S proslavo ob stoletnici združitve z matico bo Slovenija pobližje spoznala sodobno Prekmurje.

Praznovanje ob stoti obletnici združitve prekmurskih Slovencev z matičnim narodom se nezadržno bliža. Zgodovinski dogodek bomo v soboto ob 20.30 obeležili z državno proslavo pred gradom v beltinskem parku, ki se je bo kot slavnostni govornik udeležil tudi predsednik Vlade Republike Slovenije Marjan Šarec

Dogajanje bomo lahko v živo spremljali tudi v neposrednem prenosu na prvem programu Televizije Slovenija, prvem programu Radia Slovenija in na spletnem portalu RTV Slovenija. 

Prekmurje danes – Mura, umetnost in znanost

Kot so nam minuli teden pojasnili v Uradu Vlade za komuniciranje, je režiser in avtor koncepta proslave Primož Ekart, medtem ko se je pod scenarij kot soavtor podpisal Dušan Šarotar.

V pričakovanju velikega dogodka smo zato poklicali glavnega snovalca, ki ga bralci gotovo poznate vsaj po vlogi Sama v priljubljeni humoristični nanizanki TV Dober dan, in preverili, kaj lahko pričakujemo od sobotne prireditve ter od kod so črpali navdih.

»Ko smo se pogovarjali in se odločali, smo si nekako začrtali smer, da govorimo o Prekmurju današnjega časa, Prekmurju 21. stoletja. Da v sami proslavi ne poustvarjamo nekega zgodovinskega dogodka v smislu spektakla, ampak da skušamo govoriti o Prekmurju, kakršno je danes. To, kar je skozi vsa ta stoletja pravzaprav tudi ohranjalo – se pravi umetnost, jezik, literaturo. In seveda ima Prekmurje tudi v današnjem času pomembne umetnike in  znanstvenike,« na naše poizvedovanje odgovarja ustanovitelj in umetniški vodja Zavoda za kulturno dejavnost Imaginarni.

Izhodišče oziroma rdeča nit proslave je tako preplet treh pojmov, ki tvorijo njen naslov: Reka. Pesem. Gravitacijski valovi. Torej, reka Mura kot močna asociacija s Prekmurjem, pesem kot umetnost oziroma literatura ter gravitacijski valovi kot znanost, pojasnjuje režiser.

Za proslavo režiser prekmurskih korenin

Kot zanimivost omenimo, da ima Ekart tudi sam korenine v Prekmurju, zaupal nam je namreč, da iz naših krajev prihaja njegov oče. Ali je zaradi te povezave kaj težje oziroma lažje pristopil k snovanju proslave, diplomirani igralec težko oceni, vendar priznava: 

»Vsekakor je človek, ki je nekako povezan, tudi v izražanju lahko bolj oseben. In zdi se mi, da sem stvari, o katerih sem razmišljal, nekako tudi bolj čutil. Upam, da se bodo osebno dotaknile tako Prekmurcev kot širše Slovenije.«

FOTO: Mediaspeed.net

Tudi v samem kulturnem programu bo nastopilo več Prekmurcev, med drugim legendarni Vlado Kreslin, katerega znana pesem Vse se da bo po naših informacijah tvorila eno vidnejših točk programa. 

Prav tako bodo na oder stopili Policijski orkester, igralci Anita Gregorec, Nataša Horvat, Irena Varga, Vladimir Vlaškalić in Tjaša Železnik, Vokalna skupina BeleTinke, pevka Juneshelen – Nina Šardi, glasbeniki Rihard Zadravec, Igor Vićentić, Petra Vidmar, Nejc Avbelj in Marko Kragelnik, plesalka Leja Jurišić, izvajalci parkoura Sandi Banović, Matej Kelemen in Jon Natanael Muhovič, pa tudi Mladinski pevski zbor Osnovne šole Beltinci in Mladinski pevski zbor Osnovne šole III Murska Sobota.

Zabavno tudi v nadaljevanju večera

Sicer pa spomnimo, da se bo pestro dogajanje v Beltincih po uradni slovesnosti nadaljevalo še s sprejemom, ki ga s svojimi društvi pripravlja Občina Beltinci in na katerega so vabljeni vsi udeleženci državne proslave. 

Sprejem, v okviru katerega bodo gostje lahko poskusili nekaj značilnih jedi Prekmurja in prisluhnili skupini Ethnotrip, bo trajal do 23. ure, zatem pa bodo ponudniki hrano in pijačo ponujali proti plačilu, medtem ko bo udeležence zabavala skupina Orlek.

Več o tem in načrtovani občinski proslavi ob prazniku občine Beltinci, ki se bo odvila dan prej, preberite v povezani novici:

Preberite še

S spleta

Komentarji (10)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Defo (nepreverjen)

Beltinski žur.

Za novo regijo (nepreverjen)

Potrebovali bi novo regijo ali provinco in ne vec "stalinisticne kraje ta rdecih". Vecina ne zeli proslav z roparji, diktatorji ali laznjivci.

Gradec (nepreverjen)

Ni bojazni za to. Nokogar iz SDS ne bo.

In reply to by Za novo regijo (nepreverjen)

Ортодокс (nepreverjen)
Of eden (nepreverjen)

1000 > 100 !

Gost MS (nepreverjen)

Ma daj beži, opet do nan ene propalice, ljubljanski artistični diletanti potvarjali zgodovino za kero so naši predniki krvaveli.

Gost MS (nepreverjen)

Rejsan ne premoremo telko hrbtenice, ka bi ljubljanske arogantne, pokroviteljske grebatore enostavno odslovili in se zavzeli za domači narod?

In reply to by Gost MS (nepreverjen)

ZA Gost MS (nepreverjen)

Kučana pijtaj on se je sam postavo za predsednika pripravljalnega odbora zakoj je tak. Domačini Prekmurci tu nobene besede nismo imeli ZAKAJ ?

In reply to by Gost MS (nepreverjen)

Landini

Sam osebno mislim, da nam zaenkrat ne gre še tako zelo slabo. Če imamo v lokalni oblasti butce in še nekaj teh na položaju v Ljubljani, je to predvsem naš problem. Konec koncev smo jih volili. Nehajte jokati.

kepa (nepreverjen)

Igrala vam bo Markova banda

Starejše novice