V Dvorcu Rakičan je danes potekal otvoritveni dogodek projekta Back in the day, ki je namenjen krepitvi institucionalnega sodelovanja na področju muzejev na prostem in ohranjanja kulturne dediščine.

Izvajanje projekta, ki bo trajal 24 mesecev, se je sicer začelo s 1. januarjem letos, zaključil pa se bo 31. decembra prihodnje leto. Pri izvajanju projekta sodelujejo z madžarskim partnerjem, vaškim muzejem na prostem Göcseji.

"Gre za projekt, katerega bistvo je, da se institucije vključene v projekt krepijo. Mi smo tukaj videli svojo priložnost. Na tak način se želimo obogatiti na turističnem področju, naš cilj pa je razviti muzej na prostem," je povedal direktor Robert Celec, direktor RS Dvorec Rakičan.

Vzajemna pomoč

Kot je povedal, so skozi analizo ugotovili, da takšnih zelo dobrih primerov muzejev na prostem pri nas ni. 

"Tudi, če bi takšen muzej našli na Primorskem, ta ne bi sovpadal z našo kulturno dediščino. Smo pa nekaj takšnega našli na Madžarskem, gre za muzej Göcseji".

Celec dodaja, da je manjko tega muzeja ta, da ni vpet v turistične tokove izven meja Madžarske. Tu so jim lahko v pomoč v dvorcu Rakičan.

"Oni nam bodo pomagali vzpostaviti muzej, mi bomo njim pomagali pri promociji. Tekom projekta bomo naredili prve korake k muzeju na prostem. Postavili bomo namreč tradicionalno lončarsko peč. Moram pa še enkrat poudariti, da je bolj kot sama investicija pomembno sodelovanje in krepitev institucije," še pravi Celec, ki dodaja, da sta partnerja v tem projektu za obdobje dveh let prejela sredstva v višini 220 tisoč evrov.

Pomagati želijo z znanjem in izkušnjami

V muzeju Göcseji želijo nadaljevati sodelovanje s slovenskimi partnerji.

"Združuje nas ljubezen do dediščine in ne želimo da se izgubi znanje, ki so nam ga zapustili naši predniki. Zato čutimo dolžnost, da ohranjamo to tradicijo," je povedal András Varju iz muzeja Göcseji.

Njihov muzej na prostem je prvi na madžarskem, v kratkem pa bodo obeležili petdeseto obletnico delovanja. Kot pravi, imajo dovolj izkušenj in to znanje z veseljem predajajo svojim partnerjem.

"V Sloveniji nas ne poznajo dovolj, letno nas obišče približno 25 do 30 tisoč ljudi, zelo malo je Slovencev. Tako da verjame, da se imamo kam razviti. Upam, da bomo uspeli pripraviti pravo promocijo v teh koncih in k nam privabiti več ljudi iz vaših krajev".

Začeli z revitalizacijo parka

Prav tako pa so te dni v dvorcu Rakičan začeli z akcijo za revitalizacijo parka, ki obdaja rakičanski dvorec in je del bogate kulturne dediščine tega območja. Kot zlati donator se jim je danes pridružil tudi murskosoboški župan Aleksander Jevšek. Ta je park obogatil z lipo in tako zakoreninil novo življenje v parku.
 

S spleta

Komentarji (17)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
jko (nepreverjen)

Što drugi kak Celec je to zmožen!

gostja 426 (nepreverjen)

Svašta bi un, gnes tou, vütro kaj drügoga. Neman nič proti lončarski peči pa takšnih zadevan, ajde, naj njeme rata. Samo naj pisti živali pri miri, v Vestnike san pred čason prečitala, ka šče gojiti močvirske sklednice, višek pa je tou, ka njeme je tou občina požegnala. Tou je nej samo tak, živali nejso okrasni predmeti. Sklednica je fejst plašna žival, nüca strogo naravno okolje, nej pa ka do jo deca boužala, parkrat lejtno pa do med čiki pa razlijano pijačo. Un misli, ka svejt obstaja zavolo njega, ne vej, ka nemreš vsega spraviti na en plac. Zatou naj rajši ma svoj muzej, živali pa pisti pri mire. Vsekakor pa de zanimivo vidite čez čas, ka do si Madžari mislili o vsen sküp. ;

-----

Ha,ha mađister

Gmailko (nepreverjen)

Koga briga itak grad propada že 10let ka nevejo nič čednoga napravti kak ka se z brezveznimi projekti mečejo za eu pejnezi kere te na konci itak nešče bole sposoben v korupciji in loberanji dobi

Tujčić (nepreverjen)

Je tou istina, ka je mađister od zidara pa s klaftron gor doubo? Čuda, ka se lidge ne gučijo.

gostja 426 (nepreverjen)

Volitve so, zdaj ta se duvala oba. Tou, ka pa sta oba parka nej tak vredi vzdrževaniva, kak bi morala biti (stroka ma küp pripomb), pa njeva ne mouti.

-----

Mađister za držij za drevo kak da bi bil pijan

Beltincan-3 (nepreverjen)

O bože proslava kak pri Severni Koreji, častimo vladarje ka zapravlajo naš denar! Neumne ovce pa to podpirate :)

Ave!

Zavedni (nepreverjen)

Pa pri 50 desetih nej več mogo v slujžbe policaja biti, SD mahinacijo v NLB - zdaj pa z LOPATO.
Šiftar pa trij lejta BETEŽEN nemre v penzijo.
Bansa kriminalna izkoriščevalska narodu soli pamet.
Ljudje imate kaj pameti,da take..??

-----

Jevšek že nekaj lejt nosi to srakico in ta plavi policijski pulover .

grinch (nepreverjen)

Zelo rad bi pohvalil prizadevanje županov in vseh, ki sodijo zraven, ampak iz mojega zornega kota to nikakor ne morem. Že kar nekaj časa se v Občini MS proslavljajo nekakšni kulturni, turistični, povezovalni pa ne vem kaškni programi in župan se zraven seveda slika. kot npr. osvetlitev kolesarske steze proti Nemčavcah, sedaj ta drevesa, pa rihtanje parka, pa rihtanje slovenske ulice, potem so kulturno - turistične prireditve ala sočna vilica.
Moje osebno mnenje je, da je MoMS prenasičena s temi projetki, ki prinašajo ljudem igre, ne pa tudi celostnega povečanja kvalitete bivanja v občini in seveda trudi zmanjšati stroške bivanja v Murski Soboti.
Glede tega pa imam občutek, da noben ne naredi nič.
Za turista, pa naj bo to slovenski turist ali tujec, je najbolj pomembno, da pride med zadovoljne in odprte ljudi, potem pa da pride v čisto urejeno okolje, z urejenimi cestami in ostalo potrebno infrastrukturu, kot piko na "i" pa odlično kulinarično doživetje, nej pa vse kar sobota premore je pajdoburger, en kup kebabov, pica in dunajski pa pomfirt. Da pa ne bo potrebno delati preveč na kvaliteti pa gostinci enostavno dajo pač večje porcije in s tem mislijo, da sedaj ko se pa stranke nažrejo, da so pa najboljši. Gelde zero-waist cooking pa še itak niso slišali

Župan namesto, da se slika s vsako lipo ali kandelabron, naj se spravi delat.

Narobe svet (nepreverjen)

Ej Celec, nove stranke se ustanavljajo. Lejko se pa včlaniš, ka bil si že v skoro vsej. Od puklastega Kima dele.

hhh (nepreverjen)

Celeca san nej že 2 leti nika vido. zakoj se zaj kaže? Ajaaaa volitve so.

moc.ofniatobos (nepreverjen)

kak pa mi tao na živce ide, kda se takše zadeve izvajajo, ge koli po sveti, te pa se z ancugon cuj spravijo. Se prav vidi ka celec še lopate v rokej nej mel. mrš

Gesenovec (nepreverjen)

Glavno ka se slikamo,..5 minut slave! Sosidov Števek je letos 500 sadik akacije pa gesenofca kre Möjre posado, pa nindri nega slik?!

lucifer (nepreverjen)

Ka sta njiva posadijla, pa cerar pa neven što de še... Prvo bi naj samiva takšno velko grabo skopala za tau lipo. Ka bi vidla kelko trüjda pa švica trbej za eno grabo vložite. Tej ka so jin grabe pripravile pa ka jin delajo za par centof na vöro pa nišče ne omenja, pa kak se tej celec kak somar derej nad njime... Tau tüdi ne vejte, rajši bi njin naj bar vodau dau da so žejdni, če si že malice ne zaslüjžijo -tau bi slikali pa gor davali, izkoriščavanje nej pa rzanje (vej znajo zakoj se ržejo)... pa neda se mi več ka mi je slabo da jih vijden pa gučin o njih

SAVAŠ (nepreverjen)

Ta lipa, ponos in simbol Slovencev“ nede nikdar rasla, zato ka jo sadita dva prevaranta in pokvarjenca. Ta lipa se bo posušila.

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice