Tudi letos pred soboško knjižnico najdete brezplačne knjige za svojo zbirko.

Danes obeležujemo svetovni dan knjige in avtorskih pravic. Ob tej priložnosti se bodo tudi po Sloveniji odvili številni z literaturo in knjigami povezani dogodki. Še posebej pestro bo dogajanje zvečer in ponoči, ko bodo zaživele dejavnosti v sklopu projekta Noč knjige.

S knjižnim bazarjem in Čajanko v družbi Tadeja Goloba priložnost obeležuje tudi Pokrajinska in študijska knjižnica Murska Sobota.

Za bralno kulturo

Svetovni dan knjige in avtorskih pravic je Unesco razglasil leta 1995, da bi tako spodbudili branje, založništvo ter zaščito avtorskih pravic in intelektualne lastnine. Praznujemo ga na dan, ko so se rodili ali umrli velikani svetovne literature, kot so Miguel de Cervantes, Vladimir Nabokov in William Shakespeare.

Pri nas se bodo osrednji dogodki, posvečeni knjigi, odvili v sklopu Slovenskih dni knjige, ki pa so jih letos prestavili na prihodnji mesec. Kljub temu pa se v Mariboru že danes začenjajo 22. dnevi knjige, medtem ko so Goriške dni knjige sklenili minuli teden. 

V večernih urah bodo knjige in literaturo počastili z Nočjo knjige, ki nam letos prinaša več kot dvesto dogodkov po vsej državi in v zamejstvu. 

Čajanka in knjižni bazar

V Pokrajinski in študijski knjižnici Murska Sobota se bo tako na primer zvečer ob 19.30 uri odvila Čajanka z novinarjem in pisateljem Tadejem Golobom.

Golob je kot pisatelj nase opozoril leta 2010, ko je za svoj roman Svinjske nogice prejel nagrado kresnik. Leto pozneje je izšel mladinski pustolovski roman Zlati zob. V COBISSU ima zabeleženih kar nekaj literarnih del, večinoma za odraslo populacijo. Zlati zob, mladinski roman, je bil ocenjen z najvišjo oceno, zlato hruško, uvrščen pa je tudi med White Ravens, bele vrane Mednarodne mladinske knjižnice v Munchnu.

Že ves dan pa pred vhodom v soboško knjižnico nove lastnike čakajo tudi zajetni kupi knjig. Ob današnjem svetovnem dnevu knjige in avtorskih pravic so namreč znova pripravili knjižni bazar in podarjajo knjige, ki so jih v minulih mesecih odpisali oziroma prejeli v dar.

Ljudje knjige, ki jih več ne potrebujejo, velikokrat predajo knjižnici, kjer jih skrbno pregledajo in enkrat letno, ob svetovnem dnevu knjige podarijo naprej. 

Okna v naša notranja življenja

Kot je v letošnji poslanici ob svetovnem dnevu zapisala generalna direktorica Unesca Audrey Azoulay, so knjige okna v naša notranja življenja, obenem pa tudi vrata, ki se odpirajo k spoštovanju in razumevanju drugih ljudi ne glede na vse razlike in meje.

Naziv svetovne prestolnice knjige so letos namenili mestu Šardža v Združenih arabskih emiratih. Po pisanju STA so ga pri Unescu izbrali zaradi inovativne, celovite in vključujoče vloge, ki med drugim predlaga vključevanje migrantov.

S spleta

Komentarji (4)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
vran (nepreverjen)

prikazen se ni prikazala???

knjižnimolj (nepreverjen)

Nej, je bila pri frizerju, ali pa ....................

In reply to by vran (nepreverjen)

f (nepreverjen)

večinoma so "rdeče knjige" ki so jih napisli komunisti----

. (nepreverjen)

Je bila tudi knjiga JJ. :)

Starejše novice