Stoletnico združitve prekmurskih Slovencev z matičnim narodom bomo v Murski Soboti obeležili tudi z novim kipom.

V prostorih soboške občine se je danes znova sestal Odbor za pripravo aktivnosti ob 100. obletnici priključitve Prekmurja k matičnemu narodu, ki mu predseduje prvi predsednik Republike Slovenije Milan Kučan.

Kot je znano, se bodo ob jubileju za Pomurje in Slovenijo izjemno pomembnega zgodovinskega mejnika zvrstile številne slovesnosti. Postavili pa bodo tudi več obeležij, posvečenih tako samemu dogodku kot narodnim buditeljem, zaslužnim za združitev.

"Odbor za pripravo aktivnosti ob 100. obletnici priključitve Prekmurja k matičnemu narodu si želi, da častni odbor, ki mu predseduje predsednik vlade Marjan Šarec, sprejme spremembo zakona o državnih praznikih, kjer naj bi se v prihodnje ta praznik imenoval Praznik priključitve Prekmurja in združitve prekmurskih Slovencev z matičnim narodom. Drug predlog je, da bi državni odbor na svojih dokumentih in dopisih uporabljal logotip srca v Prekmurju ter da bi šolsko ministrstvo ponovno pozvalo osnovne in srednje šole, da naj z aktivnostmi, ki so bile zastavljene, nadaljevali tudi v naslednjem šolskem letu oziroma do konca leta, ki mu pravimo prekmursko leto," je povedal Milan Kučan, predsednik iniciativnega odbora.

Novo obeležje v središču mesta

V sklopu predstavitve aktivnosti odbora v zvezi z izvedbo različnih dogodkov ob stoletnici pa so danes med drugim razkrili tudi načrte za postavitev novega kipa v središču Murske Sobote.

Spomenik, katerega avtor je Mirsad Begić, bo prostor našel na ploščadi pred objektom Pomurskih lekarn v križišču ulice Štefana Kovača in Kocljeve ulice.

Granitni blok, nosilni element kompozicije, bo meril 1,7 metra v višino, 2 metra v širino in 6 metrov v dolžino. Na njegovi zgornji površini bo umeščena kompozicija petih portretov v nadnaravni velikosti, ki bodo odliti v bron predstavljali zgodovinske osebnosti Prekmurja.

"Poseben pomen spomeniku dajeta dve bronasti drevesni veji, ki se diagonalno pneta ob dveh daljših stranicah granitnega bloka in povezujeta portrete s prekmursko zemljo. Veji izvirata iz dveh pretežno vkopanih amfor ob vznožju granitnega bloka," so zapisali v predstavitvi kipa:

Priložnost so sicer ponudili trem akademskim kiparjem, ki sodijo v vrhunec slovenske likovne umetnosti, ob Begiću še Matjažu Počivavšku in Mirku Bratuši, vabilu k sodelovanju pa se je odzval le prvi. Merilo izbora je bilo, da del teh kiparjev še ni v Murski Soboti, ob tem pa da se je vsak od njih že dokazal z javnimi plastikami ter delom v bronu in kamnu.

Precejšen izziv je medtem predstavljala izbira primerne lokacije za novo obeležje. Ena od obravnavanih alternativ je bila točka na Trgu zmage nasproti Pošte, a se je zelenica ob lekarni izkazala za primernejšo.

Strokovno komisijo, ki je pripravila pogoje in kriterije povabila, so sestavljali Robert Inhof (predsednik komisije), Metka Fujs, Sandi Červek, Angelca Dokl Mir in Darja Potočnik

Omenimo pa tudi, da bo osnutek skulpture od 18. maja do konca junija na ogled v Galeriji Murska Sobota.

S spleta

Komentarji (27)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
gospod Ford (nepreverjen)

Resno dober kip. Čestitke za izbor.

volkswagen majster (nepreverjen)

na te veje bodo hodili ptiči gor srat

In reply to by gospod Ford (nepreverjen)

ToneB (nepreverjen)

Cerkev se je vrgla na kipe, kdaj pa bodo novi žlebovi, kaj so jih sunili? Ej sobočanci, kaj se vam je malo zmeglilo v glavi. A res nucate na1x tri kipe. To rajši malo med nas reveže razdeliti...

Kandelaber (nepreverjen)

Kelko €€€ de nas ta modrija koštala?

feri11 (nepreverjen)

Pa kelko de nikak v žepke ftekno????

In reply to by Kandelaber (nepreverjen)

Hoot (nepreverjen)
Gravar (nepreverjen)

A pleg Begica, v tej drzavi se kdo dela kipe? Ali je nujna povezava s SD.

DiseciMarko (nepreverjen)

Lep je. Je pa res, ka bi raje kak v kipe vlagali denar kam drugam.

butalec (nepreverjen)

Meni je pa kip zelo všeč, prav tako mesto postavitve.
Za večno bo simboliziral, kak je župan direktorja lekarn doj z drejva stepo oz. je drevo,
na šteroj zajček sidij, šerif spodglubavo.
Super!

Lol lol (nepreverjen)

KA TO JE DREK NA SKALI?

BÖLTINČAR (nepreverjen)

Zakaj te kip v M. Soboti, saj pa je središče dogajanja pred 100 leti bilo v Beltincih in normalno, pričakovati bi bilo, da se kip postavi v Beltincih in ne v Soboti. SRAMOTA. Ali zdaj že Jevšek in njegov tovariš Kučan komando imata nad celim Prekmurjem ali kaj za pizdarije in samovolje je spet to ? Ali bosta upala potem na proslavo v Beltince priti ?

radoveden (nepreverjen)

Gospod iz Beltinec - spomenik si dajte napraviti sami. V Soboti smo poskrbeli zanj. Zakaj niste vi za svojega. Mogoče pa boste - imate še čas.

BÖLTINČAR (nepreverjen)

radoveden: Prej kot pišeš se prepričaj spomenik se je plačal iz kvote 300.000 € ki je namenjena za praznovanje 100 letnice, torej iz davkoplačevalskega denarja ne pa vašega soboškega vi ste denar dali za drvarnico, reflektore za ceste pa druge stvari pa nimate. Pa še nekaj Sobota nema baš nobenih zaslug, pred 100 leti se je vse dogajalo v Beltincih. Pri vas v Soboti se samo zgodovina ponavlja tako kot so si po vojni 45 rdeči vse prisvojili, se pri vas leta 2019 v Soboti to ponavlja.

In reply to by radoveden (nepreverjen)

kuna (nepreverjen)

Se mogoče motim, ampak je mogoče "čisto slučajno" skulptura nastavljena tako, da je usmerjena v smeri Trga zmage in "sega po Trgu zmage", oziroma vsi obrazi in roke se "klanjajo" ali "hlastajo po nečem, kar je na Trgu zmage"?
Če to drži, je osnovna ideja čisto v nasprotju s tem, kaj se je dogajalo pred 100 leti in čemu je namenjen "praznik" obeležitve. Če to drži, gre za "kukavičje jajce v tujem gnezdu" in lahko samo rečem zelo prefinjeno in zelo podtalno.
Drugo pa. Tudi za muzo se je govorilo, da je model pobran po nekomu.
V prispevku in tudi v "katalogu" nisem našel imen zaslužnih. Vsaj jaz jih nisem zasledil.

Maynard (nepreverjen)

Ge se strinjan s kipon, či do v ozadji špilali Sober od Tool-of.

Aham (nepreverjen)

Kere zgodovinske osebnosti Prekmurja do na kipi? Nige san nej zaslejdo :(

čarni vrag (nepreverjen)

Kip je neverjetno grd. Nekaj takega kot so številni kipi revolucije, ki je ni bilo.

hehehc (nepreverjen)

@kuna @carni vrag pravilno obadva, @aham hmm... ja verjetno je bojševik VILMOŠ TKALEC -zadosto so nej pravili rimokatoliški duhovniki.

Gost434 (nepreverjen)

Komunisti znajo samo kipe postavlati

feri11 (nepreverjen)

Komi je tou podobno??? Ka de šerif svojga konja coj prvejzo, da de v Sočno ulico šou pozejrat?????

Klepec (nepreverjen)

Delitev dela: priključitev so zriktali prekmurski duhovniki (teologi), proslavo pa riktajo komunisti. Pa niti slučajno tou stalno pojavljanje ne pomejni nabiranje politični točk pred volitvami. In samo slučajno so center dogajanja fkradnoli Beltinčaron.

SLEPEC (nepreverjen)

Točno tak Klepec ne vem kaj so imeli, kakšne zasluge, leta 1919 slovenski komunisti, pri priključitvi Prekmurja naj mi to nekdo razloži. Kolikor je meni znano in zgodovina tako dokazuje, da se je za priključitev takrat leta 1919 zavzemala duhovščina, da jih ne naštevam, slovenski komunisti še takrat sploh niso obstajali. Po 100 letih pa doživimo to, da so vse okrog praznovanja prevzeli komunisti in zdaj jaz ne vem če se je ta priključitev zgodila 1945 in ne 1919 pri komunistih je to vse možno. Ali jih bo sram priti na proslavo pa bomo še videli.

SLEPEC (nepreverjen)

Točno tak Klepec ne vem kaj so imeli, kakšne zasluge, leta 1919 slovenski komunisti, pri priključitvi Prekmurja naj mi to nekdo razloži. Kolikor je meni znano in zgodovina tako dokazuje, da se je za priključitev takrat leta 1919 zavzemala duhovščina, da jih ne naštevam, slovenski komunisti še takrat sploh niso obstajali. Po 100 letih pa doživimo to, da so vse okrog praznovanja prevzeli komunisti in zdaj jaz ne vem če se je ta priključitev zgodila 1945 in ne 1919 pri komunistih je to vse možno. Ali jih bo sram priti na proslavo pa bomo še videli.

Majjjjjjda (nepreverjen)

In koliko novih delovnih mest za Pomurje pomeni ta kip?
In koliko novih priložnosti za podjetništvo pomeni ta kip?
In koliko zagona mladim pomeni ta kip?
- Najlažje je postaviti kip. Ni ga pa junaka, ki bi postavil TEMELJE za RAZVOJ Pomurja.

Ni bilo zdruzi… (nepreverjen)

Bila je locitev od matice, ker so sovjetski vojaki ukradli zemljo Stajercem. Proti kipom ki napihujejo lazno zgodovino.

InfoVal

Naj živijo kipi, naj poginjajo reveži!

AHAM (nepreverjen)

Če šerifi en spomenik ne folga???

Vej pa drvarnica že stogij...

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice