FOTO: Jan Vitez
Tudi včeraj so Soboški dnevi v Murski Soboti postregli z odličnimi nastopi.

Program v okviru Folkarta se je zaradi deževja tokrat preselil pod streho Gledališča Park Murska Sobota. S svojimi nastopi so tam navduševali umetniki iz Republike Baškortostan in Kitajske.

Ansambel plesov in pesmi Aytugan – Ufa

Skupino so leta 2010 ustanovili ljubitelji ljudskega izročila na Državni univerzi v Ufi, glavnem mestu Baškortostana, avtonomne republike Ruske federacije. Člani ansambla so študentje univerze. Tako kot mnoge druge države ogromnega ruskega prostranstva je tudi Baškortostan dežela kontrastov. Baškirci so muslimani turškega porekla, nekoč pastirski, nomadski narod, ki je vodil svoje črede ovac, goveda, konjev in kamel po ustaljenih migracijskih poteh. Starodavni način življenja je pustil močan vpliv na kulturi naroda. 

Ob nastopanju doma in po svetu člani skupine veliko časa namenjajo raziskovanju glasbene in plesne kulturne dediščine, zato je repertoar ansambla bogat in raznolik. Vključuje baškirske in tatarske ter tudi ljudske plese in pesmi iz drugih delov Ruske federacije. Profesionalnost, mladost, šarm, energija in strast ter barviti narodni kostumi – vse to vzbuja veliko zanimanja in naklonjenosti, kjerkoli se pojavijo, zato je ansambel Aytugan postal nepogrešljiv udeleženec mnogih festivalov po svetu. Na soboškem festivalu smo Baškirce v Sloveniji videli prvič.   

Akademska skupina Beijing Dance Academy – Peking 

Pekinška plesna akademija, znana kot »zibelka plesa«, je bila ustanovljena leta 1954. Oddelek za etniko in tradicijske plese je eden vodilnih na Kitajskem tako v kakovosti kot edinstvenosti. Kitajska je ogromna dežela, kjer živi nešteto manjšin, vsaka s svojo kulturo, jezikom, verovanji in obredjem. Ponaša se s skoraj pettisočletno starodavno kulturo, a hkrati tudi z napredkom, ki korenito spreminja tradicionalno podobo. Kljub temu je spoštovanje kulturne dediščine prisotno povsod: v načinu življenja, obredih, načinu govora in razmišljanja. Območje Rumene reke je zibelka kitajske civilizacije.

Del tega skrivnostnega in oddaljenega sveta so v soboškem gledališču skozi ples, odeti v barvite in prefinjene kostume, prikazali vrhunski člani Pekinške plesne akademije. Dolga leta so se snovalci mariborskega Folkarta trudili, da bi tudi v Slovenijo pripeljali vrhunsko ljudsko plesno dediščino Kitajske. Ob 30. obletnici jim je to v sodelovanju z ministrstvom za kulturo in turizem Ljudske republike Kitajske tudi uspelo, na kar so lahko upravičeno ponosni. 

Mojca Vajgl Zlobko & Jurka Zoroja

V evangeličanski cerkvi je medtem navduševal koncert klasične glasbe Mojce Vajgl Zlobko in Jurke Zoroje.

Mojca Zlobko Vajgl je diplomirala na ljubljanski akademiji za glasbo in podiplomski študij harfe zaključila na visoki šoli za glasbo in gledališče v Hamburgu. Je izredna profesorica harfe na ljubljanski akademiji in je ustvarila bogato solistično kariero. Kot solistka nastopa z mnogimi uglednimi orkestri in v večini evropskih držav. 

Glasbeni kritiki so v muziciranju Mojce Zlobko Vajgl razpoznavali zlasti muzikalnost, dovršenost in izpiljenost tehnike, širok barvni spekter ter izrazito artikulacijo v harfni izgovarjavi. Doslej je posnela osem zgoščenk.   

Flavtistka Jurka Zoroja je diplomirala na ljubljanski akademiji za glasbo in že med študijem prejela veliko uglednih glasbenih nagrad, med drugimi študentsko Prešernovo nagrado in prvo mesto na tekmovanju glasbenih akademij Jugoslavije v Beogradu. Podiplomski študij je končala na visoki šoli za glasbo Karl Maria von Weber v Dresdnu. 

Njena umetniška interpretacija obsega vsa stilna obdobja solistične in komorne igre za flavto. Za svoje igranje je tudi v strokovnih kritikah dobila odlične ocene. Odlikujejo jo izredno lep ton, logično fraziranje in velik dinamični razpon.

Več pa v fotogaleriji.

FOTO: Jan Vitez

S spleta

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice