Varstveno-delovni center Murska Sobota je danes predstavil knjigo, ki nosi naslov Tu je doma ljubezen in je napisana pod vodstvom pisateljice Karoline Kolmanič s pomočjo uporabnikov centra.

Varstveno-delovni center Murska Sobota in Pokrajinska in študijska knjižnica sta pred enim letom stopili nasproti skupnemu projektu, ki sta ga poimenovali Bralne vezi. S tem projektom so želeli bralcem, ki težje berejo, omogočiti dostop do kulture in literature v razumljivi obliki ter večjo vključenost v družbo. K sodelovanju pa so povabili tudi pisateljico Karolino Kolmanič.

»Predstavili smo novo knjižno polico, na kateri so zbrane vse knjige, ki so bile do takrat izdane v lahko berljivem jeziku. Danes lahko ponosno povemo, da se je vsem tistim knjigam pridružila nova, katere avtorica je Karolina Kolmanič in uporabniki varstveno-delovnega centra Murska Sobota,« pove soavtorica knjige in mentorica v centru Murska Sobota, Silva Felkar.

Tu je doma ljubezen

Za knjigo, ki je nastala s sodelovanjem in dobro voljo, je bil izbran preprost naslov, ki bralcem pove, kaj je sreča in toplina. Pisateljica si je želela drugačen naslov knjige, vendar so jo pregovorili sodelujoči, saj tema knjige mora biti ljubezen. Tako je nastal naslov Tu je doma ljubezen. 

Avtor vseh slik in risb, ki jih najdemo v knjigi, je Aleš Prijol iz varstveno-delovnega centra Ljutomer.

»Moram povedati, da so bile srečne in tople tudi naše ure, ko smo zgodbo ustvarjali. Ob prebiranju boste izvedeli, da je svet lepši zaradi drobnih stvari in prijaznih besed. Preveč so ovire. Bližina, kjer si podelimo solze in smeh nam pove, kaj pomenimo drug drugemu,« še doda Felkarjeva.

Iz žalosti se rojeva tudi veselje

Čas, v katerem živimo, se spreminja in lepe pravljice ostanejo vse življenje, ampak žal lepih pravljic vedno ni. Knjiga predstavlja temo, ki ni vsakdanja za pravljice. Glavna junakinja je azilantka in pisateljica se je prvič lotila teme človeka, ki je preganjan po svetu, kar pa ni predstavljalo velikih težav, saj so zgodbo zelo dobro dopolnjevali in spreminjali soustvarjalci iz varstveno-delovnega centra.

 »Moram priznati, da so mi vsi pomagali, ki so soustvarjali knjigo, zelo pomagali. Morala sem opustiti vse svoje lepe, romantične in vse lepe besede ter se spustiti na trda realna tla, kjer je rdeče - rdeče, zeleno – zeleno, veselo – veselo in žalostno – žalostno,« pove pisateljica Karolina Kolmanič.

Iz žalostnega pa se včasih lahko pričara tudi kaj veselega in prijetnega.

Knjižnica z novo polico, namenjeno lahkemu branju

Ko so v knjižnici uredili novo polico, na kateri so knjige z oznako lahko branje, je na njej bilo postavljenih nekaj knjižnih enot. Takrat se je zaposlenim porodila ideja, da bi lahko dodali še kakšno knjigo in nemudoma so za pomoč zaprosili pisateljico Karolino.

 »Ustvarjalci so bili zelo motivirani, zelo zainteresirano pa so sledili tudi knjigam lahkega branja pri naših učnih urah. Nekateri so prebrali že vse knjige in sem zelo ponosna na vse vas in nas, ki smo sodelovali pri nastanku nove knjige. Mogoče se bo naša zgodba še nadaljevala. Hvala vam za vašo srčnost, iskrenost in ustvarjalnost,« je dejala mentorica bralnih ur, Metka Sraka. 

Pokrajinska in študijska knjižnica Murska Sobota podpira vse skupine bralcev. Toda posamezniki, ki težje dojemajo besedila, so dolgo časa bili prikrajšani za bralne užitke, zato so v knjižnici ponosni, da lahko bralne užitke zdaj zagotovijo vsem. 

»Danes z veseljem predstavljamo projekt Bralne vezi, ki smo ga lani zastavili skupaj s Pokrajinsko in študijsko knjižnico Murska Sobota. V tem projektu ni bilo zapisano, da bo nastala tudi knjiga, zato se tega danes lahko zelo veselimo. Osebe z invalidnostjo se srečujejo z veliko ovirami na svoji poti. Mi imamo dolžnost te ovire odpraviti. V Murski Soboti smo skupaj z knjižnico uspeli to tudi doseči. Naši uporabniki hodijo na bralne in pogovorne ure, kar je dokaz, da smo na pravi poti,« je zaključila direktorica centra v Murski Soboti, Angela Benko Lang.

S spleta

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice