Arbitražno sodišče je po sedmih letih delovanja izdalo končno razsodbo glede kopenske in morske meje med Slovenijo in Hrvaško, ki je državi nista uspeli določiti 26 let - torej vse od njunega nastanka.

Pri odločanju glede meje pri Mirišču so upoštevali tudi seznam volivcev, seznam nabornikov in davčnih obeznikov, kar pomeni, da je gradivo podprlo slovenski zahtevek. Po razsodbi arbitražnega sodišča tako je Mirišče slovensko.

Sicer pa na Muri meja po razsodbi arbitražnega sodišča poteka po katastrskih mejah.

Spomnimo, da Hrvaška sicer pravi, da odločitve arbitražnega sodišča ne bo spoštovala. Odločitev arbitražnega sodišča je namreč za Hrvaško nesprejemljiva, ne glede na to, kako jo bodo komentirali ostali akterji, države ali mednarodne inštitucije, je dejal hrvaški premier Andrej Plenković.

Arbitražno sodišče je odločilo, da so tri četrtine piranskega zaliva slovenske.

Meja teče tudi po reki Dragonji, kar pomeni, da hiša Joška Jorasa ostane na Hrvaškem.

Sloveniji dostop do odprtega morja

Pri odločitvi meje na morju je sodišče odločilo, da ima Slovenija dostop do odprtega morja.

* Po prvih ocenah meja pri Mirišču poteka tako, kot označuje rdeča črta na fotografiji.

Več sledi.

S spleta

Komentarji (10)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
povezani (nepreverjen)

Joško pa osto na hrvaškem in trdinov vrh :-(

ahahahaha (nepreverjen)

Joško je sigdar biu na hrvaškon , glih tak kak tista vojašnica na Trdinovon vrhi. Glih tak kak hrvati smo si tudi mi lastile nekaj ka je nej naše. Zdaj upam ka de že ednouk mer okouli tej teme s kero so samo narod kregali.

In reply to by povezani (nepreverjen)

sijo1972 (nepreverjen)

Merklova bo sklicala sestanek in si bo hrvaška hitro premislila, če ne pa jim zapret mejne prehode pa se naj jebejo s svojim turizmom.

Landini

Sam se bolj bojim, da bodo vsi veliki igralci modro tiho. In ne bo nič iz tega. Slovenija je pač premalo pomembna. Upam, da se motim. Tudi ta prehod na odprto morje je bolj tako.

In reply to by sijo1972 (nepreverjen)

spidi55

Prehitro se veselijmo, hrčeki do nas še dugo zajebavali.

različna razlaga (nepreverjen)

neposreden dostop do mednarodnega morja NIMAMO, imamo le VMESNO CONO ZNOTRAJ HRVAŠKEGA MORJA, kjer pa veljajo enaka pravila kot v mednarodnih vodah in sicer zgolj glede komunikacije (torej vožnje in vzpostavitve recimo telekomunikacijskih vodov po dnu morja...). Mirišče-zaselek smo dobili, izgubili pa nekaj vasi na levi strani Dragonje. Ostalo kao vse po katastru (čeprav je neživljensko). Po mojem ne moremo ravno biti zadovoljni z izidom. Seveda bodo politiki (predvsem ti, ki so trenutno na oblasti) vse nas prepričevali kako smo bili uspešni!!! Vprašajte vse tiste družine v več naseljih levo od Dragonje. A bo Pahor spet upal reči "kako čudovit dan". Mislim, da si ne bo upal-ker preprosto za mnogo slovencev ni!

Vipko
Truplo

Tako na hitro, čeprav bodo pravniki še premlevali razsodbo si verjetno napisal vse čisto točno.

Vseeno, kar smo dobili s razsodbo smo dobili, kar izgubili, izgubili. Popolnoma po nepotrebnem je leta 1994 dal Bavčar pomakniti hrvaško mejno kontrolo za nekaj kilometrov v dolino in takrat smo si verjetno zapečatili usodo. Če tega ne bi bilo... močno dvomim, da bi Hrvati toliko silili na Dragonjo.

Kar je, je... ampak za Jorasa in še nekatere... je to pogubna odločitev mednarodnega sodišča. Zdaj je na vladi, da res nekaj naredi za te ljudi in ne samo, da hodijo naokrog in dajejo morda lažno upanje za te ljudi.

In reply to by različna razlaga (nepreverjen)

Kroške123

Veselimo se dostopa do internacionalnih voda. Wau,ker je to zelo pomembno za slovensko trgovanje ja. Saj ne da baltske države tudi nimajo dostopa in prečkajo Švedsko in Dansko, in da Rusi prečkajo tako Turško kot Grško vodovje, al glavno da smo si mi izborili CONO znotraj HRVAŠKIH voda do odprtega morja. Brezvezno veselje do "odprtega" morja in zavajanje slovenskega naroda. Na kopenski meji pa smo izgubili dobrih 4000 kvadratnih metrov res super ja.

Vipko
Truplo

Po tistem začetnem navdušenju, saj smo ohranili Mirišče in dobili 80% Piranskega zaliva in dobili takšen ali drugačen dostop do odprtih morskih meja, je danes že sledilo streznjenje - pri meni sigurno, verjetno pa še pri mnogih državljankah in državljanih.

Mi SMO IZGUBILI predvsem LJUDI!!! Ljudi, za katere politiki ni bilo kaj prida mar nikoli, pa jim ni tudi danes. Težko verjamem... da bodo poskrbeli za te ljudi. Za Razkrižje niti nisem vedel, da obstaja taka možnost, za tiste zaselke ob Dragonji pa baje (tako Vlasta Jeseničnik včeraj na RTV SLO) pa nekako ni nihče "vedel" do 1994 leta, dokler jih niso odkrili Podobnik, "Plemeniti" in še en politik, mislim da levih opcij, priimka se niti ne spomnim. Jorasa smo na veliko izkoriščali - v zameno pa je dobil kaj?

Naši so morali vedeti, da bo tribunal več ali manj odločal... po katastru! In zelo, zelo malo gledal na ljudi, njihovo pripadnost, njihove želje.

Že takrat ob podpisu arbitražnega sporazuma sem nekako preklel Pahorja, mu nič grozil in se čudil, kako je bil lahko tako kratkoviden. Vse adute smo imeli v rokah, najprej v začetku devetdesetih, ko so nas Hrvati krvavo potrebovali, potem nekoliko manj zaradi turistični sezon (poti z zahoda in k njemu vseeno vodijo preko Slovenije do Hrvaške), ob njihovi želji za vstop v Evropsko unijo, pa smo imeli v rokah vse ase in težko verjamem, da bi oni dobili "flush". Pa smo jim ga sami porinili v roke!

Sedaj se Hrvati delajo nekoliko "priglupi", tistih nekaj km morja bodo ob spoznanju, da ga imajo nekajstokrat več hitro pozabili. Njihova politika tudi na teh nekaj njihovih ribičev in psi bodo lajali, karavane pa bodo šle naprej. Pač politika.

In reply to by Kroške123

Eden pać (nepreverjen)

joško , mi smo dobili Razkrižjje ti pa si pristal na Hrvaškem , Kaj hočemo taka je usoda,, Pa saj ni nobene razlike med Slovenijo in Hrvaško

Starejše novice