Pri Zvezi Romov Slovenije pozivajo k ohranjanju romskega jezika, saj opažajo, da se vse manj uporablja.

Kot so zapisali pri Zvezi Romov Slovenije, je romski jezik temeljna osnova, ki jo je romski narod prinesel s seboj iz svoje nekdanje domovine - Indije. Romani čhib oziroma Romski jezik  predstavlja kolektivne spomine Romov in njihovega razumevanja sveta in širše.

Jezik je popis »materialne in duhovne kulture« , kateri so nekoč pripadali, čeprav vsebujejo tudi elemente kultur drugih narodov, s katerimi so prišli  v stik med svojim dolgim potovanjem.  Romski jezik je ključ, ki odpira vrata nevidne preteklosti Romov iz njihove pradomovine do območja, kjer živijo danes. 

»Jezik je eden od najpomembnejših faktorjev za ohranitev lastne identitete in tega zavedanja, tudi mi, ne smemo zanemariti«, meni predsednik Zveze Romov Slovenije Jožek Horvat-Muc. Za ohranjanje romske identitete je jezik izjemno pomemben, zato je jeziku potrebno nameniti posebno pozornost. Nevarnost za njegovo izginjanje je v  tem, da ga mnogi Romi ne uporabljajo in se prilagajo jeziku okolja. Zato s svetovnim dnevom Romskega jezika, opozorimo  na to, da je  potrebno romski jezik ohranjati, še meni Horvat-Muc.
 

Predsednik Zveze Romov Slovenije Jožek Horvat-Muc poziva k večji uporabi romskega jezika.

Pri Zvezi Romov Slovenije si želijo, da se mlada generacija Romov začne zavedati,  da je romski jezik bogat in lep jezik, ki ga je potrebno govoriti. In pri ohranjanju mora pomagati tudi mlajša generacija Romov, predvsem z zavedanjem, da je romski jezik nekaj najlepšega, če ga lahko govoriš, še poudarjajo.
 

S spleta

Komentarji (3)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
ivi (nepreverjen)

Zame je najlepši Slovenski Jezik.

Romuni so (nepreverjen)

nekoc bili plemenit in pomemben narod v Evropi

In reply to by ivi (nepreverjen)

Alenka Buzerantovšek (nepreverjen)

nekoc je moj ded bosanc Sulejman tudi imrl tiča dolgega celih 16 cm

In reply to by Romuni so (nepreverjen)

Starejše novice