FOTO: Jan Vitez
Na Skritem dvorišču tokrat navdušil vrhunski jazz.

Poletne večere v Murski Soboti še naprej bogati vrhunska glasba z vsega sveta in s Slovenske ulice so se sinoči razlegali zvoki štirih izjemnih glasbenikov. Na Skritem dvorišču za Hranilnico prekmurskih dobrot so namreč nastopili Ratko Zjača (kitara), Denise Jannah (glas), Renato Chicco (orgle) in Oleg Markov (bobni).

Vrhunci svetovne jazz scene

Denise Jannah, ki jo je kritik časopisa Village Voice označil za eno najboljših jazzovskih pevk v zadnjih petindvajsetih letih, prihaja iz Surinama. Študirala je na konservatoriju v Hilversumu na Nizozemskem in za znamenito založbo Blue Note Records doslej posnela že pet albumov. 

Slovi predvsem po svojem imenitnem, bogatem, samozavestnem in iskrenosti polnem glasu. Kar sedemkrat je nastopila na Severnomorskem festivalu jazza ter gostovala po vsem svetu. Med drugim je pela predsednikom držav in kronanim glavam, leta 2009 pa jo je nizozemska kraljica celo povzdignila v vitezinjo. 

Kitarist Ratko Zjača nastopa in snema z najvplivnejšimi glasbeniki sodobnih jazzovskih smeri. Vsestranskega umetnika in glasbenega individualista so v mladosti zaznamovali Bach, Beethoven in Jimi Hendrix. Po študiju v Zagrebu si je obzorje širil še pod mentorstvom mojstrskih glasbenikov na konservatoriju v Rotterdamu in New Yorku.

Renato Chicco je izobrazbo pridobil na Berklee College of Music v Bostonu ter nato živel in ustvarjal v New Yorku. Oder si je delil že z mnogimi svetovno znanimi glasbeniki v ZDA, Južni Ameriki, Aziji in Evropi. Trenutno nastope širom sveta združuje s poučevanjem jazzovske improvizacije na glasbeni akademiji v Gradcu.
Klemens Marktl je študiral bobne v Avstriji, Haagu, Amsterdamu in New Yorku. Živel in ustvarjal je tudi na

Nizozemskem ter nastopal z mnogimi jazzovskimi velikani. Danes je profesor jazz bobnov na konservatoriju v Celovcu in svojo ustvarjalno pot nadaljuje v več zasedbah.

Edinstven spoj glasbenih talentov je v intimi Skritega dvorišča navdušil tudi pomursko publiko. Nekaj utrinkov si oglejte v fotogaleriji.

FOTO: Jan Vitez

Komentarji (21)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Eden pać (nepreverjen)

Če mi pa kaj gre na jetra
je to gravitacija pri babah

Eden pač (nepreverjen)

DF te pa tablete vzemi pa si dol vleži.

In reply to by Eden pać (nepreverjen)

staneta rozmana (nepreverjen)
Komentar je zaradi velikega števila negativnih odzivov skrit.

Moteče ponoči .Mi kateri stanujemo najvišje v blokih je isto kot bi bili tam kje je ta cirkus .Komaj čakam ,da kdo prevzame ta bivši lokal Cantral in prepove prireditve .To je več ne mogoče kaj se dogaja po Soboti . Naj to naredijo pri ritlavi deklici ne pa v bližini stanovalcev .

Hmmmmm (nepreverjen)

Če bi ges bil župan, bi tej prireditve davo še kasneje pa pogosteje. Pa vmes bi kakšne metalce povabo... Ka se nešče v centri mesta pritožuvle nad prireditvami v centri, je groteskno. Pa še to nad prireditvijo, štera je enouk na keden in traja celo vro pa pol. Odseli se, če te kaj ne paše...

In reply to by staneta rozmana (nepreverjen)

staneta rozmana (nepreverjen)
Komentar je zaradi velikega števila negativnih odzivov skrit.

Mmmm.............. Prej smo tu stanovali kaj se je začel ta cirkus .Župani rit polijži .Nemre on odločati glede nobene prireditve .Pozanimali mo se če imajo dovoljenja in do kolkih lahko rogovilijo v strnjenih naseljih .Šlo de to ven tak kak drsališče sigurno .Pro OBI ji je zadosta mesta

In reply to by Hmmmmm (nepreverjen)

stanovalec (nepreverjen)

Hmmmmmm @@@ Tij se odseli stanovanja so naša last odkupljena

In reply to by Hmmmmm (nepreverjen)

Eden pać (nepreverjen)

kaj pa ima s tem sranjem župan,, on ima da da šuti,,, Organizator je odgovoren za taka sranja

In reply to by Hmmmmm (nepreverjen)

>>>>>>>>>>>> (nepreverjen)

Tak je tou gda se seljačine iz Goričkoga v Soboto priselijo pa mislijo ka so boga za keco zgrabili in do oni zdaj komandejrali kak pa ge pa gda de se kaj dogajalo v Soboti. Maraš nazaj na vejs primitivci. Muro pa Panonijo so van zaprli, tak ka ne ven ka še sploj iščete v Soboti.

In reply to by staneta rozmana (nepreverjen)

meščan (nepreverjen)

>>>>>>>>>>>>>.................. Če si tij iz Goričkega po tem to ne pripisuj drugim .Dobro vemo in pomnimo,ko ste prihajali v batašaj v največji vročini in olečeni kot v zijmi v Soboto in niste znali kaj je semafor ,ker ste hodili sem pa ta kot zombiji .Ne želim te žaliti ampak pač tak je .

In reply to by >>>>>>>>>>>> (nepreverjen)

Eden pać (nepreverjen)

ko so v moji bližini imeli veselico in slabo muziko,,sem šel v hladilnik in celo škatlo jajc zmetal na prireditveni prostor,, Je bilo veselice takij konec

In reply to by staneta rozmana (nepreverjen)

Sprehajalec (nepreverjen)

Mene pa čudi, da se nihče ne pritožuje na fotografi, ki na vseh teh silnih poletnih prireditvah prežijo na obiskovalce in fotografije brez vsakega dovoljenja objavljajo v raznih medijih. Sočna vilica prednjači po slikah, ki res presegajo pravila "street fotografije" in potem se vrli jedci sočnih prigrizkov drugi dan lahko samo ogledajo, kako so se prejšnji dan mastili.

Kuna (nepreverjen)

Zato pa je na takšnih dogodkih vedno manj obiskovalcev.
Drugače pa, dogodki so v času, ko so prireditve in drugo "zvočno onesnaževanje" dovoljeni. Tako si samo zadevo olajšate na način, da, ali greste takrat iz mesta na obisk znancem, sorodnikom, ali si malce bolj naglas nastavite "murski val", ali pa greste preprosto na dvorišče, si naročite pivo in uživate ... vse ostalo nerganje in slaba volja samo škodita vašemu nočnemu miru, bolj kot glasba, ki prihaja iz sosednjega dvorišča.

In reply to by Sprehajalec (nepreverjen)

vodka (nepreverjen)

Kelko se meni vidi je ulica javni kraj zato se sprijazni s ten ka te nekdo fotografira. Ostani med štirimi stenami pa te nišče nede moto.

In reply to by Sprehajalec (nepreverjen)

Sprehajalec (nepreverjen)

To pa ni tako enostavno kot praviš! Socer se pa malo bolje pozanimaj, pa takrat komentiraj!

In reply to by vodka (nepreverjen)

Eden pać (nepreverjen)

Sploh če imajo stare babe zize do kolen

In reply to by Sprehajalec (nepreverjen)

oblekaš (nepreverjen)

ka pa te tvoji mami gor stojijo? Tele

In reply to by Eden pać (nepreverjen)

Eden pać (nepreverjen)

ti si tele

In reply to by oblekaš (nepreverjen)

Vipko
Truplo

Narobe razmišljaš: na "ulici" ne smeš samo tako fotografirati posameznikov. Skoraj prepričan sem, da morata biti na fotografiji najmanj dve osebi, če že ne tri, ko fotografiraš kakšno stavbo, most... spomenik? In vprašanje je, če je potem taka fotografija primerna na facebook, instagram...?

To pa je javna "prireditev"... točno ne vem, morata biti na fotografiji najmanj dva, morda trije, da se lahko objavi tako privat, na facebooku, pa instagramu... Ker pa je tole informiranje preko javnega medija je lahko morda na fotografiji celo eden... ene vrste portret? V glavnem ločimo neki javni prostor kot je ulica in javno prireditev, kjer je dovoljeno seveda več.

Drži pa, da marsikoga moti to vsepovprek fotografiranje. Tudi, ker razni zoomi na telefonih ali tistih malih škatlicah že toliko približajo posameznika, da več ne veš... kdo opreza za tabo. Morda bi se to prepovedalo in dovolilo fotografiranje samo medijem z neko akreditacijo, vendar se sprašujem, je to zakonsko sploh mogoče?

Na take koncerte ne hodim, to ni moja glasba... vendar se morajo tisti, kateri so bližje doma tudi sprijazniti s tem, da pač enkrat na teden malce "rogačejo" v bližini. Nekaj posameznikov je bilo neupravičeno proti drsališču, sedaj proti taki prireditvi, potem bodo proti sejmom, tudi proti cerkvenim procesijam... pa se čudimo, da imamo soboto za zaspano, zaostalo vas!

In reply to by vodka (nepreverjen)

Arto

Gospa je super pevka, ti je po dveh komadih jasno, zakoj je za Blue Note snemala (kot npr. Art Blakey, T. Monk Coltrane, Sonny Rollins, ali med novejšimi, če smo že pri vokalnon jazzi - Gregory Porter...) Zjača pa je itak že naš lokalni kitarist :) Vse pohvale, ka se prpela tudi nekšo normalno muziko v naše malo mesto. Lokacija je odlična.

098765 (nepreverjen)

Arto @@@ Drugo leto 100 °% več ne bo nič na tej lokaciji to ne pozabi . Tu bodo mize z gostinsko ponudbo .Za to brenkanje bodo pač iskali drugo lokacijo lahko tam pri Merkuri na parkiršči ali pa bivši vrtnariji

In reply to by Arto

Eden pać (nepreverjen)

Leiko bi to sranje imeli u Ormoži

In reply to by 098765 (nepreverjen)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice