Vsi že nestrpno pričakujemo, da bomo lahko po skoraj dveh mesecih karantene stopili v muzeje in se sprehodili med umetninami.

Grad Grad in Krajinski park Goričko odpirata svoja vrata v petek, 8. maja, med 10. in 18. uro, so zapisali na njihovi spletni strani.

Večina galerij in muzejev bo vrata za obiskovalce ponovno odprla v torek

Iz smernic za postopno odprtje muzejev in galerij, ki jih je pripravilo ministrstvo za kulturo, je razvidno, da naj v omenjenih ustanovah na obiskovalca zagotovijo vsaj 20 kvadratnih metrov prostora, po razstavnih prostorih označijo po možnosti krožno smer ogleda ter omejijo uporabo oz. začasno odstranijo predstavitvene pripomočke, ponazorila, kopije predmetov, ipd. ki se jih v običajnih okoliščinah obiskovalci dotikajo, še poroča STA.

Obiskovalci pa morajo upoštevati predpisano medsebojno razdaljo najmanj dva metra, poleg tega bo vstop v razstavne prostore možen le za posameznike, družine in manjše skupine. Če bo obiskovalcev več, pa se določi interval vstopanja, piše v priporočilih.

Plačilo vstopnine in nakupa v muzejski trgovini bo mogoče le brezgotovinsko, listanje publikacij v muzejskih trgovinah ne bo dovoljeno. Strokovnih vodstev po muzejskih zbirkah ter spremljevalnih pedagoških andragoških programov, posvetovanj, okroglih miz in odprtij razstav ministrstvo zaenkrat ne priporoča.

V splošnih knjižnicah bo zaenkrat možno le vračilo in prevzem predhodno naročenega gradiva

Čitalnice ostajajo zaprte, prav tako še nekaj časa ne bo mogoč prost dostop do gradiva, zaenkrat tudi še ni prireditev. Vrnjeno gradivo bo moralo po priporočilu NIJZ v knjižnici teden dni odležati v karanteni, šele po tem bo ponovno na voljo drugim bralcem.

Knjižnice, galerije in muzeji bi sicer po vladnem odloku lahko svoja vrata odprli že v četrtek, a so tedaj tako iz Skupnosti muzejev Slovenije kot Združenja slovenskih splošnih knjižnic sporočili, da to ni izvedljivo čez noč ter da se morajo na ponovno odprtje pripraviti.

Na ministrstvu pa so po poročanju STA v omenjenih smernicah še zapisali, da podpirajo čimprejšnje, vendar premišljeno odpiranje javnih zavodov ter da naj njihovo odprtje naj vodstva izvedejo najkasneje do 18. maja, ko obeležujemo Mednarodni muzejski dan.

V skladu z navodili Nacionalnega inštituta za javno zdravje je sicer v vseh naštetih ustanovah tako za zaposlene kot tudi obiskovalce obvezna uporaba zaščitnih mask in razkuževanje rok, vstopajo pa lahko le zdrave osebe, brez znakov okužbe dihal.

Z delovanjem so po poročanju STA že začele prve knjigarne, kjer so priporočila podobna, kot veljajo za živilske trgovine. Posebnost knjigarn je obvestilo kupcem, naj se ne dotikajo razstavljenih predmetov, razen tistih, ki jih nameravajo kupiti, in šele po pravilnem predhodnem razkuževanju rok.

Knjige in ostale predmete, zaščitene s plastičnimi ovojnicami, pisala in podobno, naj kupci prebrišejo z alkoholnim razkužilom. Ostale nezaščitene izdelke, npr. knjige, za katere obstaja možnost, da so po njih listali kupci, posamezne liste papirja ali kartona pa naj pričnejo uporabljati po preteku vsaj toliko časa, kot je trenutno znano, da virus preživi na materialu, iz katerega je predmet, še poroča STA.

S spleta

Komentarji (3)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Beskač (nepreverjen)

Rejsan, vsi komaj čakamo. Komaj san zdržo brez toga grada.

Nemcavci77 (nepreverjen)

Istina brezvezen podatek. ta nišče ne odi ker ova čarovnica tan nešče obiskov

Anti Komunist/… (nepreverjen)

Bolj umetno od umetnoga so toga grada nej mogli "restavrejrati", ka več sploj ne vidi vo kak je vido originalno.

Starejše novice