Izredne razmere klasičnih prvomajskih budnic po številnih krajih Slovenije letos žal ne dopuščajo, zato se bodo glasbeniki znašli po svoje.

Javni sklad Republike Slovenije za kulturne dejavnosti, Radiotelevizija Slovenija in Zveza slovenskih godb vabijo vse slovenske godbenike in druge glasbenike, da tudi letos za prvi maj skupaj prebudijo Slovenijo.

V petek, 1. maja, ob 6. uri bodo na programih Radia Slovenije in Televizije Slovenija vrteli godbeno glasbo. Predvajanemu posnetku se bodo s svojih oken, balkonov in dvorišč sočasno pridružili tudi godbeniki, ki bodo poskrbeli, da se bo glasba slišala daleč naokoli.

»Organizatorji budnice z radijskih valov vabijo vse glasbenike, da vzamejo v roke svoje inštrumente, odprejo okna, stopijo na balkon ali dvorišče, naravnajo radijske sprejemnike na močnejšo jakost in se pridružijo glasbi, ki se bo razlegala na radijskih valovih,« so pozvali organizatorji dogodka Prebudimo Slovenijo 2020.

Najstarejša godba na svetu je slovenska

Godbeništvo ima v Sloveniji izjemno tradicijo. Idrijska godba je z blizu 350 leti skoraj nepretrganega delovanja uradno priznana kot najstarejša na svetu.

Posebno pozornost še danes pritegnejo godbeni nastopi ob praznovanjih največjega delavskega praznika, prvega maja, ko številne godbe po vsej Sloveniji že ob svitu zaigrajo koračnice in z njimi prebudijo prebivalce.

Po okvirnih ocenah v Sloveniji deluje več kot 10.000 godbenikov.

S spleta

Komentarji (12)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
kanžor

1 maj nikoli več ne bot tak kot za časa Jugoslavije .Delodajalci že skoraj zahtevajo od delavcev da bi celo spali že tam in ne bi sploh hodili domov

čarni vrag (nepreverjen)

Ne delajte s to plejmuziko še večjih beadakov iz sebe kak ste. Naj z Balkonov svira Kacin s svojo bando.

kuna (nepreverjen)

Zadnjič sem prebral nekje eno željo: Želim ti, da bi za 1. maj delal.
Želja je namreč zelo dvoumna in provokativna.
Torej delo?

In reply to by čarni vrag (nepreverjen)

Indigo1 (nepreverjen)

moraš pa res biti tele da uživaš v taktu nažganih članov pleh babde ob 12 uri inn 40 minut
To ti je budnica
Z a crkniti bi rekla moja teta Lizika

In reply to by kuna (nepreverjen)

kuna (nepreverjen)

Predlagam, da si ob 12.40 na pokopališču pri teti Liziki.

In reply to by Indigo1 (nepreverjen)

purd-i (nepreverjen)

jebala ga teta Lizika

In reply to by kuna (nepreverjen)

gasilec lojz (nepreverjen)

in to ob 12 in 4 0 minut ga bo jebala

In reply to by purd-i (nepreverjen)

Habba (nepreverjen)

Sobota info..... pojma nemate kak pa kaj do se odvijale prvomajske budnice... vij ste pa kao itaq vseeeevedd žalostno :( to ka ste objavili v članik sploh nikaj nej resan. Delan v tem .... in prosim vas nej liden lagati nej jih v nekoj namakati kar nejeee resan ! Barabe ste :( lažuhiii

čarni vrag (nepreverjen)

Ka tudi ti boš na balkoni trompitalival.

In reply to by Habba (nepreverjen)

kuna (nepreverjen)

@čarni vrag, Daj testiraj se-že jutri in idi prostovoljno v DSO Ljutomer pomagat kak prostovoljec, samo ka ti nede trbelo poslušati trobil. Takšnih ali drugačnih.
Mislin ka do te veseli.

In reply to by čarni vrag (nepreverjen)

čarni vrag (nepreverjen)

Jaz kak navaden občan nemam kaj iskati v DSO ljutomer. Ta odijo ministri. Samo od toga nikšoga haska. Škoda benzina ka ga je potrošo ministrov BMW.

In reply to by kuna (nepreverjen)

1.maj (nepreverjen)

Budnice so od nekdaj bile in tudi letos bi lahko, saj pa se odvijajo zunaj, muzikanti naj sedijo malo bolj narazen in to je to...naj pustijo ljudem vsaj v nečem uživati kot se spodobi za 1.maj. Če se lahko kolesari in laufajo razni "plemeniti" športi, gostinstvo se začne odpirati na terasah..tak da z glasbo-budnico, mislim, da ni potrebe po strahu, da bi razvili širjenje korone (haha), ker kjer odmeva zvok pesmi, koračnic ter drugih melodij, se ljudje spomnimo da smo nekdaj nekaj veljali-pomenili !!
Naj živi tradicija!

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice