Prekmurec, ki se je podpisal že pod prvi slovenski imenik dostopnih točk pridem.si, bo s kodo življenje zdaj olajšal še obiskovalcem Ljubljane.

Aljoša Škaper turistom na vozičku pomaga pri navigaciji po prestolnici. S svojo novo aplikacijo Ljubljana by Wheelchair jim svetuje, kje spati, kaj si ogledati, kam zaviti po okusen zalogaj in celo kje najti primerna javna stranišča.

S tem posameznikom, ki menijo, da zaradi vozička mesta ne morejo doživeti tako kot drugi, dokazuje zmoto. Prepričan je namreč, da so tudi gibalno ovirane osebe lahko aktivni turisti. 

 »Če si paraplegik, še ne pomeni, da ne moreš več potovati! Z ženo Mirando še vedno rada potujeva. Tudi po moji nesreči. Toda ko si vezan na voziček 24/7, moraš pred vsako potjo vse podrobno preveriti (je res dostopno, kako sploh priti tja, … ). V želji, da olajšava življenje drugim turistom na vozičkih (ročnih in električnih), v tej aplikaciji navajava dejansko dostopne kraje v najinem prelepem mestu Ljubljana,« je zapisal Aljoša.

Ljubljana na dosegu roke

Gre za uporabnikom prijazno aplikacijo, namenjeno gibalno oviranim turistom. Zasnovana je za preprosto uporabo in uporabniku ponuja različne turistične informacije o mestu, predvsem zanimive ter aktualne dogodke in doživljajske aktivnosti, primerne za gibalno ovirane turiste.

Ljubljana by Wheelchair omogoča brskanje po kategorijah prenočišč, pijače, hrane, znamenitosti, dejavnosti, nakupovanja in stranišč. Tam najdemo sezname vseh dostopnih lokacij, pri čemer s klikom na lokacijo lahko dostopamo do osnovnih informacij o posameznem podjetju ali kraju. Ob tem pa posebni simboli označujejo njegovo dostopnost oziroma primernost za posameznika.

Aplikacija, ki je bila razvita v sodelovanju z zavodom Turizem Ljubljana, je za prenos na voljo tukaj.

Pozitivno naprej

O Aljoši smo sicer pisali že večkrat v preteklosti. Med drugim je lani v hudomušnem videu predstavil svojo zgodbo, z nami pa je delil tudi nekaj nasvetov, katerih neumestnih pripomb se velja vzdržati pri pogovoru z invalidom.

Življenje se je mlademu razvijalcu drastično spremenilo 23. marca 2013, ko je nesreča omejila njegovo mobilnost. Tako se je že v času rehabilitacije v institutu Soča spraševal, kam lahko sploh še gre, nakar se je porodila ideja o prvem tovrstnem spletnem portalu pridem.si. 

Ta pa je, kot kaže, bil le prvo poglavje zgodbe o uspehu, ki jo Aljoša zdaj nadaljuje z novim turističnim vodnikom.

S spleta

Komentarji (4)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
laganeze (nepreverjen)

Bravo Aljoša, čestitke.

zhjjkk

vsaka čast

tothedita7

Vsekakor

........ (nepreverjen)

Bravo Aljosa! Samo velko srce te je!! Pogumno naprej!

Starejše novice