FOTO: Jan Vitez
V soboškem gledališču Park odzvanjal spoj keltske in slovenske glasbe, na oder so stopili Noreia.

Glasbeni večeri v Murski Soboti se nadaljujejo in Soboško poletje je v mesto sinoči prineslo irsko glasbo z naglasom. Slaba vremenska napoved je dogodek sicer preselila pod streho Gledališča Park, vendar odličnega vzdušja ni pokvarila.

Edinstven spoj irske in slovenske tradicije

Noreia, petčlanska zasedba izkušenih mladih glasbenikov preigrava tradicionalne irske, škotske in bretonske melodije, a ne vedno povsem tradicionalno. Anej Ivanuša (lesena flavta/irske piščali/galicijske dude/glas), Ana Novak (violina/glas/keltska harfa) Gašper Šinkovec (akustična kitara/harmonika/glas), Stanči Škarja (kontrabas/glas) in Robert Bone (klarinet/irske piščali/irske dude/klavir/glas) namreč »keltsko« tradicijo spajajo z lastno dediščino – slovensko ljudsko glasbo, kar ustvarja unikaten in prepoznaven zvok.

Skupina, ki bo letos izdala svoj tretji album, se vse pogosteje pojavlja na festivalskih odrih doma in v tujini, med drugim v Irski, Hrvaški, Italiji, Avstriji, Češki, Nizozemski in Nemčiji. Leta 2017 so v močni mednarodni konkurenci celo bili izbrani za nastop na največjem festivalu keltske glasbe na svetu, festivalu Ortigueira v Španiji, istega leta pa je izšel tudi njihov drugi album Moments To Treasure, na katerega so ob tradicionalnih skladbah prvič uvrstili tudi nekaj avtorskih pesmi.

Njihov repertoar je zdaj navdušil tudi pomursko publiko. Nekaj utrinkov si oglejte v spodnji fotogaleriji.

FOTO: Jan Vitez

S spleta

Komentarji (1)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
sunce van japansko (nepreverjen)

Odlično, ka je što ger kaj napiso: na uradni strani soboške občine toga dogodka niti neje bilo napisanoga, na FB pa neje nič pisalo, ka se preseli v dvorano!

Starejše novice