Leta 2005 so v Ljutomeru organizirali prvi Grossmannov festival fantastičnega filma in vina. Zdaj je najbolj unikaten slovenski filmski dogodek že dovolj star, da ima mlade.

Prlekija bo ta konec tedna dobila še Grossmannov festival stripa in fantastike. Prva edicija festivala bo ta konec tedna, med 18. in 20. oktobrom, v Ormožu. Znotraj zidov ormoškega gradu bo mogoče uživati v filmskih projekcijah, radijskih igrah, predavanjih, delavnicah, kvizu, družabnih igrah, veliki fantastični tržnici in drugih dogodkih. Vse prireditve, razen koncerta, bodo brezplačne.

V stripovskem delu festivala bodo gostili stripovskega velikana Zorana Smiljanića, enega najvidnejših predstavnikov mlajše generacije striparjev Izarja Lunačka ter priznanega srbskega ilustratorja, karikaturista in striparja Ivico Stevanovića. Poleg javnih pogovorov z avtorji bodo organizatorji festivala pripravili še razstavo izbranih del vseh treh gostov.

V fantastiki namenjenemu delu festivala se obetajo številna predavanja eminentnih gostov, med njimi bodo Milena Benini, Tomislav Brlek, Aleksandar Žiljak, Željko Luketić, Marko Fančović, Davorin Horak in Simon Habjan. Na okroglih mizah bodo sodelovali še Silvestar Mileta, Bojan Ekselenski, Igor Harb, Andrej Ivanuša in številni drugi.

Na ogled bodo filmski kostumi Tatjane Štasni, nastopile bodo rock legende Demolition Group.

Prlekija je slovensko središče fantastične umetnosti

Ormoški občinski grb krasi srebrn stolp s soncem, luno, žitnima klasoma in zlatim grozdom. Ivica Stevanović je z grafično podobo novega festivala naštetemu dodal še zmaja. Kakšna simbolika se skriva za tem?

»Prlekija je pokrajina, ki je že sama po sebi takšna, kot da je nastala izpod peresa katerega od največjih piscev fantastike. Vsi ti gradovi, kulturna dediščina, narava, ki v svoji posebnosti deluje kot Rivendell iz trte, Drava, ki kot Blackwater Rush varuje številna grajska obzidja, in moč Jeruzalema, ki v sebe vsrka vse junake v iskanju vinskega grala, pa so zadosten razlog, da avanturisti iz oddaljenih kraljestev prav tukaj poiščejo inspiracijo za svoje nadaljnje podvige,« so zagotovili organizatorji festivala.

Ekipi Grossmanna se pridružujeta tudi občina Ormož in Unterhund.

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice