Pomurska mladina s pisanim festivalom predstavila svoje ustvarjanje na temo stoletnice združitve prekmurskih Slovencev z matičnim narodom.

Na grajski ploščadi in Trubarjevem drevoredu v mestnem parku Murska Sobota je danes v središču pozornosti bila mladostna ustvarjalnost. V okviru praznovanja 100-letnice priključitve Prekmurja in združitve prekmurskih Slovencev z matičnim narodom namreč tam poteka Festival inovativnosti in ustvarjalnosti v organizaciji Območne enote Zavoda Republike Slovenije za šolstvo Murska Sobota.

V programu sodelujejo pomurski vzgojno-izobraževalni zavodi, dogodka pa so se med drugim udeležili prvi predsednik Republike Slovenije in predsednik iniciativnega odbora za obeležitev stoletnice Milan Kučan, poslanec DZ Jožef Horvat, župan Mestne občine Murska Sobota Aleksander Jevšek, državni sekretar na Ministrstvu za izobraževanje, znanost in šport Jernej Štromajer ter direktor Zavoda RS za šolstvo Vinko Logaj.

Na razpis za sodelovanje na festivalu se je odzvalo več kot 1.100 otrok, učencev in dijakov. Vzgojno-izobraževalni zavodi so v svojih programih izvajali dejavnosti, povezane z obletnico in razvijali temeljne človeške vrednote.

Več kot 800 otrok iz vrtcev, osnovnih, srednjih šol in gimnazij se tako danes predstavlja z deli s področij likovne, literarne in filmske ustvarjalnosti, pa tudi s plesnimi, glasbenimi in pevskimi nastopi. Na stojnicah so vrtci in šole predstavili dejavnosti, ki so jih v počastitev stoletnice izvajali skozi to šolsko leto.

Očitki o pritiskih na šolstvo 

Spomnimo, da gre za natečaj, v povezavi s katerim se je poslanec madžarske narodne skupnosti Ferenc Horvath pred kratkim soočal z očitki o izvajanju pritiskov na šolstvo. Zavod Republike Slovenije za šolstvo je namreč pozval, naj na natečaju ne sodelujejo otroci madžarske narodnosti. Sam sicer trdi, da je želel s tem zgolj obvarovati otroke pred neprijetnimi izkušnjami, kakršnih naj bi tudi sam bil deležen v mladosti, ter ob tem dodal, da omenjeni dan za člane madžarske narodnosti ni praznik.
 

S spleta

Komentarji (11)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
pancho villa (nepreverjen)

Odličen festival. Vsako leto bi ga morali organizirati.

čarni vrag (nepreverjen)

Ata Kučan je še vedno glavni v banana državi Sloveniji.

(nepreverjen)

So se bali da bi bili izgredi, če bi bilo v popoldanskem času?
Ali pa ljubljanska delegacija še gre k Rajhu na pojedino, pa je trebalo pohiteti? Škoda, ker bi na tako prijetno prireditev na prostem lahko prišlo več ljudi, kot za časa Tita.

.?.. (nepreverjen)

to je res. Ura je čist zgrešena, ima pa logiko zakaj in za koga.

In reply to by (nepreverjen)

1919 (nepreverjen)

zakaj razlika:
Dan vrnitve Primorske k matični domovini?
vs.
prekmurje združitev z matico?

100-100 (nepreverjen)

Zatou ka je bila Primorska po 2 svetovni vojni vrnjena Jugoslaviji oziroma republiki Sloveniji. Prekmurje pa je bilo te, da je Primorska pripadnola Italiji združena z SHS oziroma kraljevino Jugoslavija.

In reply to by 1919 (nepreverjen)

(nepreverjen)

Če bi želeli da deca vzamejo praznik za svojega, bi jih morali odrešiti obveznosti na ta dan, da bi prišli vsi s prekmurja. Praznik ni samo za nekatere. Da se ne bojo spraševali zakaj slovenci nimajo takšne narodni zavesti kot n.pr. sosedje hrvati. ....

PREK-MURE (nepreverjen)

Zdaj pa mi ta praznovanja ob 100 letnici dobesedno presedajo, v Prekmurju še vrag jemlje Arum zadnji ostanek nekdanje Mure ki je zaposlovala nekoč 5000 duš nekateri, pa veselo praznujejo zdaj že skoraj vsak dan brez kančka samokritičnosti in morale - brezdušniki. Da jih ni sram od kje jim toliko veselja nad to od Boga pozabljeno pokrajino. Nobeden tam na fotografiji, ki sedijo v prvi vrsti ni zrihtal enega delovnega mesta v Prekmurju, ko se pa proslavlja (je in pije) pa v prvih vrstah. Tudi za ta dogodek v neobičajnem dopoldanskem času nihče ni vedel razen povabljencev. Sicer pa je vsem vidno na fotografijah da je to strankarski shod edino poslanec Horvat nekak naj ne bi spadal zraven, razen če je "kaput obrno" kar je pri NSi vse možno.

Arum mura (nepreverjen)

Na jok mi gre od teh proslav, jaz pa nimam za položnice

(nepreverjen)

Eno proslavo manj ali ognjemet ali vilico pa dajmo muri. Pomagajmo jim.

Štajerci za Št… (nepreverjen)

Starejše novice