Prazniki so končno tukaj. Čas, ko se razvajamo z odličnimi domačimi jedmi ter družimo v krogu družine in prijateljev – a tudi čas, ko se zleknemo pred televizijo in si znova, morda že petnajstič v življenju ogledamo svoj najljubši praznični filmi.

Bolj ali manj kakovostnih celovečercev z božično-novoletno tematiko je res na pretek in te dni jih neumorno predvaja tudi večina naših televizijskih programih. Toda kateri so tisti najslovitejši?

Oglejte si naš izbor božičnih filmov preteklih desetletij. Morda je med njimi tudi kakšen, ki si ga sploh še niste ogledali oziroma ste nanj že skoraj pozabili … 

Sam doma (Home Alone)

Začnimo z najočitnejšim – tistim, ki smo si ga ogledali že tolikokrat, da scenarij poznamo skorajda na pamet. Govora je seveda o filmu Sam doma, v katerem se družina McCallister odpravi na božični izlet v Pariz, a v splošni zmedi in naglici pozabi na malega Kevina.

Osemletnik tako obtiči sam doma ravno v času, ko v soseski plenita serijska vlomilca Harry in Marv. Kevin mora sam obraniti svoj dom in z nespretnima nepridipravoma obračuna z vrsto domiselnih pasti.

Izjemno priljubljena ameriška komedija leta 1990 kritikov morda ni navdušila, toda gledalci se k njej vedno znova vračajo z velikim veseljem in nostalgijo. Kevinovim zvijačam se pogosto nasmejimo kar v dvojni dozi, saj se deček v drugem delu vlomilcema zoperstavi še v New Yorku. Pozneje so sledila še kar tri nadaljevanja z naslovom Sam doma, ki pa nekako niso uspela ujeti čara originala. Dve so celo poslali neposredno na televizijske zaslone.

Čudovito življenje (It's a Wonderful Life)

Nekoliko težje tematike se v filmu Čudovito življenje loti Frank Capra:

Po propadu podjetja George Bailey zadane dno; soočen s finančnim propadom si zaželi, da se nikoli ne bi rodil. Ob poskusu samomora ga na božični večer obišče angel varuh Clarence in mu pokaže svet brez njega, oziroma kaj vse bi se spremenilo, če bi si vzel življenje. 

Medtem ko se George v temačni alternativni resničnosti sooča s tragičnimi posledicami svoje odločitve, spoznavamo njegovo življenjsko pot, sanje in preizkušnje.

Čeprav film iz leta 1946 ob svojem prvotnem predvajanju v kinematografih ni prinesel pretiranega zaslužka in je za ustvarjalce predstavljal rahlo razočaranje, je z leti vendarle postal ena največjih klasik. Fantazijska drama pogosto zaseda vrhove lestvic najbolj priljubljenih božičnih filmov, nominirana je bila za kar pet oskarjev, tudi za najboljši film, Ameriški filmski inštitut pa jo uvršča celo med sto najboljših ameriških filmov vseh časov. 

Čudež na 34. ulici (Miracle on 34th Street)

Med najpogosteje predvajane se uvršča še Čudež na 34. ulici. Izvirnik, ki je bil nominiran za štiri oskarje in prejel kipec za stransko moško vlogo, je luč sveta uzrl leta 1947 ter leta 1994 doživel še malce resnejšo priredbo. 

Brezčasna zgodba pripoveduje o Božičku, zaposlenem v veleblagovnici, ki skuša nejevernemu mlademu dekletu dokazati, da se čudeži še dogajajo. Pripoved o premagovanju ravnodušnosti ter veri v čudeže, je kot nalašč za praznike.

Predbožična mora (The Nightmare Before Christmas)

Nekoliko drugačno, drznejšo vizijo božiča nam je leta 1993 ponudil Tim Burton. 

V Predbožični mori spremljamo Jacka Skellingtona iz dežele Noči čarovnic, ki po naključju odkrije čare božičnih praznikov in se, odločen, da jih ponese tudi med svoje ljudi, kar sam poskusi v vlogi Božička. A seveda ne gre vse po načrtu … 

Film v animaciji zaustavljenih gibov (stop-motion) spaja elemente noči čarovnic in božiča v spremstvu precej spevnih melodij. Pravzaprav to niti ni bilo prvič, da je Burton, avtor zgodbe in likov, tako mojstrsko združil lahkotne decembrske praznike s temačnejšimi podobami. Nekaj podobnega mu je kot režiserju uspelo že leta 1990 v filmu Edvard Škarje in dve leti zatem v filmu Batman se vrača

Pravzaprav ljubezen (Love Actually)

Ljubitelji romantičnih komedij decembra prisegajo na Pravzaprav ljubezen. V filmu iz leta 2003, ki se ponaša z izjemno bogato igralsko zasedbo, polno zvenečih imen, se prepletajo zgodbe več parov, s katerimi Richard Curtis razišče različne vidike ljubezni. Skozi dogajanje, postavljeno pretežno v predpraznični čas, pa odkrivamo tudi nekatere povezave med posameznimi liki. 

Občinstvo je film sprejelo zelo dobro in hitro je postal sodobna stalnica božičnega časa, še posebej priljubljena pri gledalcih, ki so jim bili všeč tudi Štiri poroke in pogreb, Notting Hill ter Dnevnik Bridget Jones.

Med vidnejšimi prazničnimi filmi so gotovo še komedija Škrat z Willom Ferrellom, Božična zgodba, Sneženi mož, tako animirani kot igrani Grinch ter Rudolf, jelenček z rdečim nosom

Umri pokončno (Die Hard)

Kar nekaj pa je tudi primerkov, ki javnost razdvajajo in sprožajo razprave, ali bi jih sploh lahko šteli za pristne božične filme. Ob prej omenjenih Burtonovih stvaritvah in Gremlinih se med manj konvencionalne božične filme prišteva tudi franšiza Umri pokončno, predvsem prva dva dela, ki se odvijata v prazničnem času.

Obilo akcije ter nič kaj božičnega nasilja, boste morda rekli – kljub temu si mnogi ne predstavljajo decembra brez Bruca Willisa ter njegove obračune prav tako povezujejo s tistim toplim občutkom ugodja in domačnosti. Kdo bi jim torej lahko oporekal? 

Če ste naštetih filmov vendarle že siti, vam bomo v enem od prihodnjih člankov ponudili nekaj svežih alternativ za božično razvajanje. Še prej pa nam zaupajte, katera od omenjenih klasik je vaša najljubša.

Kateri film je vaša najljubša božična klasika?

Choices

Komentarji (3)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
čudovito_življenje (nepreverjen)

Čudovito življenje, itak. Priporočam vsem, ki si ga še niste ogledali.

staro drvo (nepreverjen)

Jipijaje, madafaka!

špeh na kvadrat (nepreverjen)

Še vsaj en ameriški film ste pozabili s tega seznama in sicer Božiček/Santa Claus s Timom Allenom v glavni vlogi iz prve polovice devetdesetih.

Pa recimo Edvard Škarjeroki ;)

***

Je tudi nekaj evropskih, recimo Joyeux Noel, Krampus ...

Finski film Joulumaa bo danes na RTV SLO 1 ob 20.05.

Starejše novice