Voditelja prve oddaje Simona Špindler in Dušan Tomažič.
Osrednja pomurska televizija TV IDEA je na današnji dan pred tridesetimi leti predvajala svojo prvo televizijsko oddajo. Arhivski posnetki razkrivajo marsikaj zanimivega.

»Spoštovane gledalke, gledalci, dober večer. Prvič v zgodovini Murske Sobote ima naše mesto, z njim pa vsi kraji povezani v soboški kabelski sistem svoj lokalni televizijski program,« sta 11. septembra 1992 gledalke in gledalce pred televizijskimi zasloni pozdravila Simona Špindler in Dušan Tomažič, ki sta vodila prvo televizijsko oddajo na programu Kanal 10.

Najeli kanal v kabelskem sistemu in zagnali Kanal 10

Soboško podjetje Idea, ki ga je takrat vodil Štefan Celec, je pred tridesetimi leti od soboške krajevne skupnosti za pet let najelo kanal v lokalnem kabelskem sistemu na programskem mestu 10 in zato je bil program tudi poimenovan Kanal 10

Poročila, EPP blok in pogovor v studiu

Program prve murskosoboške televizije je sprva ponujal štiri ure programa ob petkih, sobotah in ponedeljkih, sicer pa so se ves čas predvajale video strani.

Prvi dan predvajanja so bila na sporedu poročila, EPP blok, vremenska napoved, risanke, glasbeni spoti, Dnevnik TV Slovenija, napoved kulturnih dogodkov in pogovor v studiu.

Napovedovalce izbirali na avdiciji

Začetek delovanja soboške televizije so podrobno spremljali tudi preostali mediji, ki so takrat pokrivali dogajanje v Pomurju. 

»Z avdicijo za napovedovalce prejšnji teden so v soboškem zasebnem podjetju Idea opravili še zadnje priprave za začetek dela internega kabelskega programa,« je pisalo v časopisju.

»Program, ki bo potekal iz studia podjetja Idea, bo ob pomoči nekaj zunanjih sodelavcev – poklicnih novinarjev in drugih, zapolnjeval petkove, sobotne in ponedeljkove večere z lokalnimi novicami, tematskimi oddajami in celovečernimi filmi,« so časopisi še poročali o takratni novosti v Murski Soboti.

Status nekomercialne televizije in programa posebnega pomena

Ena izmed pomembnih prelomnic za televizijski program Kanal 10, ki je danes prepoznaven kot TV IDEA, je bila dodelitev statusa nekomercialne televizijske postaje leta 1996 in nato še leta 2004 podelitev statusa progama posebnega pomena leta 2004, ki ga je soboška televizija s strani ministrstva za kulturo prejela med prvimi v državi.

Obeležitev jubileja z arhivskimi oddajami

Osrednja pomurska televizija TV IDEA svojo 30-letnico med drugim obeležuje s predvajanjem arhivskih oddaj, ki so na sporedu vsak petek ob 18.30 in 20.15.

Ob ponedeljkih pa so ob istih urah na ogled še prepoznavne zabavne oddaje Künštni Prleki in Ko zori bezeg.

Podjetje TV IDEA - Kanal 10 d. o. o., ki je še danes izdajatelj televizijskega programa, je sicer pomembne dogodke regije spremljalo že vse od 23. januarja 1990, ko je bilo ustanovljeno. Eden izmed njih prikazuje tudi takratne podobe Murske Sobote.

Komentarji (1)

Za komentiranje se prijavite ali registrirajte.
tuncika

ČESTITKE in še enkrat čestitke Idea TV. Še mnogo dobrih poslovnih let.....................

Starejše novice