V dvorcu Rakičan se je odvila generalna skupščina Ceste gradov, na kateri so se srečali predstavniki 34 dvorcev in gradov iz Avstrije in Slovenije. Povabilu na slavnostno večerjo so se odzvali tudi politični in gospodarski predstavniki iz obeh držav.

Včerajšnji dogodek je med drugim predstavljal priložnost za krepitev gospodarskih, kulturnih, političnih in drugih vezi med državama, pa tudi za izmenjavo izkušenj na področju varstva in razvoja kulturne dediščine. 

Javni zavod RIS Dvorec Rakičan namreč v sodelovanju s projektnimi partnerji – Znanstveno-raziskovalnim središčem Bistra Ptuj, Technologienzentrum Deutschlandsberg GmbH in Stiftung des weiland Fürst Philipp Batthyány zur Erhaltung der alten Güssinger Burg izvaja projekt Castle Road - Vzpostavitev trajnostnega institucionalnega sodelovanja gradov in dvorcev za razvijanje ter trženje skupnih čezmejnih ponudb. 

Gre za triletni projekt, financiran iz Programa sodelovanja Interreg V-A Slovenija-Avstrija, s katerim si prizadevajo predvsem za povezovanje in ohranjanje gradov, vključenih v Cesto gradov na slovenski in avstrijski strani, ter njihov nadaljnji razvoj.

"Glavni cilj je povečanje števila obiskovalcev. Preko aktivnosti v projektu bomo izvajali promocijske aktivnosti na različnih sejmih in obogatili našo ponudbo, ki je že sedaj bogata. Skupaj s projektnimi partnerji pa jo bomo še nadgrajevali," je povedal Robert Celec, direktor RIS Dvorec Rakičan.

Srečali so se predstavniki 34 slovenskih in avstrijskih dvorcev ter gradov

Dvorec Rakičan je tako včeraj gostil generalno skupščino Ceste gradov, na kateri so se srečali predstavniki 34 dvorcev in gradov iz obeh držav. 

Dogodka so se udeležili vidni državni in regionalni predstavniki iz politike in gospodarstva. Zbrane so nagovorili Dejan Židan, predsednik Državnega zbora Republike Slovenije, minister za kulturo Zoran Poznič, župan Mestne občine Murska Sobota Aleksander Jevšek, predsednik avstrijskega združenja "Die Schlösserstraße" konzul Andreas Bardeau, Anton Gangl, poslanec Deželnega parlamenta v imenu Deželnega glavarja dežele avstrijske Štajerske Hermanna Schützenhöferja, Damjana Pečnik, vodja Službe za razvoj Zavoda za varstvo kulturne dediščine RS in Robert Celec, direktor RIS Dvorec Rakičan.

"To je eden od projektov, ki kažejo, zakaj je dobro, da smo člani in članice Evropske unije. Evropska unija, kot regija, je najpomembnejša turistična regija na svetu. Več kot 50 odstotkov obiskov pride v Evropo in ta trend drži tudi Slovenijo. Lansko leto je bilo za Slovenijo turistično rekordno leto. Letos aprila smo beležili 22-odstotkov večji obisk tujih turistov, kot aprila lani," je povedal Židan.

Podpis sporazuma pospremili s slavnostno večerjo

Po generalni skupščini je 25 avstrijskih gradov in dvorcev podpisalo Sporazum o sodelovanju, s čimer so tudi uradno postali člani čezmejne Ceste gradov, svečan dogodek pa se je nato nadaljeval še s slavnostno večerjo, ki so se je udeležili številni politični in gospodarski predstavniki obeh držav.

Starejše novice