S posebno projekcijo dokumentarnega filma pluli skozi desetletja Kreslinovega ustvarjanja.

Vlado Kreslin je v Murski Soboti tokrat zapel nekoliko drugačno pesem. Umetnika, ki svoje zgodbe že leta pripoveduje skozi glasbo, smo pobliže spoznali še skozi film. 

Z decembrom namreč na velika platna v Cineplexx prihaja celovečerni dokumentarec Poj mi pesem, ki sledi njegovemu umetniškemu razvoju. V dvorani Cineplexxa Murska Sobota pa se je tako minuli petek odvila posebna projekcija, ki so se je udeležili tudi sam Kreslin in del filmske ekipe ter pozdravili občinstvo.

Tista črna kitara, Namesto koga roža cveti, Od višine se zvrti so že ponarodele pesmi Vlada Kreslina. Vlado ima pri svoji publiki kultni status, ki ni posledica samopromocijskih strategij, ampak rezultat osebne karizme in sugestivnega glasbenega izraza. Ta temelji na prepletu tradicionalne panonske melodičnosti, rockovskega uporništva in izvirne pesniško-glasbene govorice.

Dokumentarec Poj mi pesem ponuja uvid v ključne faze Kreslinove rasti k avtentičnemu umetniškemu izrazu ter obenem vzpostavlja obrise kulturnega konteksta, znotraj katerega deluje že več kot štirideset let.

To je film o glasbi in tistih, ki jo imajo radi.

Kreslin v filmu v produkciji Arsmedie s številnimi fotografijami ter arhivskimi posnetki nastopov in koncertov spregovori o sebi in svoji glasbeni poti.

Na novinarski projekciji pred festivalom Liffe je režiser in scenarist Miran Zupanič dejal, da je Kreslin »velika, široka in tudi precej globoka panonska reka in ko si na taki reki, se je najboljše prepustiti toku«. Njuno sodelovanje je označil kot »zelo lepo, bogato in prijetno obdobje«, v katerem se je glasbenik pokazal kot »izjemno odprt, odkrit, dober človek« ter kot izjemno inspirativen ustvarjalec.

Več o petkovem filmskem dogodku pa v fotogaleriji.

FOTO: Cineplexx

S spleta

Komentarji (1)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Vladojova banda (nepreverjen)

Super je bilau, đauko san kak dež...Vlado kapo dol, no klobuk mislin :)

Starejše novice