Marjan Dora je v tokratni oddaji Dora - nedeljski pogovori gostil lanskoletnega prejemnika Prešernove nagrade Toneta Partljiča.

Tone Partljič je eden najbolj znanih Štajercev, ki se je v slovensko dramatiko vpisal kot prvi sodobni pisec komedij. Priznava, da ga je v njegovih začetkih močno zaznamoval Ivan Cankar.

»Potem pa ugotovim, da znam nasmejati ljudi kjerkoli se pojavim. In sem začel pisati komedije.«

Močno družbeno angažirane karikature svojega časa. Taki sta bili Moj ata, socialistični kulak in Ščuke pa ni.

Lanska velika Prešernova nagrada ga je razveselila. Kot Štajerca, pa tudi kot edinega slovenskega pisca komedij, ki je dobil to priznanje.

A ga oznaka, da je štajerski pisatelj, ne veseli preveč. Čeprav je stanovanje v Ljubljani, kjer je postal ravnatelj gledališča, zavrnil. »Pišem lahko le v Mariboru,« je pojasnil v pogovoru.

Čeprav ga je Dora skušal usmeriti predvsem v njegovo gledališko in pisateljsko ustvarjanje, Partljič ni mogel iz svoje kože. Naglas in temperamentno je govoril o položaju Maribora, slovenski politiki, vstajah, svoji vlogi pri izvolitvi Fištravca ...

Začel je kot predmetni učitelj slovenščine in angleščine. V razredu, med otroki, je užival. »V zbornici pa nikakor.«, se nasmeje.

In kar lep čas je prebil kot poslanec ranjke LDS v slovenskem parlamentu.

»Tebi je lahko,« so govorili kolegi. »Sediš tu, potem pa prideš domov in lahko napišeš najboljšo komedijo o tem, kar se tu dogaja.« Pa ni tako preprosto, pravi Partljič.

Več pa v pogovoru, ki si ga lahko ogledat v celoti.

Komentarji (2)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
strki

Človek z imenom Tone se lahko podpiše z velikimi črkami PARTLJIČ, ker je bil tovariš in danes je gospod. Človek velik politik in pisatelj je povedal stvari, katere je potrebno slišati in razumeti. Veliko smo se naučili, ko smo gledali in poslušali intervju z Doro, kateri ga je sicer nekaj krat prehiteval v popolnem odgovoru. Zahvala obema, zanimivo in poučno za mlade in stare. Hvala obema.

tuncika

Štrki izgleda da si plačan pisati po "nareku", Mojster Dora pa je itak penzionist, tako kot Partljič, oba pa mlatita prazno slamo in za mlado in staro ostajajo le "otrobi".

Starejše novice