Na današnji dan, leta 1925, se je v Murski Soboti rodil (žal danes že pokojni; 7. maj 2018) legendarni slovenski ilustrator, risar, karikaturist, pripovednik in filmski ustvarjalec, Miki Muster.

Rodil se je materi, po rodu Madžarki, in očetu Slovencu - zdravniku, ki je začel prakso v Križevcih na Goričkem. Ko je bil star dve leti, so se preselili v Krmelj na Dolenjskem, v Mursko Soboto pa se je Miki vrnil med drugo svetovno vojno, ko je tukaj obiskoval gimnazijo. 
 

Začetki in nagrade

Svoj prvi strip je začel risati, ko je bila Jugoslavija še v obdobju stalinizma, pred Informbirojem, ameriškim Disneyevim likom podobni liki niso bili dovoljeni. Njegovi najbolj poznani stripovski junaki so Zvitorepec, Trdonja in Lakotnik, ki so nastopili v kar 43 epizodah. Svoje sanje je delno uresničil šele v 70-ih letih, z odhodom v Nemčijo. Delal je v studiu Bavaria Film. V Slovenijo se je vrnil po 17-tih letih.

Leta 2014 je predsednik republike Borut Pahor odlikoval Mikija Mustra s srebrnim redom za zasluge za vrhunsko pionirsko delo na področju slovenskega animiranega filma in stripa. Decembra 2014 mu je Združenje novinarjev in publicistov podelilo častno priznanje Boruta Meška za njegov življenjski opus in likovno ustvarjanje na področju politične karikature. Leta 2015 pa je prejel še Prešernovo nagrado za življenjsko delo.

Vir: muster.si

Politična karikatura

Miki Muster je risal tudi politične karikature. Sprva za popestritev sten svoje delovne sobe, kasneje tudi za revijo Mag. Mustrove politične karikature so nekaj najbolj zamolčanega v njegovi biografiji. V svojem življenju je dal nešteto intervjujev, pa ga skorajda nihče ni vprašal o tem njegovem izvrstnem delu. Njegova politična karikatura je precej neprizanesljiva tako v svoji elementarni risbi portretiranca, v kateri ne izstopajo le fizične, ampak tudi bolj psihološke značilnosti, kakor tudi v posebnih dodatkih v ozadju, ki portretiranca umeščajo v čas in prostor.

Mustrovo politično karikaturo spoznajte skozi almanah Politična karikatura

Almanah je izšel leta 2014 v nakladi le 500 izvodov.

Če želite svojega shraniti na domačo knjižno polico, ga lahko po akcijski ceni (19,90 eurov) naročite na 041 644 888 ali na [email protected]
 

S spleta

Komentarji (0)

Starejše novice