S četrtkom Teden ljubiteljske kulture tudi v Pomurje prinaša pestro kulturno dogajanje.

Javni sklad za kulturne dejavnosti (JSKD) in Zveza kulturnih društev Slovenije (ZKDS) organizirajo že šesti vseslovenski Teden ljubiteljske kulture (TLK), ki se bo začel z nacionalnim odprtjem, 16. maja 2019 ob 19.30 v Gledališču Park Murska Sobota.

Z nacionalnim odprtjem kulturnega dogajanja v Murski Soboti bodo aktivnosti navezali na praznovanje stote obletnice priključitve Prekmurja in združitve prekmurskih Slovencev z matičnim narodom.

V ospredju razgibanega kulturnega dogajanja sodobni ples

V četrtek, 16. maja, bo v Murski Soboti ves dan potekalo razgibano kulturno dogajanje. Pred osrednjim večernim dogodkom »Sprehajalec ptic, plesni omnibus z živo glasbo« bodo potekali Mladinske plesne vizije in program prekmurskih društev Kultura za vsak čas.

Teden ljubiteljske kulture 2019, ki poteka pod častnim pokroviteljstvom predsednika republike Boruta Pahorja, letos v ospredje postavlja sodobni ples. Ambasador tedna je koreograf, režiser in plesalec Matjaž Farič, ki je s Festivalom [email protected] Mursko Soboto postavil na svetovni plesni zemljevid.

V Gledališču Park se bodo v četrtek ob 12. uri na Mladinskih plesnih vizijah najprej predstavile za regijsko tekmovanje izbrane plesne zasedbe.

Odprtje s plesno prireditvijo

Otvoritveni dogodek bo plesna prireditev z živo glasbo, ki si je naslov »Sprehajalec ptic« sposodila pri mladem prekmurskem pesniku Denisu Škofiču. Plesni omnibus pripravljajo Plesna izba, Galerija plesa in Center plesa. Ta društva iz Maribora so najbolj uspešna društva na področju sodobnega plesa v severovzhodni Sloveniji. Prireditev bo povezoval plesalec in igralec Daniel Petković.

Pred začetkom nacionalnega odprtja Tedna ljubiteljske kulture se bodo od 18.30 vrstili nastopi domačih prekmurskih kulturnih skupin pred Gledališčem Park. Kulturno dogajanje bodo popestrili orkester, godba, mažoretke ter tamburaška in folklorna skupina.

Tisoč dogodkov po vsej Sloveniji

Teden ljubiteljske kulture je predstavitev ustvarjalnosti posameznikov, skupin in društev, ki se jim med drugimi pridružijo tudi šole, vrtci in knjižnice. Teden opozarja širšo javnost na pomen, kakovost in množičnost ljubiteljske kulture. S tisoč dogodki po vsej Sloveniji in tudi v zamejstvu je na ogled postavljena ljubiteljska ustvarjalnost v sodobni družbi.

Tudi letos organizatorji sodelujejo s Tednom vseživljenjskega učenja s skupno akcijo Učenje in kultura z roko v roki. Združenje SAZAS ostaja glavni partner projekta, medtem ko je RTV SLO letos znova glavni medijski pokrovitelj.

»V Prekmurju se radi vračamo h koreninam. Številna ljubiteljska kulturna društva in premnoge skupine ohranjajo običaje, tradicijo, narečja, našo bogato kulturno dediščino. Na teh trdnih temeljih danes mlade generacije gradijo in utirajo nove, sodobne smeri v kulturi,« je v nagovoru ob Tednu ljubiteljske kulture zapisal župan mestne občine Murska Sobota Aleksander Jevšek in dodal: »Vsem ustvarjalcem ljubiteljske kulture želim uspešno izvedbo Tedna ljubiteljske kulture in se jim iz srca zahvaljujem, da svoje veselje do ustvarjanja delijo z vsemi nami!«

*Naslovna fotografija je simbolična.

S spleta

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice