FOTO: Aljoša Gabor
Tradicionalni Zombie Walk tudi letos navdušil z domiselnimi interpretacijami živih mrtvecev.

V Ljutomeru je od torka potekal že 15. Grossmannov festival fantastičnega filma in vina. V vinskem programu so se predstavili številni vinarji, potekale so javne degustacije vin, predstave, koncerti, delavnice in predstavitve knjig. Ob tem so udeleženci lahko poskusili še v zombi karaokah in filmskem kvizu, predvsem pa je seveda navduševal bogat filmski program.

Letošnji festival, ki je v petek prvič gostoval tudi v Ormožu, je v filmskem programu ponudil rekordnih 35 igranih in animiranih celovečernih filmov, 12 dokumentarcev in 43 kratkih filmov iz 38 držav. Pestro dogajanje pa je sinoči doseglo vrhunec s tradicionalnim Zombie Walkom.

Vstali od mrtvih in preplavili ulice

Na ljutomerskem Glavnem trgu so oživeli mrtveci. Šlo je seveda za zabaven shod filmskih ljubiteljev, ki so se v okrvavljenih oblačilih, zamaskirani v zombije poklonili grozljivkam. Podobni dogodki v tujini potekajo že dolga leta in pogosto spremljajo različne konvencije in druge dogodke fantazijskega žanra.

Je mrtve letos obudil Nočni kralj iz serije Igra prestolov?

Maskiranje je potekalo pod vodstvom mojstrov filmske maske Miroslava Lakobrije in Mateje Naberšnik z ekipami. Njihove osupljive kreacije so nastajale vse od opoldneva in v večernih urah so okrvavljeni, razparani in strohneli udeleženci končno bili nared, da naženejo strah v kosti. Množice zombijev so se podale na ulice, pri čemer je za primeren tempo na povorki na Zombi tovornjaku skrbela skupina Fit Fat.

Razglasili nagrajence in počastili častna gosta 

V nadaljevanju večera je sledila še uradna zaključna prireditev, na kateri so razglasili prejemnike nagrad ter posebej počastili še oba častna gosta, Sama Firstenberga in Christino Lindberg. 

Hudega mačka za najboljši celovečerni film je tokrat prejel indijski Tumbbad režiserjev Rahija Anila Barveja in Adesha Prasada. Častna huda mačka za izjemne prispevke k žanrski kinematografiji je medtem šla v roke omenjenih častnih gostov.

Obiskovalci so si lahko ogledali Firstenbergov film Ameriški ninja iz leta 1985 in projekcijo zmagovalnega filma Male delavnice groze, ki je potekala na festivalu. Na sporedu so bili še filmi Si to ti, očka?, Mrtvi ne umirajo, Ponovno rojena, Terenski vodnik po zlu, Prekletstvo Valburge, Na fantastični strani Alp, Vse oči uprte v Lenzija: življenje in delo italijanskega velikana eksploatacije ter George Romero: Neodvisen človek.

V spremljevalnem programu je medtem potekala razstava v Kulturnem domu, katere tematika je 15 let Grossmannovega festival, ob tem pa tudi subkulturna tržnica na Glavnem trgu, Prleška kühja in predstavitev knjig Angel Rose. Z Grossmannovimi zombarijami za otroke ter miniserijo Maček Muri in Slon kolesari po svetu je bilo poskrbljeno tudi za najmlajše. 

Zadnje nočno dogajanje v Kranerjevi kleti je popestril DJ Mario Kovač.

Najboljši žanrski festivali na svetu

Festival so v Ljutomeru sicer lansirali leta 2005, ob stoletnici slovenske kinematografije. Prvi metri slovenskega filma so namreč nastali prav v tem kraju, izpod rok doktorja Karola Grossmanna. Prvi festival so priredili na pobudo Filmske prakse PLAN 9, Prleške razvojne agencije in s pomočjo evropskih kulturnih skladov. Lani pa se je dogodek uvrstili na seznam 30 najboljših žanrskih festivalov na svetu po izboru ameriške revije MovieMaker Magazine, najbolj brane neodvisne filmske revije na svetu.

Nekaj utrinkov s sinočnjega shoda zombijev si oglejte v fotogaleriji.

FOTO: Aljoša Gabor

Komentarji (7)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Sredipoletja (nepreverjen)

Halloween???

Praznik 12345 (nepreverjen)

Prleški halo oven

Blesarija (nepreverjen)

nikoli ne bom razumel zakaj so tole spakedravščino spravili sem.. zombiji so bedast ameriški izum in Grosmann ni imel s tem nič skupnega.. take debilne odvratne ideje za temo kot je tale pa že dolgo nikjer...

....si ti (nepreverjen)

Majster ne bluzi, tou je festival fanstatičnoga filma, tou pomejni ka se cejli čas predvajajo grozljivke iz celoga sveta. Eni ste pač debili pa ne štekate določenih stvari. Idi rajši fuzbal pa zečiča komentejraj.

In reply to by Blesarija (nepreverjen)

Blesarija (nepreverjen)

ti si majster pravi.. iz dejansko neke prednosti - zgodovina/Grosmann - je napravljena sramota in katastrofa.. Ko greš na to prireditev pa predvajajo neko produkcijo, ki bi jo bilo potrebno prepovedat (en film sem začel gledat - pa pol bežal od tam - nek tip je po spomenikih scal in sral).. muzika pa heavy metal..
.. bolj kot poskušam široko gledati na tole .. manj razumem in še manj mi je všeč

In reply to by ....si ti (nepreverjen)

..... (nepreverjen)

"....si ti" če se ne strinjas s komentatorjem, še ne rabiš biti nestrpen in žaliti. Upam, da taki ne sodelujejo na tem festivalu.

In reply to by ....si ti (nepreverjen)

Kaj pa zelijo (nepreverjen)

te "Slovaki" povedati?

Starejše novice