Zvečer bodo v soboški Galeriji odprli razstavi Ludvika Vrečiča in Tuga Šušnika, ki bosta na ogled do konca marca ter vključujeta posebnosti v slogu in pomenu njunih vsebin.

Ob 100. obletnici priključitve Prekmurja matičnemu narodu so v Galeriji Murska Sobota pripravili razstavo Ludvika Vrečiča Dela na papirju iz stalne zbirke Galerije Murska Sobota ter slike in elektrografike Tuga Šušnika z naslovom Deja Vu

Razstavo del prvega prekmurskega akademskega slikarja Vrečiča v galeriji dopolnjujejo njegova razstavljena dela v murskosoboškem Pomurskem muzeju, instituciji pa pripravljata tudi katalog njegovih del s spremno besedo, ki bo izšel februarja.

Na ogled sta torej dve razstavi, vsebinsko in stilsko popolnoma različni. Nastanek Vrečičevih skic in portretov sovpada s priključitvijo naše regije Sloveniji, kustosinja Irma Brodnjak je poudarila pomen začetnih del Vrečiča, s katerimi je šele začel svojo umetniško pot, ki jo je prekinila tragična smrt pri let 45 letih starosti.
 

Šušnik v soboški Galeriji razstavlja drugič, njegova razstavljena dela v ospredje postavljajo barve in različne tehnike. Posebnost so dela, ki jih posebna tehnologija umetnikovega svaka razsvetljuje od znotraj, s čimer v ospredje stopijo fluorescentni pigmenti.

»Slike so sedaj videti tako, kot sem si jih predstavljal v svoji glavi. To je tako, kot ko se od udarca v glavo 'vse blešči',« je pojasnil Šušnik. Navdih jemlje iz vsakdanjih inspiracij, ki so se nabrale v petdesetih letih ustvarjanja, nekatera njegova dela pa so nastajala tudi osem let.
 

Eno svojih del je podaril tudi Galeriji, ta je letos v dar od različnih umetnikov prejela že tri dela. V lasti imajo tako več kot 700 mojstrovin

Razstavi bosta na ogled do 28. marca, danes ob 18. uri pa bosta tudi uradno odprti za javnost. Na večerni razstavi bodo Šušnikova dela zažarela na poseben način.

S spleta

Komentarji (1)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
2121212121 (nepreverjen)

Brezdelneže ukiniti že enkrat to galerijo saj jo nihšče ne obiskuje samo deco iz šole trucajo ka morejo to hoditi gledat. Škoda pejnez.

Starejše novice