Informacijska točka Europe Direct Pomurje in Mladinski informativni in kulturni klub Murska Sobota v okviru Filmskega tedna Evrope organizirata brezplačne projekcije filmov.

Ob sredah zvečer nas k ogledu vabijo Bojevnica, zmagovalec 29. LIFFa in prejemnik nagrade LUX, kontroverzna Hiša, ki jo je zgradil Jack Larsa von Trierja in navdihujoč Bergman: eno leto, eno življenje. 

Kot prvega vam zdaj predstavljamo film Bojevnica, ki si ga bomo v MIKK-ovih klubskih prostorih lahko ogledali to sredo ob 20. uri.

Junaška pripovedka o bojevnici z dvojnim življenjem

Zmagovalec 29. LIFFa in prejemnik nagrade LUX, s katero Evropski parlament spodbuja kulturno raznolikost in povezovanje med evropskimi državami, pripoveduje zgodbo o petdesetletni Halli, energični in neodvisni ženski, ki živi dvojno življenje. Priljubljena vodja pevskega zbora je skrivaj namreč strastna okoljevarstvena aktivistka. 

Halla, ki jo mediji poznajo le pod vzdevkom »ženska z gore«, povsem sama bije vojno proti lokalni industriji aluminija. A ravno ko se pripravlja na svojo najdrznejšo operacijo, prejme pismo, ki spremeni vse … Film poln akcije, humorja in glasbe je islandski režiser Benedikt Erlingsson opisal kot »feel-good film o podnebnih spremembah.«  

»Film je junaška pripovedka, umeščena v današnji svet preteče nevarnosti. Junaška pripovedka, posneta kot pustolovščina. Resna pravljica, povedana z nasmehom. Naša junakinja v tem svetu predstavlja nekakšno Artemido, zaščitnico nedotaknjenega in divjega. Soočena s hitro spreminjajočim se planetom sama prevzame vlogo rešiteljice matere Zemlje in njenih prihodnjih generacij,« svoj izdelek povzema Erlingsson. 

Oglejte si napovednik:

*Način vstopa: do zapolnitve mest, prevzem vstopnic ni potreben.

Kar 34 brezplačnih projekcij po vsej Sloveniji

Filmski teden Evrope že vrsto let organizirajo regionalne informacijske točke Europe Direct v Sloveniji in RRA Severne Primorske v sodelovanju z lokalnimi kinematografi ter s Centrom Ustvarjalna Evropa, Predstavništvom Evropske komisije v Sloveniji in Pisarno Evropskega parlamenta v Sloveniji.

Med 4. majem in 13. junijem se bo v 12 krajih po Sloveniji zvrstilo 34 brezplačnih projekcij, vsi predvajani filmi pa so prejemniki sredstev EU za spodbujanje evropske filmske in avdiovizualne industrije. 

Namen Filmskega tedna Evrope je približati raznolikost in bogastvo evropskega filma širši javnosti. Brezplačne projekcije bodo potekale v Celju, Mariboru, Murski Soboti, Novi Gorici, Sežani, Kranju, Novem mestu, Dolenjskih Toplicah, Izoli in Slovenski Bistrici ter na Ptuju in Ravnah na Koroškem.

S spleta

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice