V tokratni oddaji Dora nedeljski pogovori je Marjan Dora gostil predsednico Zveze prijateljev mladine Ljubljana Moste – Polje Anito Ogulin. Po poklicu je novinarka, ki je svoje poslanstvo našla v humanitarnosti.

Anita Ogulin je rojena staršem, ki so imeli težave z vidom. "Oče je bil popolnoma slep, mama pa je imela zelo slabo vidljivost. Živeli smo zelo skromno, lahko rečem revno, se pravi delavsko-kmečka družina," pravi Ogulinova.  

Sama je pri Zvezi slepih in slabovidnih, vodila slepe in slabovidne že pri svojih treh letih, ravno ta zgodba, pa ji je dala veliko odgovornosti naprej za življenje. "Jaz še danes tako živim in jaz se še danes počutim odgovorna ne samo za vse ljudi, ampak tudi za naravo. Se pravi, živim to kar delam." 

Človeka je potrebno slišati

Zveza prijateljev mladine Ljubljana Moste – Polje je vseslovenska organizacija, ki svoje poslanstvo predaja pomoči potrebnim že skoraj sedemdeset let. Zveza je že v svojih začetkih želela otroke postaviti kot enakovredne čele naše družbe. Danes poleg nudenja pomoči tudi formulirajo, dajejo predloge za sistemske spremembe, ki bi olajšale življenja našim državljanom. Gre za pomoč socialno izključenim, ki so izločeni iz družbe in so ostali sami s svojo stisko. "Jaz vam ne morem povedati, kakšne zgodbe rešujemo mi dnevno. In če jih hočeš rešit, moreš ti tega človeka slišat, ga moraš opremit z vsemi suporti." 

Da je ta pomoč čim bolj koristna, imajo zaposlene psihologe, psihiatre, družinske terapevte in mediatorje, ki poskušajo pozdraviti tisto, kar je ranjeno, in potegniti zdravo jedro, da bo družina lahko normalno funkcionirala. Družine v stiski materialno opremijo in jih finančno podprejo, otroke pa vključijo v razne dejavnosti. "Vsak otrok ima neko močno področje in če podpremo to njegovo močno področje, ča lahko pokrijemo vse stroške za plačljive dejavnosti v šoli, mu omogočamo, da je enak z vrstniki."

Če pa hočejo pomagati otrokom, pa je potrebno vstopati tudi v družine in tako pomagati celotni družini. "Mi pridemo do otrok, ker imamo ves čas dejavnosti, to je dodatna učna pomoč, tabori, letovanja." Preko teh dejavnosti pridejo tudi do staršev in jim tako nudijo vse potrebno, da se opremijo tudi s tem, kako je treba otroke na tej poti razvoja spremljati. Ker vsi starši tega ne zmorejo, ne znajo, jim v Zvezi prijateljev mladine Ljubljana Moste – Polje nudijo posebno šolo za starše in jih izobražujejo v tej smeri.

En večjih projektov, ki jih izvajajo je projekt Botrstvo, ki trenutno šteje okoli 5000 otrok. Gre za projekt, kjer se oseba odloči da bo postal "boter" določenemu otroku in ves denar nameni temu otroku za šolske aktivnosti ali druge dejavnosti. Izven tega projekta pa družinam v stiski nikoli ne dajejo denarja, pač pa sami plačujejo vse potrebno za otroka. Prevzamejo finančno skrb za otroka, ga materialno oskrbijo in ga vključijo v najrazličnejše dejavnosti, ni pa, kot pravi Anita, niso samo tabori, letovanja, ampak so tudi letovanja po svetu in še mnogo drugega.

Anita Ogulin, humanitarka z velikim srcem to kar dela preprosto živi. Ob tem pa poudarja da humanitarnost nikakor ne sme biti zaslužnikarstvo, saj pri tem ne gre za nič drugega kot za človekoljubje.

S spleta

Komentarji (1)

Za komentiranje se prijavite ali registrirajte.
tuncika

PENZIONISTI TRDNO V SEDLU
Pač Komentiramo in nič drugega.
Pravim pač, da upokojenci niso trend dobre gledanosti (Bobovnik, Miša Molk, Zvezdana in še kdo..
Dal sem predlog za nove voditelje te oddaje, katere poznam po zelo dobrem vodenju oddaj ali poročil. Moški : Marko Horvat - je mlad, inovativen, hudomušen
Ženska : Samanta Gomboc - je mlada, lepa in pametna..
Spoštovani komentatorji, podajte komentarje. Če mi boste dali minus, je to pač vaše mnenje, če bo plus, enako.

Starejše novice