FOTO: Marti Albesa
Že 13. festival [email protected], ki bo potekal med 28. avgustom in 1. septembrom 2018 v Murski Soboti, nosi podnaslov "Resno in zaresno«.

Festival [email protected] je posebnost, saj konec poletja v mesto na obrobju Slovenije pripelje mednarodno uveljavljene in priznane ustvarjalce s področja sodobnega plesa in tako v mednarodnem kontekstu pomembno prispeva k razvoju sodobnega plesa in kulture v severovzhodni Sloveniji.

»Umetniško ustvarjanje je resna stvar, ni pa resnobna. Ples je najbolj človeška umetnost, plesalčevo telo v akciji pa misel, prelita v konkretno. Umetnost je živahno polje komunikacije, mnogoterih načinov in različnih odzivov, ki osmisli naša življenja onkraj splošne obsedenosti s koristnostjo in unovčljivostjo. Je del življenja. Umetniško ustvarjanje pa zahteva predanost. In ta vodi do izjemnosti.

Izjemnost potrjujejo tudi nagrade, ki so jih prejeli sodelujoči avtorji in njihove stvaritve, in tudi odri, s katerih prihajajo,« je zapisal Matjaž Farič, umetniški vodja festivala, v Uvodniku festivalskega kataloga.

V mesto prihajajo plesalci iz različnih koncev sveta

V štirih festivalskih dneh in uvodnem dnevu bomo videli šest plesnih predstav iz Španije, Slovaške, Belgije, Italije, Združenih držav Amerike in Slovenije. Že tradicionalno se bodo na festivalu predstavili mladi nadarjeni plesalci z mednarodnega tekmovanja OPUS 1. 

Premierno si bomo ogledali plesni dokumentarec in na koncertu prisluhnili izjemnima jazz glasbenikoma, ki sta sprejela izziv ustvarjanja glasbe tudi za plesne in gledališke predstave. 

29. avgust 2018

 • Lia Ujčič (SI), prejemnica OPUS produkcijske nagrade 2017, se bo na Odprtem odru predstavila s solom Indultado, ki nosi sporočilo človeka, bitja, ki se pogumno in neumorno prebija skozi življenje. Pozna upornost, delavnost in ljubi življenje. 
 • Najnovejše delo Guya Naderja in Marie Campos - GN I MC (ES) Set setov (Set of Sets) generira ponavljaje in ritem v gibanju teles, ki se nenehno upirajo težnosti, kot metaforo za ponavljajočo se naravo same eksistence in ideje vztrajnosti. Set setov je potovanje, ki temelji na sodelovanju, natančnosti in otrplosti, kar vse skupaj ustvarja neskončen labirint teles v akciji. 

30. avgust 2018

 • Mud Gallery / Živali s čudovito kožo, avtorjev Virginie Garcia in Damiána Muñoze – La Intrusa (ES), ki sta  pred leti že navdušila festivalsko občinstvo v Murski Soboti, raziskuje pomirjenje z našim najbolj propadajočim delom. Proces sprejemanja in preobrazbe ran, da bi jih spremenili v čudovite brazgotine.
  Preobraziti, kar je propadajoče, v ruševino: kar je pokazano, osvetljeno, poudarjeno. Odrski elementi, ki krožijo na istih mestih kot izvajalci, potujejo od slave do pozabe, da bi se znova vrnili, preobraženi v čudovite ruševine.  

31. avgust 2018

 • Znanec festivala je tudi Anton Lachky Company (SK/BE), ki se letos predstavlja s predstavo Risanka (Cartoon), ustvarjeno posebej za otroke od šestega leta naprej in njihove družine.
  V nadrealistični pripovedi štiri like obsedejo njihovi notranji ustvarjalni demoni in ustvarijo nesmiseln in smešen vrtinec plesa, glasbe in iger. Risanka, ta srečna zmešnjava, je včasih resna kot izpoved ljubezni, včasih pa lahka kot sapica.
 • Na Grajskem dvorišču bomo prisluhnili slovenskemu multiinštrumentalistu Kristijanu Krajnčanu in ameriškemu specialistu za pihala Danu Kinzelmanu, ki se bosta prvič srečala na istem odru – oba pa imata »korenine« v sodobnem jazzu in bogate izkušnje kot solo izvajalca. V zadnjih letih pa sta se oba dotaknila sorodnih polj in skladata glasbo za gledališče, televizijo in ples. 
 • V večkrat nagrajenem plesnem dokumentarcu African Cypher režiserja Bryana Littla iz Republike Južna Afrika, spremljamo priprave peščice najstnikov na tekmovanje Beat Battlea 2012. Mladostniki, ki živijo in rastejo v težkih okoliščinah, polnih brezupa, drog, nasilja, revščine, razbitih domov, zaznamovani s preteklostjo, se soočajo in premagujejo težave s strastjo in pogumom ter iščejo svojo pot prek plesa. Film prikazuje, kako ples bogati in celo spreminja življenje prebivalcev cest in ulic Južne Afrike. 

1.september

 • Koreograf Daniele Ninarello (IT) in skladatelj Dan Kinzelman (US) se v predstavi Kudoku prvič srečujeta na skupnem polju raziskovanja. Eksperimentiranje z zvokom in s telesom poskuša prevesti zaznavne elemente, ki naredijo evolucijo človeškega telesa vidno. Nekaj v telesu konstantno vibrira kot grožnja: to je kaos, notranji hrup brazgotin in misli. Samo ples je sposoben postopno prenesti te sledi v tukaj in zdaj.
 • Ustvarjalce predstave Chorus (SI) ples zanima kot transgresivna gesta, ki lahko preseže normirano in stvarno, saj je gibanje kot relacijska Reč vselej stvar medtelesnega in s tem zelo plodna možnost politične emancipacije. Chorus se distancira od človeškega sveta, ponovno vstopi v predtragiško formo, da bi se dotaknili nečesa, kar ni sporočljivo. In da bi naslovili nekaj, kar najčisteje naslavlja beseda »odsotnost«. Avtorji predstave so Žigan Krajnčan, Gašper Kunšek in Jan Krmelj. 

Festival [email protected] nastaja v produkciji zavoda Flota in v soprodukciji z Zavodom za kulturo, turizem in šport Murska Sobota in Mladinskim informativnim in kulturnim klubom. Izvedbo letošnjega festivala so omogočili Ministrstvo za kulturo Republike Slovenije, Mestna občina Murska Sobota ter mnogi sponzorji iz Pomurja.

Več o festivalu in program je sicer na voljo tudi tukaj.

FOTO: Marti Albesa

S spleta

Komentarji (2)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
3234587 (nepreverjen)

In vedno v Soboti. Tu še pajdašija da pejneze :-)

Matjaž Farič (nepreverjen)

Večina sredstev za festival prihaja od Ministrstva za kulturo, ki je program izbralo na podlagi javnega razpisa.
Mestna občina Murska Sobota na podlagi javnega razpisa prispeva eno šestnajstino.
V storitvah pa pomagajo tudi koproducenti, sponzorji, donatorji, prostovoljci.
Vsakemu posebej smo hvaležni za podporo in zavedamo se, da nič ni samoumevno. Zmeraj se je treba dokazovati, vsakič znova.
Lahko vam, ki anonimno in zlahka podtikate in omalovažujete vse, ki niso vaši pajdaši. Upam, da someščanom privoščite, da tudi v Murski Soboti vidijo tako kvalitetne predstave.

In reply to by 3234587 (nepreverjen)

Starejše novice