Preverite, zakaj soboška knjižnica danes podarja brezplačne knjige in za kakšno čtivo Pomurci kažemo največje zanimanje.

S ponedeljkom se je začel že tretji teden splošnih knjižnic, v okviru katerega družba opozarja na izjemen pomen knjižnic. 

Splošne knjižnice, ki ravno danes obeležujejo svoj dan, bodo podrobneje predstavile svoje raznolike storitve, vse do petka pa se obeta vrsta dogodkov v 58 različnih ustanovah. Praznuje seveda tudi Pokrajinska in študijska knjižnica Murska Sobota, ki danes obiskovalcem v dar ponuja brezplačne knjige

Pred soboško knjižnico po brezplačno knjigo

Kot nam je povedal Janez Horvat, višji knjižničar v soboški knjižnici, se jim je zamisel o podarjanju knjig utrnila že vsaj pred desetletjem. Z akcijo so začeli ob svetovnem dnevu knjige, ki je 23. aprila, letos pa so temu dodali še 20. november:

»V tem tednu namreč praznujemo teden slovenskih splošnih knjižnic. Knjižnica podarja knjige, ki več ne ustrezajo našemu fondu, to pomeni knjige, ki jih je knjižnica v preteklih letih odpisala, pa tudi knjige, ki jih skorajda dnevno dobivamo od donatorjev oziroma od bralcev v dar. Seveda vse te darove skrbno pregledamo in tiste knjige, ki niso primerne za naš fond, se pravi, da jih že imamo ali pa so mogoče tudi vsebinsko zastarele, potem odložimo in jih ob takšnih priložnostih, kot je ta danes, podarjamo vsem mimoidočim.«

Zanimanja je, kot pravi, veliko, čeprav je zaradi slabega vremena obiskovalcev danes bilo nekoliko manj.

»Drugače pa predvsem radi jemljejo leposlovje, predvsem romane, ki jih mogoče tudi spominjajo na preteklost, na čas njihove mladosti; vendarle gre tu za knjige starejših letnic. Zanimanje je tudi za kakšne učbenike, predvsem srednješolske, potem kakšne zgodovinske monografije, starejše kuharske knjige in podobno,« pojasnjuje Horvat.

Dan zelenih knjig

Sicer pa soboška knjižnica letos pripravlja še posebej bogat program, vseh pet dni tedna splošnih knjižnic. 
Danes popoldne je denimo na sporedu eko pravljična ura, jutri zvečer se obeta zelo dobro obiskan pravljični večer za odrasle, v petek pa se bo odvil še dan zelenih knjig. V sklopu slednjega si bodo bralci lahko izposodili vrečko zelene barve, v njej se bodo nahajale tri knjige, katerih skupna nit bo zelena. 

»Se pravi, da bodo te knjige z ekološko tematiko, knjige zelene barve, pa še eno presenečenje bo zraven,« namigne Horvat.

S spleta

Komentarji (5)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Bindi (nepreverjen)

Lejpa gesta, najsla knjigo tudi za sebe. :)

šamprca (nepreverjen)
Komentar je zaradi velikega števila negativnih odzivov skrit.

Ka de mi knjiga če je internet .Knjige so zgodovina in prav je tak

Jrnd (nepreverjen)

Ti si zgodovina. In nihče se te ne spomni.

In reply to by šamprca (nepreverjen)

b (nepreverjen)

Ka bi pa 1x vnaprej povedali ka tou bou , na vašen portali , ne pa te da že mine :(

VILMOŠ (nepreverjen)

kak sigdar, ka be enkrat napovedale dogodek, nej vedno kda je mimok
banda

Starejše novice