Pomurska folklorna skupina nastopila na 49. Dneh narodnih noš in oblačilne dediščine v Kamniku.

Člani folklorne skupine Leščeček iz Veržeja so se na povabilo organizatorja udeležili 49. Dni narodnih noš in oblačilne dediščine v Kamniku. Minulo soboto so se na glavnem odru na Glavnem trgu predstavili s plesno postavitvijo Kak je hlopec deklo süka. 

Nastopajoči so bili deležni bučnega aplavza in številnih pohval. Tradicionalni festival, ki je letos potekal od 5. do 8. septembra, vsako leto privabi večtisočglave množice obiskovalec od blizu in daleč. 

Plesalci so po uspešnem nastopu čas izkoristili še za ogled Kamnika, ki velja za eno najstarejših srednjeveških mest v Sloveniji, bogato s kulturnimi in sakralnimi spomeniki. Ogledali pa so si tudi  razstavo na temo oblačilne dediščine v zamejstvu.

S spleta

Komentarji (8)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Prlekus (nepreverjen)

Večkrat sem gledal Leščečke. Odlično plešejo, skladno, nastopi so naštudirani v nulo.
Ampak to ni več folklora. Oddaljili so se od bistva, od ljudskega izročila. To je odličen show program, ki z izvornim ljudskim plesom nima nič več skupnega. Pa kako bo drugače, če Ramovž uči Prleke in Prekmurce, kako se plešejo njihovi plesi.
Na žalost vse preveč naših (mlajših) folklornih skupin pada pod ta vpliv. Veliko “starih” folkloristov nas je ugotovilo, da ne vemo več plesati sotiša, šamarjanke in ostalih domačih ljudskih plesov?.

Pax (nepreverjen)

Odlično napisano.

In reply to by Prlekus (nepreverjen)

RDarja_ (nepreverjen)

Škoda, da imate tako mnenje. Očitno ste si vseeno premalokrat ogledali naše plesne postavitve in premalo poznate naše delo. Smo namreč ena redkih skupin, ki ima rada ljudsko plesno in pevsko izročilo v takšni obliki, kot so nam ga babice in dedki predali. Kjub temu, da gre folklorno izročilo v neke druge razsežnosti, se strinjamo. Pa vendar nemalokrat kdo reče, da se iz naših postavitev živo spomni kakšnega kožühaja ali kolin. Kaj takega nam daje voljo, da le še gradimo na tem in ljudem ponudimo še več. Brez gospoda Ramovša pa nam to žal ne bi uspevalo. Mogoče bi tudi njega in njegovo delo morali spoznati malo bolj, preden se odločite še za kakšen podoben drzen komentar.

In reply to by Prlekus (nepreverjen)

Prlekus (nepreverjen)

Drznil bi si reči, da zelo dobro poznam tematiko in tudi gledal sem vas (pa ne samo vas) že velikokrat. Kot sem že omenil, vaše nastope ocenjujem kot zelo dobre, včasih celo odlične. Tudi o pevskih vložkih nimam slabe besede. Ste ena izmed najboljših skupin v širši okolici. Tudi delo g. Ramovša dobro poznam in ga cenim, vendar pa menim, da njegovo mnenje ni vedno edino pravo. Dovolite pa mi, da imam tudi jaz svoje mnenje (verjemite, da v svojem razmišljanju nisem osamljen). Zelo močno pa dvomim, da so vam dedki in babice “predali” takšen način izvedbe plesov, kot jih izvajate danes. To ni folklora, to je show program (kot sem že omenil).
S tem zaključujem debato in vam želim še veliko uspehov (z željo, da se vsaj malo vrnete h koreninam).

In reply to by RDarja_ (nepreverjen)

Franci (nepreverjen)

Se popolnoma strinjam z Vami Prlekus in tudi sam prihajam iz folklornih vod tako da vsaj malo vem kaj je ljudsko izročilo folklore in k temu komentarju bi še dodal samo to, kako plešejo pri Leščečeku,Kajeriu, itd. je posledica ljudi iz Ljubljane, ki stojijo za njimi in je to tudi vidno na revijah, ko že naprej veš gdo bo na državnem tekmovanju. Lp.

In reply to by Prlekus (nepreverjen)

Böltinčar (nepreverjen)

Dobro napisano!

In reply to by Prlekus (nepreverjen)

vsj31607

To je najboljše delo, ki ga Google zdaj plačuje. Prvi mesec sem prejel 29736 USD za delo 3 ure na dan. Začel sem pred štirimi meseci in takoj domov odnesel vsaj 7835 do 9454 dolarjev na teden.

------- >> www.Trade46.Com

Toti glih (nepreverjen)

Vidi se, da dobro sodelujejo in da so predani temu, kar delajo. Ko je tak kolektiv, potem ni strahu, da bi folklora propadla. Naj se druge skupine zgledujejo po Leščečkih in bo folklora kot taka živela še dolgo.

Starejše novice