V najbolj vzhodnem mestu v Sloveniji na ogled bronaste male plastike in velike skulpture.

Likovnemu vrvežu v Lendavi sta svoj pečat letos dali tudi že tradicionalni delavnici. Danes ob 18. uri bodo javnosti predstavili bronaste skulpture, nastale na 46. likovni koloniji odlivanja v bron, ob tej priložnosti pa bo Galerija-Muzej Lendava javnosti predala tudi tri nove skulpture, ki so nastala na letošnji 23. mednarodni likovni koloniji LindArt in bodo krasile mestni park v Lendavi.

Razstavo 46. kolonije odlivanja v bron bo na lendavskem gradu odprl župan občine Lendava Anton Balažek in razstavljena dela bo predstavil umetnostni zgodovinar ter kustos GML Atilla Pisnjak

Od gline do brona

46. kolonija odlivanja v bron je potekala konec poletja, na njej pa so ustvarjali akademski kiparji Gaál Tamás, Lestyán Goda János in Lipovics János z Madžarske, Anže Jurkovšek, Metod Frlic in Ferenc Király iz Slovenije ter na Madžarskem živeči Britanec Colin Foster. 

Umetniki in njihova dela so v tem času šli skozi ves proces od ustvarjanja kipa v glini do končnega izdelka v bronu. V tem procesu sta bila nepogrešljiva tudi mojstra iz Madžarske, livar Tróznai István in cizelir Gere László, nad vsem pa je že tradicionalno bdel umetniški vodja kolonije Franc Gerič, sicer upokojeni dolgoletni direktor GML.

Ustvarjalni proces so umetniki in mojstri zaključili v livarni v Čentibi. Lendavska kolonija je sicer edina v Sloveniji, če ne celo v Evropi, ki se ponaša z lastno livarno. Sledila je še obdelava skulptur, tako imenovano cizeliranje, po želji patiniranje in za konec še loščenje.

Zdaj so novonastale skulpture končno nared in pripravljene, da postanejo del stalne zbirke v razstavnem prostoru na podstrešju lendavskega gradu, ki nastaja že skoraj pet desetletij, kolikor pač traja kolonija odlivanja v bron. Tako se bodo dela letošnjih udeležencev pridružila več kot 120 skulpturam, nastalim na prejšnjih kolonijah in  dopolnila to edinstveno zbirko, ki raste in se bogati z vsako novo kolonijo.

Nove skulpture tudi v parku

Hkrati pa bodo v GML danes mestu predali tudi tri skulpture, ki so nastale v sklopu 23. mednarodne likovne kolonije mladih umetnikov LindArt in bodo krasile mestni park.

Letošnji LindArt je bil zasnovan nekoliko drugače kot prejšnja leta. K sodelovanju so bili povabljeni mladi kiparji iz več Evropskih likovnih akademij, ki so v Lendavi ustvarjali po en mesec, pod budnim očesom svojega mentorja. 

Ustvarjena dela bodo odslej razstavljena v mestnem parku v Lendavi. Svoja dela so k podobi parka prispevali Gyurcsovics Mihály, Petja Novak in Sárkány Balázs.

S spleta

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice