V okviru Dialektinega literarnega popoldneva je v salonu Murska republika v hotelu Zvezda svojo pesniško zbirko »Kmični smej/Temni smeh« predstavil Branko Pintarič.

Pintaričevi verzi v prekmurščini nagovarjajo poslušalca in bralca in s posebno – bolj vedro kot temno ─ poetiko. Pintaričeva poezija nastaja z pronicljivim opazovanjem sebe in okolice, kjer ne manjka kritične, pogostoma tudi ironične distance. Tako se rodijo občutja, ki jih lahko proizvede čistokrvni Goričanec. Zbirka je bila predstavljena kot posebna produkcija Dialekte 2012.

Prefrigani zgrebaš= pretkani lanenar

V Dialekto 2012 se vključuje tudi TKŠD Pečarovci s Festivalom skečev Prefrigani zgrebaš. In kaj pomeni Prefrigani zgrebaš? "Nič drugega kot pretkani lanenar ─ lanar", pojasnuje predstavnik TKŠD Pečarovci, Jožef Rituper. Lončarstvo je še živa dejavnost v Pečarovcih, zato so lanu in prefriganosti dodali tudi glino; tako je nastala znamenita festivalska skulptura.

Z uprizoritvijo krajšega skeča je dramska skupina TKŠD Pečarovci potrdila, da bo na letošnjem festivalu skečev zelo veselo. Že danes si v Pečarovcih v gledališču na trati lahko ogledate polfinale z vrsto zanimivimi skeči z različnimi, vsekakor aktualnimi in perečimi življenjskimi temami, ki jih res ne gre zamuditi. Pa tudi ne finala naslednji dan!

Večerno dogajanje festivala popestrili prekmurski reperji

V okviru letošnjegae Dialekte so včeraj v Mladinskem informativnem in kulturnem klubu Mikk pripravili literarni performans "Moja beseda iskri v tvojih očeh, tvoja beseda pozvanja v moji duši". Navzoči so prisluhnili lokalnim reperjem, ki so skozi besedo in rimo predstavili prekmursko narečje.  V večernih urah so najboljši prispevki osnovnošocev in dijakov prejeli nagrade letošnjega literarnega natečaja "Jas/jes/ges/dža lajkan". Organizatorji so letos pripravili zamivi performans literarnih, glasbenih in dramskih skupin, nenazadnje pa so se v okviru festivala predstavili prekmurski reperji Beno, Kiki, Deko in Poppa.

Janja Bürmen

Foto: Damir Vöröš

S spleta

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice