Projekt Lendava - EPK 2025 je dobil regionalno in čezmejno dimenzijo.

V Mestni hiši Občine Lendava je župan Občine Lendava Anton Balažek z županom Mestne občine Murska Sobota Aleksandrom Jevškom, županom hrvaškega Čakovca Stjepanom Kovačem in županom madžarskega Zalaegerszega Zoltánom Balaiczom včeraj podpisal dogovor o sodelovanju pri projektu Lendava – Evropska prestolnica kulture 2025 (EPK)

K sporazumu so pristopili tudi Svet Pomurske razvojne regije (Slovenija), Međimurska županija (Hrvaška), Županija Zala (Madžarska), Knjižnica – Kulturni center Lendava, Hrvaško kulturno društvo Pomurje in Pomurska madžarska samoupravna narodna skupnost. S tem je projekt Lendava – EPK 2025 dobil regionalno in čezmejno dimenzijo.

V znamenju raznolikosti in sožitja

Slovenija in Nemčija bosta leta 2025 na vrsti, da eno od svojih mest razglasita za Evropsko prestolnico kulture (EPK).  Pred dvema letoma je Lendava javno napovedala, da se bo potegovala za kandidaturo za EPK. 

Mesto želi Evropi ponuditi koncept EPK, ki temelji na čezmejnem sodelovanju slovenskih, hrvaških, madžarskih in avstrijskih mest ter regij oziroma županij. Prednost sodelovanja je v jezikovni raznolikosti, številnih potencialih območja in v bogatem kulturnem sožitju.

Združili moči

Projekt bi si težko predstavljali brez podpore regionalnega središča Murske Sobote in Sveta Pomurske razvojne regije. Vzpostavljeno pa je bilo tudi partnerstvo s Hrvaškim mestom Čakovcem, kot regijskim središčem, in Međimursko županijo.  Pomemben vezni most pri tem je Hrvaško kulturno društvo Pomurje.

Ker pa gre v Lendavi za narodnostno mešano območje, kar se kaže med drugim v aktivni uporabi madžarskega jezika, ohranjanju madžarske kulture in tradicije ter vsakodnevnim sobivanje v lokalnem okolju, je samo po sebi umevno povezovanje z Madžarskim mestom Zalaegerszeg in Županijo Zala. Pomemben pa je tudi prispevek Pomurske madžarske samoupravne narodne skupnosti, ki kot krovna organizacija Madžarov v Sloveniji tesno sodeluje z Županijo Zala in ostalimi madžarskimi mesti. 

Drzna ideja o gospodarskem in turističnem projektu

Anton Balažek, župan Občine Lendava je povedal, da je  ideja o kandidaturi gotovo predrzna, vendar verjame, da jo je mogoče izpeljati, zlasti ob upoštevanju velikega potenciala v čezmejnem sodelovanju. 

»Vprašajmo se, ali je Evropa le prostor velikih mest ali imajo v njej prostor tudi majhna mesta. Pri tem projektu želimo izpostaviti ljudi, kulturo in življenje, ki ga živimo tukaj. Sam menim, da kandidatura za EPK ni politični, temveč predvsem gospodarski in turistični projekt. Morda se to komu ne zdi prav, vendar želimo s tem poudariti, da kultura ni nekaj, v kar je treba le vlagati, temveč nekaj, kar obilno daje,« je povedal Balažek in dodal, da je čas, da k sodelovanju povabijo tudi čezmejne partnerje iz regije: »Prepričan sem, da se brez tega sodelovanja projekta ne bi dalo izpeljati. Po današnjem podpisu sporazumov pa seveda ostajamo odprti za morebitne nove partnerje. Prav tako bomo v drugem krogu dogovorov k sodelovanju povabili tudi partnerje iz Avstrije. Kljub temu, da smo sosedje, pri nas ni tradicionalno nemško govoreče območje, zato menimo, da lahko z Avstrijo več kot na področju kulture naredimo na področju turizma.«

Župan Mestne občine Murske Sobote Aleksander Jevšek je dejal, da se je povabilu Lendave nemudoma pozitivno odzval, saj je prepričan, da ima projekt velik potencial in možnosti za uspeh. 

»Lendava na mnogih področjih odstopa od povprečja, naj omenim le drzne projekte, kot so stolp Vinarium, uspešne razstave svetovnih umetnikov na gradu in, nenazadnje, kandidaturo za EPK. Zato se zavezujem, da bom s sodelavci pomagal pri projektu, pri katerem sem prepričan, da bomo kot regija uspešni.«

Župan mesta Čakovec Stjepan Kovač je medtem poudaril, da podpis sporazuma dojema kot nadaljevanje sodelovanja v regiji, ki ima bogato skupno kulturno zgodovino, župan mesta Zalaegerszeg Zoltán Balaicz pa je dejal, da se veselijo sodelovanja pri projektu in da je prepričan, da bo tudi njihovo mesto imelo od tega koristi.  

FOTO: Tomaž Galič/Kreativna baza

S spleta

Komentarji (7)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
kodiak (nepreverjen)

Dragi župan Sobote. Drzni projekti: Vinarium; nateg, Kolesarski center; nateg, Kulturni center v bivši Blagovnici; nateg, neke nove gradnje pri Kolesarskem centru; nateg, tople grede; nateg. Razvoj turizma; nateg, trošenje denarja; ni nateg, je realnost, nova delovna mesta; nateg. Še bi našteval, pa bom raje kdaj drugič. Bliža se dan D, ko bo prostor za nove natege.

vodnaglista (nepreverjen)

Amen.

In reply to by kodiak (nepreverjen)

viktor2 (nepreverjen)

Brez Madžarov kot kaže tudi tokrak ne gre...

In reply to by kodiak (nepreverjen)

emica k (nepreverjen)

slika odpisanih
na teh volitvah budu odleteli kao usrani golubi

Putin (nepreverjen)

Prihaja grdo neurje!

Putin (nepreverjen)

Nimamo kapaciteto sa vsa ta sranja. Nehajte se igrat bogove, ker vi to niste, edino kaj ste, ste pohlepni prasci!

zapomni si (nepreverjen)

Baalažek ,vredi je da si pozval župane,samo ne vem kaj išče med vami zopet Đanino!!!!!!!!!!!!!!!

In reply to by Putin (nepreverjen)

Starejše novice