Danes poteka uvodni dan festivala Fronta, ki so ga letos poimenovali Resno in zaresno.

V petih festivalskih dneh, če prištejemo še današnjega uvodnega, bo na odru nastopilo šest plesnih skupin iz Španije, Belgije, Italije, Združenih držav Amerike in Slovenije. Kot vsako leto se bodo tudi letos na festivalu predstavili mladi nadarjeni plesalci z mednarodnega tekmovanja OPUS 1. Premierno pa bo predvajan tudi plesni dokumentarec, med drugim pa se bosta predstavila jazz glasbenika, ki sta sprejela izziv ustvarjanja glasbe tudi za plesne in gledališke predstave. 

Matjaž Farič, umetniški vodja festivala, razloži: »Umetniško ustvarjanje je resna stvar, ni pa resnobna. Ples je najbolj človeška umetnost, plesalčevo telo v akciji pa misel, prelita v konkretno. Umetnost je živahno polje komunikacije, mnogoterih načinov in različnih odzivov, ki osmisli naša življenja onkraj splošne obsedenosti s koristnostjo in unovčljivostjo. Je del življenja. Umetniško ustvarjanje pa zahteva predanost. In ta vodi do izjemnosti.«

Premiera nagrajenega plesa

Maria Campos in Guy Nader sta pretekli konec tedna prejela nagrado za najobetavnejša avtorja sodobnega plesa na svetu, ki jo podeljuje nemška revija Tanz. S predstavo Set setov, katere soavtorja sta prav nagrajenca, pa se bo uradno odprl festival Fronta. 

Maria in Guy o slovenski plesni sceni ne vesta veliko, vendar sta se novice, da se bosta udeležila festivala v Murski Soboti, zelo razveselila. Na nek način je nastop na festivalu Fronta mednarodna premiera, saj bi morala nastopiti že na mednarodnem festivalu sodobnega plesa Julidans na Nizozemskem, a je prišlo do odpovedi.
 

»Zelo smo ponosni, da lahko v Murski Soboti gostimo take ustvarjalce«, nam pojasni Farič.

Med nastopajočimi bodo predstave za mlajše in starejše. Tako bo v četrtek na odprtem odru in v petek v Gledališču Park, predstava Anton Lachky Company, ki je risanka in je namenjena najmlajšim. 

Pripravljeni so štirje odri, na katerih se bo odvijalo dogajanje v času festivala. Poskrbeli pa so tudi, da bodo dogodki v primeru slabega vremena oziroma dežja prestavljeni pod streho.

Celoten spored festivala si lahko ogledate TUKAJ.
 

S spleta

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice