Zgradba nekdanjega Muralista na Cvetkovi ulici v Murski Soboti bo v prihodnosti varovala obširno arhivsko dokumentacijo iz Pomurja, ki bo s časoma postala samostojna enota Pokrajinskega arhiva Maribor. Sem bodo tako preselili 1,7 km prekmurskega arhivskega gradiva oziroma 5,5 km arhiva iz celotnega Pomurja.

Ob tej priložnosti so si župan MOMS Aleksander Jevšek, minister za kulturo Tone Peršak in direktor Pokrajinskega arhiva Maribor Ivan Fras ogledali prostore, ki bodo kmalu dobili nekoliko spremenjeno podobo z ustrezno karakteristiko, ki jo arhiv potrebuje ter pozdravili pomembno pridobitev tako za mesto Murska Sobota kot za celotno Pomurje.

Arhivsko enoto bodo odprli v 2018

Po besedah Frasa, ki pričakuje, da bodo gradbena dovoljenja izdana konec meseca avgusta, bi naj arhivsko enoto odprli v letu 2018. Vključena bo potujoča čitalnica, poudarek pa bo tudi na sodelovanju z drugimi institucijami, kot je Glasbena šola.

»Naša dolgoročna želja je, da nastane samostojna enota za Pomurje, ki bo vključevala štiri večje enote ob reki Muri, in sicer Mursko Soboto, Lendavo, Ljutomer in Gornjo Radgono,« je še omenil Fras.

Ob tem pa je Peršak opozoril na pomembnost arhivske dejavnost, in sicer se »ohranja nek materializirani del skupnega spomina, kar je izredno pomembno, saj gre tukaj za dokumente, ki pričajo o preteklosti v zgodovini zelo dinamičnega območja.«

Arhivska dejavnost za oživitev mestnega jedra

Medtem ko je občina neodplačno odstopila del svojih zemljišč, je Jevšek prepričan, da bo arhivska dejavnost oživela mestno jedro. Po njegovem mnenju bodo sem prihajali ljudje, ki se bodo v mestu zadrževali.

»Takšna pridobitev pomeni tudi nova delovna mesta, predvsem za kadre, ki si v našem okolju zelo težko najdejo delovno mesto,« je še dejal.

S spleta

Komentarji (4)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
fikfak (nepreverjen)

Lepo! Ampak prav tu so vcasih drsele zlate kartice kupcev, ki so placale emblem, ki ga bo po prepoznavnosti v nasem ljubem kraji tezko preseci. Zal nas kultura ne more resit:-(!

joshy

Tü so glih nej preveč pogosto drsele zlate kartice, ker že sama lokacija te baute je bila totalno zgrešena...

In reply to by fikfak (nepreverjen)

Dummy (nepreverjen)

V groubon, nekše kartice so se seglij vlačile. Debele, tenke. Pejnaz ne smrdij. Ka pa zaj? Moli do žrli paper. Jezuskristus, smisel za biznis pa Jevšek ma nega ka.

Gost (nepreverjen)

"Arhiv de poživil mestno jedro?" Pa dobro Jevšek ka misliš ka smo ovce? Te svoje populizme odavli svojim povezanim.

Tovrstna izjava ja žalitev in norčevanje iz občanov.

Starejše novice