FOTO: Jan Vitez
Pestro festivalsko dogajanje se v Murski Soboti z že štiriindvajsetimi Soboškimi dnevi nadaljuje.

Na grajski ploščadi v parku je včeraj zaživel Folkart 2019, ki je v mesto pripeljal umetnike iz Severne Makedonije in Guama. 

Ansambel narodnih pesmi in plesov Koco Racin – Skopje 

Makedonijo poznamo kot deželo sonca, mnogih jezer in prijaznih ljudi. Sonce je simbol svobode in je upodobljeno tudi na njihovi državni zastavi. S kulturo in razburkano zgodovino bogata dežela je preživela neštete spremembe, ki se odražajo tudi na življenju ljudi. 

Mnogi izročilo ohranjajo z ljubeznijo in predanostjo, kar gotovo velja tudi za folklorni ansambel Koco Racin iz Skopja, ki deluje že več kot sedemdeset let. Razvili so se v vrhunsko skupino, ki nastopa na največjih festivalih sveta. V svoji bogati zgodovini so prejeli več kot štiristo domačih in mednarodnih priznanj, plaket, medalj in diplom. Z izjemnimi nastopi so prepotovali Evropo, gostovali pa so tudi na Japonskem ter v Iranu in Iraku, po nekajkrat pa še v Avstraliji, Kanadi in Združenih državah. Spadajo med folklorne ansamble, ki jih lahko mirno označimo kot biser ljudske zakladnice. 

Plesalce in glasbenike ansambla Koco Racin krasijo ognjevitost, barvitost in izjemna kakovost. Izjemno, ognjevito predstavo so mladi Makedonci prikazali tudi pomurski publiki.  

Folklorna plesna skupina Inetnon Gef Pa'go – Agana 

Guam je največja veriga Marianskih otokov v zahodni regiji Tihega oceana, znani tudi kot Mikronezija. Otok Guam je bolj poznan po strateškem vojaškem in gospodarskem položaju med Azijo in severnoameriškim kontinentom kot po edinstveni in kompleksni kulturni zgodovini, ki so jo zaznamovale kar tri kolonialne sile: Španija, Združene države in Japonska. 

Danes je Guam odvisno ozemlje Združenih držav in zato tam prevladuje sodoben ameriški življenjski slog. Kljub temu jim je uspelo ohraniti kulturo staroselcev, ljudstva Chamoru, ki je otočje naselilo pred več kot 4.000 leti. Prazgodovinski koncept »inafa'maolka – delovati v dobro drugih« je temeljna vrednota te tradicionalne kulture. 

Ansambel Inetnon Gef Pa'go deluje v okviru programa Zgodovinske fundacije Inalahan na Oddelku za izobraževanje Guam. Poslanstvo zavedanja lastnih korenin jemljejo kot posebno čast in z velikim ponosom. Mladi sodelujejo s tradicionalnimi mojstri in dediščino ljudstva Chamoru predstavljajo na festivalih po vsem svetu in tokrat so obiskal tudi Mursko Soboto.   

V evangeličanski cerkvi se je medtem odvil še koncert klasične glasbe Orkestra ruskih ljudskih instrumentov Nekrasov in Nadežde Tokareve. Obiskovalci so lahko prisluhnili glasbi različnih slogov, obdobij in zvrsti, ki jo odlikujejo toplina in melodičnost godal, bogata izraznost solističnih instrumentov.

Nekaj utrinkov si oglejte v fotogaleriji.

FOTO: Jan Vitez

S spleta

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice