Pisatelj in pesnik Feri Lainšček predstavil svoj novi roman z naslovom Muriša

Roman Muriša, ki je izšel pri študentski založbi, je druga knjiga Lainščkove trilogije, ki obravnava tematiko sveta ob Muri. Prvi roman z naslovom Ločil bom peno od valov je izšel že leta 2003 in je bil napisan z ženske perspektive v času prve svetovne vojne. Roman je postal uspešnica, bil nominiran za kresnika in tudi ponatisnjen, zato je bilo nadaljevanje omenjene trilogije romanov, ki so dogajajo v različnih časovnih obdobjih, težko pričakovano. "Omejil sem se na tri vojne, ki so v novejši zgodovini najbolj zaznamovale Prekmurje. Prva svetovna vojna - prvi roman, druga svetovna vojna - Muriša, tretji del trilogije pa bo umeščen v čas pred slovensko osamosvojitveno vojno," je povedal Feri Lainšček.

Drugi roman Muriša se torej odvija v štiridesetih letih prejšnjega stoletja, ko se je gradil most čez Muro v Petanjcih, glavni junak v knjigi je mladi inženir Julijan Spransky, sin Ivana in Elice, ki sta glavni osebi prvega romana. Julijan sodeluje pri gradnji mostu, ki ga poruši jugoslovanska vojska med umikom pred nemškimi vojaki.

Predstavitev knjige in pogovor z avtorjem je vodila Manca Košir, znana žurnalistka iz Ljubljane, ki je napisala tudi spremno besedo romana. Celoten pogovor z Lainščkom se je vrtel okrog Mure, duše in ljubezni, zbrani pa so izvedeli marsikaj zanimivega. Roman Muriša je obsežno literarno delo, ki na ozadju prelomnih zgodovinskih dogodkov vzpostavi ljubezensko zgodbo, pomurski pisatelj pa je povedal naslednje: "Vendar zgodba ni pisana z ženske perspektive kot prva, ni toliko hrepenenjska, ampak bolj 'moška'. In se 'po moško' tudi konča."

V bogatem kulturnem programu je bilo možno videti oficirske uniforme iz časa 2. svetovne vojne na živih modelih, Pihalna godba iz Bakovcev je predstavila repertoar znanih melodij iz časa dogajanja, svoje pa sta še dodala Vlado Kreslin in pevka Moira, najprej vsak posamično, nato pa še z zapeto pesmijo Kukavica v duetu.

Izid zadnjega romana trilogije se lahko pričakuje čez nekaj let, dogajanje bo postavljeno v čas vojne za Slovenijo, vsebina pa se bo dotikala usode Ivana Krambergerja, tako naj bi bile razkrite skrivnosti o njegovi smrti, ki je bila prikazana na čisto drugačen način.

Dogajanje po promociji se je preselilo v gostišče Gergjek, kjer je pred zbrano množico nastopila skupina Langa in poskrbela za pravo zabavo.

FOTOGRAFIJE: Tanja Zrinski

S spleta

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice