Bliža se 21. marec, svetovni dan poezije, ko bo pobuda Plačaj z verzom pražarne kave Julius Meinl znova prebudila uveljavljene in priložnostne poete po vsem svetu.

Na ta dan bo namreč verz postal valuta za čaj in kavo v 37 državah in 1400 kavarnah po vsem svetu. Tudi v Sloveniji bo v več kot 60 kavarnah – tudi v Pomurju – mogoče za verz dobiti skodelico čaja ali kave.

Sodelujoče kavarne v Pomurju:

  • Art Caffe, Partizanska ulica 1, 9000 Murska Sobota
  • Kavarna Metropol, Lendavska cesta 66 d, 9000 Murska Sobota
  • Cafe Micron, Naselje Kamenice 3, 9233 Odranci
  • Bar Varaš, Industrijska ulica 4, 9224 Turnišče

Poezija spreminja naš pogled na svet

Eden od glavnih razlogov za akcijo Plačaj z verzom je ljudem pokazati, da ima poezija moč, da spreminja naš pogled na svet.

Julius Meinl je v svoji raziskavi odkril, da je več kot 80 % (*) ljudi razočaranih nad trenutnimi razmerami v svetu, a vendar štirje od petih verjamejo, da raziskovanje ustvarjalne plati pomaga izboljšati njihov pogled na življenje. Z letošnjo pobudo želi tako dunajska pražarna kave s pomočjo poezije prebuditi optimističen pogled na življenje v vseh nas.

Plačaj z verzom

V Sloveniji bo osrednje dogajanje letošnje pobude potujoča karavana Plačaj z verzom, v sklopu katere bodo kavo ali čaj v verzih postregli kar Boštjan Gorenc – Pižama, Luka Korenčič ali Andrej Težak – Tešky.

Potujoča karavana bo poete navdihovala in jim stregla v Mariboru, Ljubljani in Piranu.  Njihovo povabilo k sodelovanju ob svetovnem dnevu poezije in ustvarjanju boljšega sveta si lahko ogledate v priloženem filmu.

#VerzZaVerz

V Sloveniji bo pobuda Plačaj z verzom imela tudi dobrodelno noto. Kultura in poezija bi morali biti dostopni prav vsem družbenim skupinam, a slepim in slabovidnim je v Sloveniji prilagojene le malo literature.

Tako so v Juliusu Meinl Slovenija dobili idejo za akcijo #VerzZaVerz, s katero bodo vsi sodelujoči poeti pomagali razširiti nabor knjig v knjižnici za slepe in slabovidne otroke ter mladostnike Centra IRIS.

Embed koda

S spleta

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice