FOTO: Jan Vitez
Skrito dvorišče se je - tako kot soboško poletje dan prej - sinoči skrilo še nekoliko bolj kot običajno, pod streho gledališča Park v Murski Soboti. Druga lokacija torej, a vzdušje in kakovost glasbe sta ostala ista.

Na še zadnjem od letošnjih glasbenih večerov Skritega dvorišča sta oder zavzela Severa in Gal Gjurin, brat in sestra, ki skupaj ali vsak zase nastopata in ustvarjata glasbo že vse od najstniških let.

Severa je pevka in likovnica, v zadnjem času pa tudi avtorica glasbe. Pogosto koncertira v minimalistični duetni postavi, sicer pa je njena aktualna zasedba kvartetna. Eden njenih zadnjih singlov nosi naslov Kakor da se nič ni zgodilo in je pravzaprav bratsko-sestrsko avtorsko delo. 

Gal je eden najbolj priznanih in produktivnih glasbenikov pri nas. Med drugim je pevec, avtor, pesnik, multiinštrumentalist in producent. Do danes je kot neodvisni glasbeni ustvarjalec v svoji še ne tako dolgi karieri ustvaril več kot deset avtorskih plošč.

Na Skritem dvorišču sta Severa in Gal sinoči nastopila v družbi dolgoletnega prijatelja, akademskega trobentača Domna Graceja. Več pa v fotogaleriji in video posnetku.

FOTO: Jan Vitez

S spleta

Komentarji (5)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Glij tisti (nepreverjen)
Sašo L. (nepreverjen)

Koncert dveh Gjurinov je bil slabo pripravljen ,čuden in na trenutke izjemno nervozno improviziran. Gal je ves čas s svo jim površnim in tehnično ter tonsko skromnim preigravanjem kitare ubijal izjemen glas svoje sestre. Primerno bi se bilo predhodno dogovoriti vsaj za začetne tonalitete, zato da se bi v nadaljevanju skladb lažje lovili...
Trobentačevo obvladovanje instrumenta pač ni moglo popraviti izvajanja "multiinstrumentalista".
Zamuda glasbenikov na koncert, pa še dodatno potrjuje, da si glasbeniki včeraj niso zaslužili vse te energije polne dvorane izjemno potrpežljive in (ne)kritične publike.

Domorodec (nepreverjen)

Drži, popolnoma, če ima Severa na studjsko spoliranih posnetkih zelo čuten glas, ki očara, je njeno včerajšnje pretiravanje s prisiljeno, nenaravno dinamiko ubilo vse to, posebej pa v zaključnem delu sicer odlično začetega Oriona....Sploh pa je celoten njen nastop, podprt s plahutanjem in kriljenjem z nogami in rokami deloval nespontano, celo pozersko, tako zaradi vtisa. Glede Gala pa enako.... je odličen glasbenik, a je veliko takih končalo v lastnem egu. Zdi se, da Gal počasi leze v to fazo. Vse skupaj je bilo bolj razkazovanje in potrjevanje samega sebe, kot pa trenutni glasbeni navdih! Pa saj smo prišli tja zaradi muzike, ne pa zaradi cirkusa, ali pač? Dobili smo vse kaj drugega, povprečno vajo z zamudnim uglaševanjem instrumentov, preizkušanjem registrov na klavirju, dolgoveznim dogovarjanjem brez posebnega koncepta, kaj bi in od kje bi, ter celo plehko opravičilo za zamudo povrhu! Od koncerta tako ni ostalo veliko....To si pač lahko privoščijo samo oni iz Ljubljane, "ki so uleteli na hitro v Mursko Soboto". Žal....

In reply to by Sašo L. (nepreverjen)

Robhff (nepreverjen)

Končno dva resna in normalna komentarja, ki nista v stilu "nepozabno....fantastično....enkratno....".

In reply to by Domorodec (nepreverjen)

Domorodec (nepreverjen)

.... in nismo si še "opomogli"od tega koncerta, že je v napovedniku kulturnih dogodkov za leto 2019, ki smo ga dobili danes, v februarju ali aprilu - uganite- ponovno Severa Gjurin, nova zmagovalka soboških odrov, očitna ljubljenka, tistih, ki za naš, se pravi javni denar, določajo meje naše kulturne osveščenosti in razgledanosti..... Vse lepo in prav, če je nekdo komu osebno drag, osebne kulturne preference posmeznikov nas prav nič ne motijo, a tu, gre za očitno forsiranje izbrancev ( pa ni samo Severa), ki jih za naš skupni, se pravi javni kulturni denar "moramo" videti 2-3 krat letno, ali pač? Malce (pre)prozorno, da ne bi spregledali! Gjurina sta bila v Soboti tudi ne tako davno pred tem. Če gre za javni denar, potem imamo državljani pravico vedeti, kako in komu se ta deli in kdo so delilci, ki denar v našem imenu delijo izbrancem svojega okusa.... Pa naj kak mestni svetnik povpraša za nas, če smo jih že (iz)volili, kako gre to??????

Starejše novice