S slovesnostjo so v Murski Soboti obeležili spomin na plebiscit, na katerem smo Slovenci pokazali enotnost brez primere.

Čez nekaj dni, 26. decembra bomo praznovali dan samostojnosti in enotnosti Republike Slovenije. Ob tej priložnosti so pred obeležjem braniteljem slovenske samostojnosti na Trgu zmage danes pripravili posebno slovesnost, s katero so se spomnili razglasitve rezultatov plebiscita o samostojni Sloveniji pred 28 leti.

Dogodka sta se udeležila tudi župan Mestne občine Murska Sobota Aleksander Jevšek in prvi predsednik Republike Slovenije Milan Kučan, kot slavnostni govornik je spregovoril generalmajor Alojz Šteiner, predsednik Zveze slovenskih častnikov. Ta je poudaril, da nam je spremembe in lastno državo uspelo vzpostaviti predvsem po zaslugi človeškega kapitala, opozoril pa je tudi pred potvarjanjem zgodovinskih dejstev, sovražnim govorom in medijskimi manipulacijami.

“Sprašujem se, ali bomo vse, prav vse iz naše preteklosti vrgli na smetišče, na koncu pa tam pristali tudi sami,” je dejal Šteiner.

Pred praznikom samostojnosti in enotnosti je pozval k pokončni drži in ohranjanju resnice, ob tem pa izrazil željo po varni, do ljudi prijazni in uspešni državi, kakršno si državljani zaslužijo.

V kulturnem programu so medtem nastopili dijaki Ekonomske šole Murska Sobota. Nekaj utrinkov s slovesnosti pa si oglejte v videu in fotogaleriji.

Enotno za svojo državo

Plebiscit o samostojni Sloveniji je 23. Decembra 1990 potekal na podlagi zakona o plebiscitu, ki je bil v začetku decembra v skupščini, predhodnici zdajšnjega državnega zbora, sprejet z 203 glasovi. Nihče ni bil proti, štirje poslanci pa so se vzdržali. Plebiscitarno vprašanje je bilo: "Ali naj Republika Slovenija postane samostojna in neodvisna država?"

Na plebiscitu je glasovalo 93,2 odstotka vseh volilnih upravičencev, od katerih se jih je za osamosvojitev izreklo 95 odstotkov (ali 88,5 odstotka vseh). Da je plebiscit uspel, je bilo znano že nekaj po 22. uri, ko so prešteli okoli 60 odstotkov glasov. Predsednik Demosa Jože Pučnik je takrat izrekel znameniti stavek, da Jugoslavije ni več in da gre zdaj za Slovenijo.

Izide plebiscita so uradno razglasili čez tri dni, zato vsako leto 26. december zaznamujemo kot dan samostojnosti in enotnosti, ki je državni praznik in dela prost dan.

S spleta

Komentarji (55)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
čarni vrag (nepreverjen)

Kaviarkomunisti proslavljajo.

Zavedni (nepreverjen)

Kako kucani ni bilo sram med narod..
Bil je najbolj proti odcepitvi s svojo morilsko diktatorsko falango.

Če je kdo v sloveniji pršona brez obraza je to on orožje predal agresorjub ki je z znjim streljal na slovenski narod, potem pa brez sramu za predsednika...
Sam sebe se sramujem, da sem tako.._xx volil za predasednika..

https://www.portalplus.si/mobile/2359/edvard-kardelj

In reply to by čarni vrag (nepreverjen)

DESNI KOMUNIST (nepreverjen)

Že voham ciprese,,
kaj bi to leiko pomenilo

In reply to by Zavedni (nepreverjen)

Zavedni (nepreverjen)

So imeli proslavo sami sebi..iz narodovoga denarja. Sami povabljenci orebivalcev...x tri - množina.

In reply to by čarni vrag (nepreverjen)

Zavedni (nepreverjen)

Sobota info sprašujem zakaj ne naredi glasovanje po drugih spletnihmedijih kjer se vidi skupno število glasov in vsako za ali proti alaa

Vnesite iskalni niz

NASLOVNICA
NOVICE
Slovenija
Lokalne volitve
Črna kronika
Svet
Gospodarstvo
Znanost in tehnologija
Preverjeno
Fokus
Inšpektor
ŠPORT
POP IN
VREME
CESTE
SVEŽE
TV ODDAJE
TV SPORED
VOYO
SLOVENIJA
Pokojnine: redna in izredna uskladitev, letni dodatek vsem
Ljubljana, 20.12.2018, 12:53 | Posodobljeno pred enim dnem

AVTOR
STA Ni.Š.
KOMENTARJI
210
Pokojnine se bodo v letu 2019 uskladile tako redno kot izredno, letni dodatek bodo dobili vsi upokojenci, prihodki in odhodki pokojninskega zavoda pa bodo izravnani v višini 5,5 milijarde evrov, izhaja iz finančnega načrta zavoda za leto 2019, ki ga je sprejel svet zavoda. Dokument bodo poslali še v soglasje vladi.

OGLAS
Povprečno število prejemnikov pokojnin iz obveznega zavarovanja, med katerimi so starostne, invalidske, družinske in vdovske pokojnine, se bo prihodnje leto glede na načrt povečalo za 0,5 odstotka. To je 0,2 odstotne točke več od ocene za letošnje leto. Povprečno število starostnih upokojencev bo večje za 1,3 odstotka, kar je prav tako 0,2 odstotne točke več od ocene za letos, izhaja iz načrta, ki ga je predstavil namestnik generalnega direktorja zavoda David Klarič.

Pokojnine se bodo februarja prihodnje leto redno uskladile za 2,8 odstotka, izredna uskladitev z veljavnostjo od 1. decembra 2019 pa bo znašala 1,5 odstotka. Zneski za dodatek za pomoč in postrežbo ter za invalidnine za telesno okvaro, ki se niso uskladili vse od leta 2011, bodo po redni uskladitvi višji za 2,8 odstotka.

Za izplačilo pokojnin je načrtovanih 4,6 milijarde evrov, kar je v primerjavi z oceno za letos 3,9 odstotka več.
Za izplačilo pokojnin je načrtovanih 4,6 milijarde evrov, kar je v primerjavi z oceno za letos 3,9 odstotka več.FOTO: iStock
Prihodki od prispevkov so načrtovani v višini 4,4 milijarde evrov, kar je 6,5 odstotka več od ocene za letos. Pri tem so upoštevali, da bo prejemnikov plač 1,8 odstotka več, plače pa bodo 4,9 odstotka višje.

Za izplačilo pokojnin pa je načrtovanih 4,6 milijarde evrov, kar je v primerjavi z oceno za letos 3,9 odstotka več. Glavnino odhodkov za pokojnine predstavljajo odhodki za starostne pokojnine, ki bodo 4,7 odstotka višji od ocene za letos predvsem zaradi uskladitev pokojnin in rasti povprečnega števila starostnih upokojencev.

V razpravi je predstavnica upokojencev v svetu Anka Tominšek menila, da bi bilo treba spremeniti klimo v družbi, češ da upokojenci "najedajo družbena sredstva". "Treba je povedati, da so glavni vir v pokojninski blagajni prispevki, medtem ko bo državni proračun za pokritje razlike med prihodki in odhodki zavoda po načrtu prispeval 734 milijonov evrov," je dejala.

Po oceni predstavnice sindikatov Lučke Böhm pa ni razumljivo, da bo morala Kapitalska družba (Kad) v času debelih krav vplačati v pokojninsko blagajno 50 milijonov evrov, namesto da bi se ustanovil rezervni demografski sklad, kjer bi se ta sredstva plemenitila.

Generalni direktor zavoda Marijan Papež se je strinjal, da je škoda, da še ni demografskega sklada. Glede na to, da je državni proračun za prihodnje leto že zaprt, pa ni realno pričakovati, da bi šlo 50 milijonov evrov iz proračuna namesto iz Kada, je opozoril.

POKOJNINA
USKLADITEV
ZPIZ

KOMENTARJI
(210)

Komentiraj
katarinabigcat
21.12.2018, 11:16:07
+1
Torej letos za upokojence nicesar vec I love Slovenija
ODGOVORI
2
1
igornov
21.12.2018, 8:29:27
-4
Ste se tisti, ki komentirate, da ste 40 let vplačevali v pokojninsko blagajno, kdaj vprašali koliko ste vplačevali? Jaz grem tudi s 1. 1. 2019 v pokoj. Moja pokojnina ne bo ravno nekaj prestižnega (cca 650 EUR), ampak, ko pogledam plačilne liste koliko mi je delodajalec vplačeval, sem lahko samo tiho. Poglejte si malo. Plačuje se med 200 in 400 EUR, pokojnino bi pa radi imeli 1.000 EUR. Nekako ne bo šlo, se vam ne zdi dragi forumaši?
ODGOVORI
4
8
Morse
21.12.2018, 9:50:55
+1
Preveri vplačila za javne uslužbence in preveri vplačila za delavce v zasebnem sektorju. Kdo komu kri pije?
ODGOVORI
2
1
METKA102
21.12.2018, 8:25:21
+12
Plače so prenizke za kolikor toliko dostojno pokojnino. Pred leti so znižali prispevek delodajalcev 15% na 8%, pa še tega jih množica ni vplačevala v pokojninski sklad. Vsak si lahko izračuna koliko je v vseh letih plačal za svojo pokojnino in bo kaj kmalu videl, da mnogo mnogo premalo, kar pa delavci niso krivi. Drugo pa so ravno delodajalci, obrtniki, itd.,ki so si prikazovali najnižje možne dohodke, večina dela opravili na črno, od katerih so plačevali najnižje možne davke in najnižje možne prispevke. Jasno, da imajo sedaj zelo nizke pokojnine, kljub temu, da imajo veliko premoženja, ki so ga pridobili z goljufanjem države in svojih delavcev. Tu je veliko kriva država, ki to dopušča, oni so le izkoristili luknje v zakonih.
ODGOVORI
12
0
MAJOH
21.12.2018, 8:16:11
+9
Že pokojni Janez Drnovšek je dejal:" saj se boste med seboj pobili". In glede na izjave v forumu ugotavljam da je še kako imel prav!
ODGOVORI
9
0
jogra
21.12.2018, 7:55:45
+10
Makinthos.Ker se vidiš zakaj pričakujem,da se služenje v JNA, šteje za delavno dobo naj ti povem : v JNA sem bil po zakonu dolžan sluziti sicer je sledil do 8 let zapora.Vedi da bi takrat hodil v službo,prejemal plačo,plačeval prispevke v pokojninsko blagajno in zdaj nebi bil okraden.Ti pa prosim ne komentirajo stvari o katerih pojma nimaš.
ODGOVORI
13
3

In reply to by čarni vrag (nepreverjen)

Lol lol (nepreverjen)

SVINJE KOMUNISTIČNE

Zavedni (nepreverjen)

KomuNACISTI-KOMUNACISTI ZOER SVOJ NAROD SAMO PO MINOSIH..RESNICA BOLLIIII.
EU SODIŠČE KONVENCIJA IMA DRUGA MERILA, NA KATERI STE S CIGANJIJO BUKNILI.

Resnica ni sovražni govor..sovraži zoper narod so bili ukradeni arhivi..bojite se, da vam bo narod obraze pral.
Zmanjkalo bo vode da bi si oprali jrvave roke..bolj krvava bi bila mura kod v 2 svetovni vojni ko so ugašala mlada rusja življenja.
Jača ko je v navarnosti sika- vi dajate minuse...

In reply to by Lol lol (nepreverjen)

prdaš (nepreverjen)

Židana pa nega pa ritlave deklice .Tudi podrepnik Đurov falij pa še kakši iz SD .

Gigi8 (nepreverjen)

Kučan v Prekmurju si rak fejst dobrodosel kak dosta si za Prekmurje napravo kda si mel priliko - NIC.

dugi (nepreverjen)
Komentar je zaradi velikega števila negativnih odzivov skrit.

lol odseli se k ORBANU

goostt (nepreverjen)

Glede na sedanjo situacijo izgleda, da mi oz. nam ne bo preostalo drugega kot da se preselimo k Orbanu oz. pod madžarsko krono !!

In reply to by dugi (nepreverjen)

čarni vrag (nepreverjen)

Izgleda, ka so praznovanje združili z maškarado. Nastopajo v razno razne čudne uniforme oblečeni ludje. Lejko bi nastopili še kakšni OZNOVci. Tudi oni so marsikateroga Slovenca osamosvojili. Od življenja in imetja.

Kukuc (nepreverjen)

Manjakajo se samo nindze, taksen ali drugacne.

In reply to by čarni vrag (nepreverjen)

Lepec (nepreverjen)

Manjka samuraj general Glantzkopf!!!!!

In reply to by Kukuc (nepreverjen)

pepič (nepreverjen)

Nekaterim, ki se pojavljajo na slikah na tej proslavi je nasmeh bolj grenak in verjetno prisotnost ne izraža njihovega početja?

Don corleone (nepreverjen)

G.kucan pri toj moci tak malo narediti za mursko soboto- cestitam -sramota

lazderg (nepreverjen)

No, nekaj pa le naredi? Pride zastonj jest in pit istrski teran.

In reply to by Don corleone (nepreverjen)

Mun (nepreverjen)

Samo čudne face, moren iti na wc.

orbani ide (nepreverjen)

Madžari zapravili v 1 letu preko milijarde evrov za vojsko. Pred 10 leti niso imeli za kruh. Takoj ko so odstranili levico, se je začel družbeni in ekonomski preporod. Pred katkim so naročili 36 Airbusovih helikopterjev, 56 tankov Leopard 2 in 24 samohodnih havbic PzH2000.

čarni vrag (nepreverjen)

Koga pa mislijo napadnoti? Turški Leopardi 2 so se v Siriji slabo pokazali.

In reply to by orbani ide (nepreverjen)

Lepec (nepreverjen)

Že se približujejo meji s Slovenijo. V Lendavi je že vse nared za sprejem Madžarske vojske na čelu z
Orbanom. Na sprejem prihaja tudi sam velecenjeni g. brigadni general Glantzkopf!!!!

In reply to by orbani ide (nepreverjen)

steiner to slovenije (nepreverjen)

govorec, ki si zaslužil z dnevnicami in kilometrino, si za Slovenijo

kepa (nepreverjen)

Vse "moj, do mojega"

Zavedni (nepreverjen)

Kako kucani ni bilo sram med narod..
Bil je najbolj proti odcepitvi s svojo morilsko diktatorsko falango.

Če je kdo v sloveniji pršona brez obraza je to on orožje predal agresorjub ki je z znjim streljal na slovenski narod, potem pa brez sramu za predsednika...
Sam sebe se sramujem, da sem tako.._xx volil za predasednika..

https://www.portalplus.si/mobile/2359/edvard-kardelj

lazkuc (nepreverjen)

Kdaj si pa ti videl katerega komunista, da ga je bilo sram?

In reply to by Zavedni (nepreverjen)

miicika (nepreverjen)

STARCI SLAVIJO.....MLADI ZA KRUHOM PO SVETU....

Zavedni (nepreverjen)

Kučan prejema za izdajo in proti plebiscitu.2 plači v višini 15 delavskih plač ki so 40 let garali. Policaji pri 50 desetih penzijo...to je izkoriščevalsko kominus diktator....

In reply to by miicika (nepreverjen)

čarni vrag (nepreverjen)

To je samo za sproti.

In reply to by Zavedni (nepreverjen)

Zavedni (nepreverjen)

Kučan prejema za izdajo in proti plebiscitu.2 plači v višini 15 delavskih plač ki so 40 let garali. Policaji pri 50 desetih penzijo...to je izkoriščevalsko kominus diktator....

In reply to by miicika (nepreverjen)

Matejko (nepreverjen)

Kucan legenda! Vsi ki ste tako mocni po FB, zakaj mu to v obraz ne poveste? Ste imeli moznost!

Zavedni (nepreverjen)

Zakaj pa so pripravili proslavo brez ljudstva..!? Poznaš kučanovo izjavo..~.narod je butast, on itak nič ne ve ~ zato se lahko naredi po ...in ti si en med njimi..ki ne zna razmišlhat s svojo glavo..in tebi podobni...malo rabi glavo...

In reply to by Matejko (nepreverjen)

cico (nepreverjen)

Matejko ................... Pa zakoj njemi tij nejdeš rit lijzat maš priliko . Kučan je odredil in zapovedal vso orožje od TO odpeljati v kasarne in te so nas napadnoli .To si pozabo,ali se pa ne spomniš,ker te ni bilo na svetu

STRPNEŽ (nepreverjen)

Oja Matejko jaz bi ti Kučanu v obraz povedo če bi se srecala ,kdo je orožje iz Sobote vozo on to vse ve sram ga bodi .........

Zavedni (nepreverjen)

Imaš moj plus..proti pkebisciti je bil potem pa brez sramu za predsednika..
Dal orožje agresurju,.ki je streljal na policaje in slovenski narod..te so mu pa rit ščitili brezobraznežu...nikoli v tisoče letih slovenstva taki izdajalec slovenskega naroda.
Resnica sovražni govot..??? Ne evropsko sodišče nasprotno..resnica ni sovražni govor..čeravno je za nekoga boleča.

Že zloraba imena socialdemokrati s strani največjih morilcev in klavcev- diktatorjev na svetu -prek 100milj ljudi..ki ga noben režim ni storil..nacisti, fašisti, isis in drugi skupaj..kapito.
Vsak, ki semp

Zakaj so izpraznili arhive..zato ker so tam bili dokazi.
Vsi ki simoatizirajo z temi so podbno kod fašistične in nacistične itd ..falangaa
Zakaj 50 let ni smelo biti drugih strank ..monopol delajo diktatorji naroda.

In reply to by STRPNEŽ (nepreverjen)

njiva

Nikdar in nikoli več ne bi prijel za orožje in se boril za Slovenijo,takšno kot jo imamo zdaj.

. (nepreverjen)

Samostojni nismo, ker ne vemo niti vode sami natočiti v steklenice, tople vode v bazene, kupujemo nemške ostanke v trgovini, ker smo največjega trgovca, ki prinaša največji dobiček zapravili, polike so šle, gorenjev pralni stroj je šel, gorenjev bojler, armal, ljubljanske mlekarne, helios, slovenski plin, ki bi bil zadosti za celo slovenijo bojo črpali tujci, krade se pri vsaki investiciji, ki ne gre iz lastnega žepa plačnika.......... Dobro, da smo enotni (vsaj en dan v letu, pa še to ne na praznik) in vidimo, da slovenskega ne smemo zapravljati, ker potem to ni več slovenija in bomo delali za tujce samo še za minimalce.

Vipko
Truplo

Žalostno! Število udeležencev in njihova starost pove vse! Začetek prireditve ob 11.00, zelo primerno za upokojence in take, kateri nimajo nobenega dela. Več ali manj! Na slikah vsaj ni videti tistih maškerad v rdečih zvezdah, čeprav so bili definitivno tam. Pa nimajo nič s to osamosvojitvijo, le z začetki zasužnjevanja slovenskega življa že pred, med in totalnim zasužnjevanjem po drugi svetovni vojni si lahko lastijo sto procentne zasluge.

Njihovi člani (v svojem statutu imajo datum ustanovitve enak, kakor je bil začetek KPS-a) pa se v posmeh imenujejo so...demokrati. Ja... tudi Kučan je po tej logiki danes demokrat.

pepič (nepreverjen)

kadaver namesto kolesarjenja je tvoj novi hoby raziskovalni zgodovinar mislim ka z Leljakon vkup pašeta glede potvarjanja dejstev malo idi pred ogledalo pa se pogledni? Če pa maš prag pa pred njim pometi.

In reply to by Truplo

icterus (nepreverjen)

”Samostojna Slovenija bi bila najbolj črnogleda varianta … Vendar moramo narediti vse, da Jugoslavija bo,” Milan Kučan, 26. 10. 1988.
”Slovenske identitete, naj si še tako domišljamo, da je, v Evropi in svetu ni, vsaj ne kot del nečesa avtonomnega in do kraja razpoznavnega. Je predvsem identiteta Jugoslavije ali celo Balkana,” Milan Kučan v Ljubljani, 8. 2. 1989.
”Jasno je, da mi iz Jugoslavije nočemo in ne želimo, in da nas kljub takim amandmajem iz nje nihče nima pravice poditi,” Milan Kučan v Beogradu, 28. 9. 1989.
”Za nikakršen odhod in odcepitev iz Jugoslavije ne gre. Z dopolnili smo ustvarili pomembne pogoje za prihodnost, za socializem po meri ljudi,” Milan Kučan, 2. 10. 1989.
”Naša opredelitev je nedvomno Jugoslavija. Mi razumemo in sprejemamo Jugoslavijo za svojo državo in si je ne pustimo vzeti,” Milan Kučan v Beogradu, december 1989.
”O odcepitvi Slovenije od Jugoslavije je težko celo misliti, ker to ni nikoli bila moja najintimnejša opcija. Z njo se ne morem sprijazniti,” Milan Kučan, 31. 1. 1990.
”Zame je merodajno predvsem vprašanje, ali Slovencem res ni mogoče živeti v Jugoslaviji,” Milan Kučan, februar 1990.
”O odcepitveni poti nisem nikoli govoril, o njej pa so govorili mnogi politični ljudje v Sloveniji,” Milan Kučan, 20. 4. 1990.
”Očitajo mi, da sem bil proti odcepitvi. Še zdaj sem,” Milan Kučan, 23. 12. 2015.

Zavedni (nepreverjen)

Hvala ti..obalodeni pamet zabluzenim.

Kar je glupo je glupo...čujejo kod trava rase.
Slišal si za rek svetovnih strokovnjakov...meni ga he posredovala ena strokovna oseba..
Na svetu obstaja dve vrsti ljudi..5% tistih, ki razmišljamo s svojo glavo in 95% tistih, ki jih kolovodje žejne peljejo preko reje..in omenjena oived vsak dan bolj velja..

Vsi tisti, ki ste brezglavo zaverovani v svojega kolovodje vsaj enkrat začnite razmišljat...

Tud jas sem kučanu verjel a sem spregledal...sedaj ne verjamem nikomur..

In reply to by icterus (nepreverjen)

Mura je večna (nepreverjen)

Mali murgeljski prdec, neki ga zovemo tudi bonsaj je izjavil, da Prekmurci niso Slovenci, temveč da so Hrvati

E-na lastovka (nepreverjen)

Same spodobne face, nimaš kaj: veliki marxist in ta glavni slovenski okupator M skupaj svojimi nasledniki, sledilci, krvosesi slovenske raje!

Cigec (nepreverjen)

Same trde komunjare v prvih vrstah!

Matejko (nepreverjen)

Kucan, edini pravi predsednik nase drzave. Na forumu pa ocitno imajo cas pisat le desni, vemo pa kaj so delali desni pod Hitlerjem in da imajo Leljaka za zupana, ki zagovarja oz. opravicuje genocid v Jasenovcu

Zavedni (nepreverjen)

Ne brše v kmico...
Si eden od tistih..zagriženih z opranimi možgani, ki jim vsaka drugače mislječa beseda pomeni svraštvo.

Rdejči -Črni..nacisti komunisti. Vsi isti...~ ~smo pa tisti .SREDINSKI ki razmišljamo s svojo glavo, ki ločimo pleve in zrnje..zločine in dobra dela proti narodu- narodom.
Jaz sem tisti, ki mi ne moreš nalepit etikete..nacistični desni in ne komunistični levi GENOCIDARJI..JAZ NE SPADEM MED NOBENE IN Z NOBENIMI NE MISLIM IMETI POSLA..
LE RESNICA JE MOJE MERILO..IN ČE SEM KDAJ V NAPAKI JO IMAM POKONČNO PRIZNAT.
Sem prvi, ki ne morem vrč kamna..si ti brez napak greha in ga....!?

In tvoj Kučan je uzrejel besedo...NAROD JE BUTAST..in zato se lahko z njim počne kar hoče..UPAM, DA SPADAŠ MED TISTE. KI RAZMIŠLJAJO S SVOJO GLAVO..

pozdravljeni

In reply to by Matejko (nepreverjen)

Vipko
Truplo

Nisem si ravno na jasnem, če je Hitler (itak že omenjamo vse po vrsti, pa naj bo še on) zbiral okoli sebe ravno desne oz. samo desne? Njemu so prišli prav vsi, kateri so sovražili Jude, tudi taki, kateri so bili razočarni nad Nemčijo po I. svetovni vojni, seveda so bili med njimi tako desni, kakor levi. Tudi taki, kateri v karieri niso uspeli, kakor npr. Hydrich v vojski in si je našel pač "uteho" pri njem. Hitler je preganjal več ali manj razen Judov in drugih ras, za katere je menil, da so manjvredne, tudi skoraj brez izjem vse drugače misleče. Krupp je bil npr. izjema, saj je bil v Hitlerjevih načrtih pomemben člen zaradi svoje jeklarne. In bil bi naj Jud. In ravno tu... je velika podobnost z pred, med in predvsem povojnimi komunisti v tedanji Jugoslaviji. Lahko si bil desni, levi... samo zameriti si se moral komu in ... Takih je bilo na desettisoče! In naši komunisti nisto poznali "kruppov", saj so na mesta direktorjev tovarn in obratov postavljali svoje kadre, zdaj če je imel neko znanje o npr. vodenju tovarne tekstila, ni bilo važno. In to se je dogajalo desetletja in se dogaja... še danes!

Ne vem, čemu sploh delaš reklamo za Leljaka? On je vsaj odsedel (moralno pa ni odslužil kazni po mojem mnenju) vse, za kar je bil obsojen zaradi raznih goljufij. Zaradi moralne odgovornosti, te bi se Leljak moral zavedati, ne bi smel kandidirati za župana. Ampak je in začuda so ga celo izvolili. Njihova posla lahko rečem. Koliko jih pa ni odsedelo niti sekunde zaradi raznih pripetljajev tako na sodiščih, kakor tožilstvih oz. bog si vedi zaradi česa vse? In v veliki večini so številčno gledano v veliki prednosti ravno tvoji levi! Pa pusti Janšo (ker boš ti in tebi podobni njega tokoj omenili), ker njemu niso dokazali do sedaj nič. Proti njemu so se vsaj začeli nekateri sodni postopki, proti veliko drugim... pa ne. Ali se več ničesar ne spomijo (predvsem bančni geniji zaradi bančne luknje), ali več ni dokazov oz. so zadeve zastarale in še bi se našlo.

prekmurje zbudi se (nepreverjen)

Dve stvari bi lahko jugoslovanske republike rešilo leta 1990 pred krvavo državljansko vojno in sicer:

1) Da bi se nekdanje republike( Slovenija, Hrvaška, Srbija, Bosna, črna gora, Makedonija ) dogovorile za nekašno konfederacijo kjer bi vsaka republika bila samostojna vendar bi imeli morda skupni gospodarski prostor brez carin in skupni del vojaških formacij z skupnim letalstvom in mornarico, po zgledu sedanje evropske skupnosti.
Ta ideja o nekakšni konfederaciji ni uspela zaradi velikosrbskega nacionalizma pod vodstvom Slobodana Miloševiča, ki si je podredil tudi nekdanjo JLA.

2) Druga stvar ki bi nekdanje jugo republike lahko rešila 1990 pred tako krvavim razpadom je bila , da bi vsaka republiška teritorijalna obramba ohranila oborožitev in bi se tako nekako ohranilo ravnovesje moči med posameznimi narodi in republikami v ex Jugoslaviji. Tako pa so vsem narodom ex juge začeli pobirati orožje nekdanjih teritorialnih obramb tudi s pomočjo domačih izdajalcev , razen predstavnikom srbskega naroda , ki ne samo da jim niso pobrali orožja, ampak jih je takrat že srbizirana JNA ŠE DODATNO OBOROŽEVALA. Zaradi te premočii v orožju in pomoči srbizirane JNA SO LAHKO SRBI ZAČELI OSVAJALNE VOJNE V NEKDANJI YUGOSLAVIJI LETA 1990 , TAKO V SLOVENIJI , NA HRVAŠKEM IN V BOSNI.
Če je pri pogajanjih o nekakšni prehodni konfederaciji (točka1) Kučan odigral koliko toliko pozitivno vlogo , vendar ta pogajannja niso uspela.
Pa je v drugem delu ko se je vedlo da dogovor med ex republikami ne bo mogoč in so začeli pihati vetrovi vojne odigral skrajno negativno vlogo, ko se je vedelo že da se bo samostojnost Slovenije mogla braniti tudi z orožjem, je Kučan dejavno sodeloval pri RAZOROŽEVANJU TO , KAR DOKAZUJEJO NEKATERI DOKUMENTI IZ TISTEGA ČASA IN NE SAMO DOKUMENTI AMPAK DEJANJA TAKRATNEGA SLOVENSKEGA PARTIJSKEGA VODSTVA S KUČANOM NA ČELU. Tako da je ta osamosvojitvena zgodovina (nepotvorjena-resnična) že dala sodbo o Milanu Kučanu in ga dala mesto tam kamor spada.

Srednja politi… (nepreverjen)

Drži, da Kučan ni bil najbolj navdušen nad odcepitvijo Slovenije, vendar pa je, ko je vrag vzel šalo, storil vse, da ne pride do velikega prelivanja krvi. Dogovoril se je z Miloševičem za mirnen odhod iz Juge, po desetdnevni operetni vojni. Nikoli ga nisem preveč maral, vendar mu za vse takrat storjeno treba dati vso priznanje.
A si predstavljate, da imamo takrat namesto Kučana in Drnovška v vrhu države Janšo in Krkoviča?
Kri bi tekla v potokih!
Sicer pa smo v teh letih dokazali, da si države ne zaslužimo. Mi rabimo gospodarja, trdega gospodarja.

In reply to by prekmurje zbudi se (nepreverjen)

DESNI Demokrat (nepreverjen)

Pa kaj če bi tekla kri v potokih na strani agresorskih komunajzerjev ,
bi pać spucali še to za njimi

In reply to by Srednja politi… (nepreverjen)

vidocq (nepreverjen)

absurd od nekaterih komatarjev ,, še kako je prisotna nepoznavanje in opranost ,,, kar je svet obsodil 1945-47 ,, in potem se sprašujemo kam ta svet gre in kakšen nastaja ,, šampon , baje izgublja efikasnost in sedaj nastaja panika , ki ne izbira oblik nastopaštva

Zavedni (nepreverjen)

Spoštovani komentaror-ka!

Strinjam se s tabo.
Obsodba nacizma, fašizma, v nobenem primeru ne opravičuje komunističnega genocida.

Jaz obsojam oboje, delovanje proti narodom.

In reply to by vidocq (nepreverjen)

Zavedni (nepreverjen)
edenpac

Zavedni , kaj pa obisk osnovne šole? Namreč , pismenost ni tvoja močnejša stran.

Zavedni (nepreverjen)

Si res zabluzo...če ti poleg bistva konteksta..teme sedaj važna ena črka..potem si x?

Opravičujem se ti ..uporabljam telefon..imam težavi z vidom, morda kako črko navkriš vtipkam.

Če ti je to bistvo se opravičujem..

Spodaj moram vtipkat. Peiimek mojega najljubšega..?? Kučan...

DESNI KOMUNIST (nepreverjen)

So napisali partijci na klavnici u MURSKOJ SOBOTI
TITO JE NAŠ
i od toga cajta tito nikad više ni došel u murskoj soboto

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice