Poletni meseci so tisti meseci, ko imamo nekoliko več časa, tudi za ogled filmov. Zakaj pa si ne bi namesto tujega tokrat ogledali kakšen slovenski film?

Pripravite pokovko, čips ali svoj najljubši prigrizek. Pripravili smo lestvico desetih slovenskih filmov, ki si jih morate (znova) ogledati. 

1. Ne joči, Peter (1964)

»As ti tud not padu?« je danes že ponarodela fraza. Ne joči, Peter je slovenski vojni film režiserja Franceta Štiglica iz leta 1964. Govori o častni zadolžitvi dveh partizanskih minerjev, ki morata pripeljati tri vojne sirote iz nevarnega območja, kjer potekajo boji, na varno osvobojeno ozemlje.

2. Sreča na vrvici (1977)

Naše nostalgično popotovanje nadaljujemo s filmom Sreča na vrvici. Že več kot 40 let je minilo, odkar so slovenski otroci prvič spoznali kosmatinca Jakoba in njegovega prijatelja, dečka Matica

Deček Matic živi v blokovskem naselju v Ljubljani, kjer ima med vrstniki tudi nasprotnike. Življenje se mu obrne na glavo, ko ga izberejo za glavno vlogo v filmu. Na snemanju spozna novo simpatijo Mileno, pa tudi novega prijatelja, psa Jakoba.

3. Dolina miru (1957)

Dolina miru je zgodnja klasika jugoslovanskega vojnega filma v režiji Franceta Štiglica, ki je igralcu Johnu Kitzmillerju leta 1957 prinesla nagrado za najboljšo moško vlogo v Cannesu.

Zgodba se odvija med drugo svetovno vojno, kjer po ameriškem bombardiranju slovenskega mesta deček Marko in deklica Lotti ostaneta brez staršev. V sirotišnici začne mala Lotti pripovedovati dečku o dolini, o kateri ji je nekoč pravila babica in kjer vedno vlada mir. Odločena, da poiščeta dolino miru, otroka zbežita iz sirotišnice. Na poti srečata ameriškega pilota Jima, ki, čeprav so mu za petami nemški vojaki in partizani, se ta junaško odloči, da ju bo prek sovražnega ozemlja pospremil do cilja. 

4. Tistega lepega dne (1962)

Tistega lepega dne je slovenski črno-beli film iz leta 1962 v režiji Franceta Štiglica in je posnet po istoimenski noveli Cirila Kosmača.

Zgodba je postavljena v primorsko vas, ki je med obema vojnama spadala pod Italijo. Vsi njeni prebivalci so Slovenci, razen italijanskih predstavnikov fašistične oblasti. Sramota vasi so trije bratje, ki so se pridružili fašistom, toda vaščani jih kljub temu obvladujejo in jih zasmehujejo. Gre za komedijo o sentimentalnih zapletih v času fašistične okupacije.

5. To so gadi (1977)

To so gadi je 96-minutni slovenski celovečerni film, ki je bil posnet in premierno predvajan leta 1977. Scenarij in režija sta delo Jožeta Bevca.

Zgodba je postavljena v ljubljansko predmestje kjer živi šofer Štebe, vdovec s petimi sinovi. Družini gospodinji prijazna Rozi, ki jo fantje s svojimi vragolijami velikokrat razjezijo. Tudi večina sosedov ni navdušena nad potegavščinami, ki si jih razposajeni fantje privoščijo. Imenujejo jih kar 'gadi'.

6. Kekec (1951)

Kekec je črno-beli slovenski mladinski film iz leta 1951, ki ga je režiral Jože Gale. Posnet je po planinski pripovedki Kekec nad samotnim breznom, zadnji izmed treh Vandotovih pripovedk o Kekcu.

Zgodba se dogaja v času, ko po gorah straši priseljenec iz tujih krajev Bedanec. Pogumni in vedno navihani Kekec reši njegove žrtve in ga prisili, da za vedno zapusti naše kraje.

7. Poletje v školjki (1985)

Poletje v školjki je slovenski mladinski film iz leta 1985, ki ga je režiral Tugo Štiglic.

Dvanajstletni Tomaž preživlja svoje zadnje otroško poletje. V igrah ob morju, še posebej v sporih s tolpami iz Portoroža in Pirana, mu uspe pozabiti tudi na nesporazume med staršema, ki živita ločeno. Sprti otroci se združijo, ko ugotovijo, da njihovemu skupnemu prijatelju, ribiču Luki, nekdo krade školjke.

S pomočjo Tomaževega superračunalnika otroci uspešno odkrijejo in premagajo tatove školjk. Stari ribič v zahvalo in v slovo Tomažu podari školjko. Na ta način bo lahko vedno, ko bo poslušal šumenje morja v njej, osvežil spomine na poletne dogodivščine.

8. Moj ata, socialistični kulak (1987)

Moj ata, socialistični kulak je slovenski celovečerni film. Režija je bila delo Matjaža Klopčiča, scenarij pa je napisal Tone Partljič po svoji istoimenski komediji.

Zgodba govori o usodi preprostega človeka, železničarja, ki se po koncu vojne vrne iz ruskega ujetništva. Čeprav mu usoda ne prizanaša, se Joža v vsaki situaciji dobro znajde in se hitro prilagaja novim političnim razmeram.

Vse življenje si je želel imeti lastno zemljo in ko končno postane 'socialistični kulak', je presrečen. A sreča ne traja dolgo, saj ga osumijo kolaboracije s sovjetskim informbirojem. Preglavice mu povzroča tudi sin Tinček, ki piše rimane pesmice o aktualnem političnem dogajanju.

9. Babica gre na jug (1991)

Babica gre na jug je prvi celovečerni film v samostojni Sloveniji.

Zgodba govori o gospe Sari, ki pri 86 letih zbeži iz doma za ostarele v želji po svobodi. Zunaj spozna zasanjanega glasbenika Davida, ki zbeži zaradi sporov s svojim stanodajalcem in glasbenico Lauro, ki pa zapusti svoj glasbeni jazz bend. Vsi trije se skupaj odpeljejo proti jugu, novemu življenju in pustolovščinam naproti.

10. Vesna (1953)

Vesna je slovenski film Františka Čapa iz leta 1953. Film Vesna je ena izmed prvih slovenskih komedij, ki med svojimi sodobniki, večinoma vojnimi filmi, izstopa po lahkotni tematiki.

Film pripoveduje o življenju srednješolcev. Trije sošolci, ki morajo opravljati maturo, se dogovorijo, da mora Samo, eden izmed njih, osvojiti hčerko profesorja Cosinusa in tako priskrbeti matematične naloge. Ko Samo Vesno bolje spozna, se resno zaljubi vanjo in o nalogah noče več ničesar slišati. Medtem pa Vesna od Samovega sošolca izve za njihov načrt in Sama noče več videti. Da boste izvedeli, kako se film konča, pa si ga boste morali ogledati.

S spleta

Komentarji (4)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Fainšček Ekolog (nepreverjen)

To je najbolj zanimivo pri tem "smrtonosnem" virusu..da postaja vse bolj neskoncni show. Pateticno kam lahko pade clovestvo.

Busybee (nepreverjen)

Ojoj...zdaj se iden obejsin,nemren vec zivete kelko pritiska ustvarjate mediji,oz sobotajnfo(polmedij),lejko va moja deca tozijo zaradi pritiska keroga mi delate?

df (nepreverjen)

Realni DF ka škali v prizadeti glavi

In reply to by Busybee (nepreverjen)

filmček (nepreverjen)

dobra ideja! za vse tiste ki ste pozabili na smeh in optimizem v teh časih.

Starejše novice