Prekmurje je najbolj znano po svoji bogati kulinariki, predvsem po prekmurski gibanici. Zadnja leta pa tudi prekmurska šunka pridobiva na vse večji prepoznavnosti. Privoščite si obe dobroti na festivalu v središču mesta.  

Festival prekmurske šunke in prekmurske gibanice je edinstvena kulinarično etnološka prireditev, ki obiskovalcem ponuja pokušnjo prekmurskih gibanic različnih proizvajalcev iz celotne Slovenije ter prekmurskih šunk domačih ponudnikov. Festival se je v preteklih letih že dobro uveljavil, saj bo letos potekal že dvanajstič!   

Ocenjevanje prekmurske šunke in prekmurske gibanice bo izvedeno pred festivalom. Vsako leto ocenijo od nekje 36 do 40 vzorcev prekmurske gibanice in 8 do 10 vzorcev prekmurske šunke.

Na dogodku se zbere tudi nekje od 20 do 30 razstavljalcev, bodisi ponudnikov kulinarike, bodisi vinarjev. Vsako leto se predstavijo tudi proizvajalci zaščitenih izdelkov iz ostale Slovenije, tako da najdemo tudi kranjsko klobaso, prleško tünko in bučna olja. Povabljeni so tudi konzorciji, združenja, ki skrbijo za to zaščito in s tem gostom omogočimo, da spoznajo tudi druge izdelke.

»Vabljeni v soboto, 3. septembra 2022 od 10. do 22. ure na Slovensko ulico v središču Murske Sobote.«

V programu bo potekala razstava prekmurske gibanice in šunke, degustacija in ponudba evropsko zaščitenih izdelkov ter ponudba vrhunskih lokalnih vin in tradicionalne prekmurske kulinarike. Posebna atrakcija pa bo nagradna igra, kjer bodo obiskovalci ugotavljali težo prekmurske šunke. 

Foto: FB Diši po Prekmurju

Z bogatim kulturnim programom domačih glasbenikov in folklor pa bo zagotovljeno celodnevno pestro dogajanje in edinstveno doživetje za obiskovalce. Med drugim bodo nastopili Samo Budna & Band, Marko banda, KAT & The DEDO's in Romano Glauso

PROGRAM: 

10.00 -  14.00        

Marko banda
Folklorna skupina KUD Beltinci 
Ljudski godci in pevci »Što ma čas«
Učenci Glasbene šole Beltinci

11.30  Prikaz priprave prekmurske gibanice 
14.00  Podelitev priznanj proizvajalcem prekmurske gibanice in  šunke

15.00 - 22.00         

KAT & The DEDO’s 
Romano glauso
Samo Budna & band

Festival organizirata Društvo za promocijo in zaščito prekmurskih dobrot in Zavod za kulturo, turizem in šport Murska Sobota. Gre za osrednji regijski dogodek, ki ima tudi v slovenskem prostoru veliko odmevnost. 

Za več informacij obiščite Facebook stran Diši po Prekmurju.

Foto: FB Diši po Prekmurju

Kot pojasni Janko Kodila, predsednik Društva za promocijo in zaščito prekmurskih dobrot so na začetku dali poudarek promociji izven regije, s festivalom Diši po Prekmurju, ki se je odvijal na Pogačarjevem trgu v Ljubljani.

Zdaj pa so se veliko bolj posvetili promociji v lokalnem okolju z dvema poslanstvoma - delati promocijo regije v Sloveniji in tujini ter vabiti goste, da pridejo v domače okolje, kjer sta ta dva izdelka doma, torej v Prekmurje.

Starejše novice