Naj to poletje ne manjka dobrih zgodb! Priporočamo pet knjig, izdane pod okriljem Beletrine, ki bodo zagotovo popestrile dolge poletne dneve.

Dušan Čater: EKSTRADEVIŠKO 

Roman Ekstradeviško Dušana Čatra se dogaja na morju, natančneje na enem od jadranskih otokov, kjer nastaja žlahtno oljčno olje.

Zgodba o družinskih skrivnostih, ki jih začne sedemnajstletni Maj odkrivati ob branju dnevnika dedka Franeta, ki je bil dolga leta pomorščak, je napisana v pravem filmskem vzdušju, saj med vrsticami bučijo valovi in brije burja.

Goroslav Vukšić - Gogo: NORCI POMORCI

Dolgoletni pomorščak je bil tudi Goroslav Vukšić - Gogo, ki je v svojem romanesknem prvencu Norci Pomorci zapisal divjo in brezkompromisno pripoved o odraščanju na morju. 

V zgodbi spremljamo neimenovana kadeta vajenca na ladji, med katerima se v ekstremnih razmerah trdega in pogosto ekscesnega življenja na morju razvije posebno prijateljstvo. 

Za posebej divjo plovbo poskrbita še sočen jezik in intenzivno dogajanje.

Ana Schnabl: MOJSTROVINA

Romaneskni prvenec mlade in že nagrajene avtorice poskrbi za nostalgijo. V romanu se podajamo v čas razpadanja Jugoslavije, ki je vihravo ozadje za še bolj vihrav prešuštniški odnos med urednico Ano in pisateljem Adamom.

Psihološki roman, ki razgrinja človeške strasti in hrepenenja, je obenem tudi posebna zgodba o osebni rasti protagonistke.

Christoph Ransmayr: ATLAS RAHLOČUTNEGA MOŠKEGA

Ljubitelji potovanj, fizičnih ali tistih bolj domišljijskih, lahko pridete na svoj račun z romanom Atlas rahločutnega moškega. Gre za edinstveno, iz sedemdesetih zgodb sestavljeno pripoved, ki bralca popelje po celinah in morjih. 

Avtor piše izključno o krajih, v katerih je živel, ki jih je prepotoval ali prehodil, in o ljudeh, ki jih je tam srečal. Pri tem ostaja opazovalec, tiha priča dogodkom, ki ga spreminjajo na neslutene načine.  

Marko Radmilovič: KOLESAR

Poletje je tudi čas za napete zgodbe, ki jih preberemo na mah. Takšen je tudi kolesar, kriminalni roman Marka Radmiloviča, ki je bolj znan po satirični glosi Zapisi iz močvirja na Valu 202. 

V knjigi spremljamo godrnjavega učitelja zgodovine Krepsa, ki se po naključju znajde sredi preiskave umora. Do zadnje strani napeta zgodba se delno naslanja na usodo slovenskega interniranca Janeza Godca, začinjena pa je s prefinjenim humorom in ekscentričnimi liki, ki jim je prav razburljivo slediti

S spleta

Komentarji (3)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Djego (nepreverjen)

Ka pa "kako mastrubirati brez rok"?

tuncika

Pa še tisto od JAJO-ta in Omerze dodajte. Tako vam bo dopust minil v prijetnih brbončicah.

čikapajo (nepreverjen)

Kaj je sedaj članek o knjigah ali o dami z dolgimi nogami na fotki. Jaz knjige sploh opazil nisem.

Starejše novice