V okolici soboške gramoznice potekajo že več kot mesec dni arheološka izkopavanja. V začetku tedna so odkrili ostanke dveh velikih hiš iz rimskega obdobja ter kot kaže ženski grob, ki je eden najlepših grobov iz rimskega obdobja v Prekmurju.

»Tako bogatega groba do zdaj v Prekmurju še nismo odkrili. Grob glede na najdbe sodi v čas prvega mogoče do prve polovice drugega stoletja. Natančno datacijo bomo podali pozneje, saj so bile najdene tudi kosti, ki bodo analizirane,« je povedal dr. Branko Kerman, vodja izkopavanja iz Pokrajinskega muzeja Murska Sobota.

Grob iz rimskega obdobja.

Zelo dragoceno odkritje za naše okolje

Grob naj bi vseboval sedem steklenih predmetov, stekleni vrček, dve skodelici, kozarec, krožnik in stekleni lonec oziroma stekleno žaro – solznico, v kateri so najverjetneje žgane kosti, in keramično posodje. Ravno ti predmeti naj bi potrdili, da gre za ženski grob. To odkritje je zelo dragoceno za naše okolje.

»Kvaliteta stekla in keramični predmeti kažejo, da je bila pokopana pomembna ženska. Po dragocenosti lahko te najdbe primerjamo z večjimi centri takratnega rimskega imperija, ki so bili najdeni na grobiščih na primer v Celeii, Emoni in Petovii, « dodaja Kerman.

Grob pa je presenetljivo dobro ohranjen, glede na ravninski del, ki so ga kmetijsko obdelovali.

Komentarji (5)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Gost (nepreverjen)

To so tja navozili pred davnimi leti odpad in sedaj je že to za njih starina .

32323 (nepreverjen)

Gost, škoda elektrike, kera je šla v nič, kda si ti piso svoj "pameten" komentar!

+ (nepreverjen)

no končno enkrat malo bolj obširni članek. tnx.

Gost (nepreverjen)

neka morejo prekapati, ka do pa, te smetij.

mujdrica (nepreverjen)

32323 ......... Ka pa tebi naškodilo ? Škoda je zraka ka ga tij dihaš in tebi enaki somarje to pa si pozabo napisati .

Starejše novice