Andrej Sobočan, pomurski cimbalist, izdal prvi učbenik o cimbalah.

Cimbale so predhodnik klavirja, izvirajo pa iz Bližnjega vzhoda. V Pomurju so najbolj razširjene v Sloveniji in največkrat se jih povezuje prav z našo pokrajino in našim izročilom. Pred kratkim pa je bil za njihovo usvojitev izdan tudi učbenik.

Andrej (Andi) Sobočan, kot cimbalist sodeluje tudi z Vladom Kreslinom, redno pa poučuje igranje tega instrumenta na glasbeni šoli v Beltincih. Ta je edina glasbena šola v Sloveniji, kjer je možno učenje tega glasbila. V minulem tednu je Andi izdal tudi prvi učbenik s to tematiko.

Znanje prenaša na mlajše generacije

K sestavi učbenika ga je motiviralo predvsem to, da ga prej v slovenskem jeziku sploh ni bilo. Tudi sam je namreč prebiral tujo literaturo, kot je povedal za RTV, zmotilo pa ga je tudi to, da so bile pesmi za učenje in primeri za vajo tradicionalne skladbe drugih kultur. 

Nov učbenik tako zajema slovenske otroške pesmice in druge skladbe, ki so bolj povezane s slovensko kulturo. Sicer pa je namen avtorja, da v svoji karieri, kot učitelj vzgoji vsaj dva takšna učenca, ki bosta znanja igranja na cimbale predajala naslednjim generacijam in tako kasneje prevzela njegovo mesto.  

S spleta

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice