Na svetovni dan knjige se v Sloveniji letos prvič organizira Noč knjige.

Mednarodni dogodek, ki podpira in slavi knjigo in branje kot temeljna gradnika zdrave družbe, nagovarja vse generacije bralcev ter spodbuja dvig bralne kulture, pismenosti ter vrednot domišljije in znanja v družbi. Noči knjige se je do 22. aprila pridružilo 79 krajev po Sloveniji in v zamejstvu, na 167 prizoriščih je prijavljenih okrog 300 dogodkov.

V Pokrajinski in študijski knjižnici Murska Sobota so pripravili v večernem kavarniškem vzdušju, Karamel in Spominke – dve sodobni ženski pisavi, predstavitev romana Karamel Norme Bale in predstavitev črtic Spominke - Spoumenke Bee Baboš Logar. Z besedami se je med spomini in karamelom skupaj z avtoricama sprehajal Franci Just.

23. aprila so je od jutra pa vse do poznega večera knjigi dalo polno besedo. Organizatorji v sodelovanju s hrvaškimi kolegi, ki so projekt Noć knjige začeli pred dvema letoma in doživeli izjemen odziv, želijo, da Noč knjige tudi v Sloveniji postane tradicionalna prireditev, namenjena vseslovenski promociji knjige in branja.

Knjigarne, knjižnice, kavarne, šole in druge organizacije in javna prizorišča po vsej Sloveniji so včeraj, 23. aprila, inovativno pristopali kot samostojni prireditelji literarnih branj in pogovorov, srečanj z avtorji in podpisovanj knjig, delavnic, omizij in drugih dogodkov – s ciljem v središče slovenske javnosti in medijev postaviti knjigo v vseh njenih tradicionalnih in sodobnih oblikah. Večerni program Noči knjige 2014 dopolnjuje dopoldanski in popoldanski program za mlajše, ki je svojstvena nadgradnja projekta Noč branja, ki že nekaj let poteka po nekaterih slovenskih šolah.

Največjo težo se daje dejavnostim, usmerjenim k dvigovanju zavesti o branju – opogumljanju duha in bistrenju pogleda.

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice