Lendavi se ni uspelo prebiti v končni izbor za Evropsko prestolnico kulture 2025.

Na Ministrstvu za kulturo so od torka potekali sestanki za predizbor Evropske prestolnice kulture za leto 2025. Kranj, Lendava, Ljubljana, Nova Gorica, Piran in Ptuj, ki so oddali prijavno knjigo z desetčlansko delegacijo, so svojo kandidaturo predstavili Svetu neodvisnih strokovnjakov za izvajanje postopkov izbora in spremljanja postopka za pridobitev naziva Evropska prestolnica kulture. 

Danes je Svet zaključil razpravo ter na novinarski konferenci Ministrstva za kulturo predstavil rezultate in seznam mest, ki so se uvrstila v končni izbor. 

Lendavi ni uspelo

Spomnimo, da je Slovenija pri pobudi doslej sodelovala enkrat, ko je naziv Evropska prestolnica kulture za leto 2012 nosil Maribor s partnerskimi mesti Murska Sobota, Novo mesto, Ptuj, Slovenj Gradec in Velenje. 

Svojega kandidata zdaj znova predlagamo za leto 2025. Prva faza postopka se je zaključila konec minulega  leta, ko so mesta oddala svoje prijave. Te je ocenila skupina 12 neodvisnih strokovnjakov. Deset so jih imenovali Evropski parlament, Evropski svet, Evropska komisija in Odbor regij, dva pa, v posvetovanju z Evropsko komisijo, Ministrstvo za kulturo.

V drugi krog izbora so se uvrstili Nova Gorica, Ptuj, Ljubljana in Piran, Lendavi uvrstitev medtem ni uspela, neuspešen je bil tudi Kranj.

Kot je po poročanju STA povedala predsednica sveta neodvisnih strokovnjakov za izbor EPK Cristina Farinha, si vsa zaslužijo drugi krog, saj so pokazala resno pripravljenost na naziv. Ob tem je dodala, da je bilo veliko prijav izvirnih, kot pozitivno pa je izpostavili tudi njihove čezmejne značilnosti.

Najmanjše mesto v izboru stavilo na mednarodno povezovanje

Lendava je sicer bila najmanjše mesto, ki je kandidiralo za Evropsko prestolnico kulture 2025 do sedaj, v svojo kandidaturo pa je vključevala več evropskih regij, saj naj bi program izvajala v štirih državah in osmih evropskih regijah. Če bi bila izbrana, bi za to namenila 24 milijonov evrov, od tega 14 milijonov lastnih in 10 milijonov evropskih sredstev.

Dogovore o partnerskih povezavah pri projektu EPK so z Občino Lendava podpisali Svet pomurske razvojne regije, Mestna občina Murska Sobota, Knjižnica – Kulturni center Lendava, Međimurska županija, hrvaško mesto Čakovec, Hrvaško kulturno društvo Pomurje, Županija Zala, madžarsko mesto Zalaegerseg, Pomurska madžarska samoupravna narodna skupnost, Državna slovenska samouprava, Zveza Slovencev na Madžarskem in avstrijsko mesto Bad Radkersburg. Pisma podpre je Občina prejela tudi od več kot štiridesetih občin, društev, organizacij, zavodov in posameznikov.

Izbira pred Evropsko komisijo

Evropska prestolnica kulture je pobuda Evropske unije, v okviru katere dvema mestoma v državah članicah podelijo naziv »Evropska prestolnica kulture«.

Glavni cilji pobude so ohranjati in spodbujati raznolikost kultur v Evropi in poudarjati njihove skupne značilnosti ter povečati občutek državljanov, da pripadajo skupnemu kulturnemu prostoru na eni strani ter spodbujati prispevek kulture k dolgoročnemu razvoju mest na drugi strani.

Kot pojasnjujejo v informacijski točki Europe Direct Pomurje, bodo mesta, ki so se prebila v ožji izbor, do konca te jeseni lahko dopolnila svoje prijave. Strokovni svet se bo potem zopet sestal in decembra letos za naziv evropska prestolnica kulture za leto 2025 predlagal eno mesto.

Slovenija bo svojo izbiro sporočila Evropski komisiji, ki bo izbrano mesto za naziv Evropska prestolnica kulture za leto 2025 tudi uradno imenovala.

S spleta

Komentarji (13)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
nega (nepreverjen)

Lendavska kultura ima korenine v madžarski kulturi, kot npr. srednjeveška kovnica denarja, tiskarna z obdobja reformacije, dežnikarna, prvi nogometni klub, naftna industrija, Hadikova mumija, Židovje pa Sinagoga, likovni umetniki, pa bograč, pereci, dödöle pa špricer… tak ka Lendava v Sloveniji nima šans s to Vogrsko začinjeno kulturo predstavljati Slovenijo v Evropi. Sicer pa je lendavska predstavitev bila totalna nula, tako Balažekovi načrti s Čanderom, kak zdaj Magyarjevi s Šimonkajevo na čelu. S takšim mlačnin programon, ka so sestavili, nega šans. Lejko so srečni, vačik bi se cejla Slovenija sramovala, ka bi meli 15 obiskovalcov na predstavi, pa na pol prazno gledališče v Lendavi.

purd-i (nepreverjen)

Hvali gospodnome bogi ka je razpel svoje obličje nad odločevalce, da ni dovolil sramote, ki so jo počeli?

Po dežju posij… (nepreverjen)

Končno se bo ta norija zaključila.
Zdaj raje naj energijo skoncentrirajo na to, da ne bodo priznanja delili lažnim ljudem z ismišljenimi dosežkom.

Aja, pa naj že uredijo tisti ubogi center za gasilce in ostale, če se je že enkrat zgradil ...

Hvala bogu (nepreverjen)

Koji kretenizem. Oni bi se mednarodno povezovali. Pa niti ena država ne dovoljuje, da si takšni pomemben dogodek kak biti prestolnica kulture prilastijo sosednje države. Oni bi del prireditev prenesli na Horvačko, Madžarsko pa v Avstrijo hahahahaa. Fala bougi ka so jih odpikali.

Lapin (nepreverjen)

Aja? S čim so pa kandidejrali? S tistimi parimi stojnicami in parimi veškimi godci?

SRAMOTA (nepreverjen)

KAK NAJ KAJ USPE V TON ZABAČENOM PREKMURJI, NE DA NAS SLOVENIJA NE UPOŠTEVA, MI SAMI SEBI V "LASTNO SKLEDO DREK MEČEMO" SRAM NAJ BO VSE TAKE.

Di do (nepreverjen)

Mamo kaj ponuditi za epk?

In reply to by SRAMOTA (nepreverjen)

Hunvat (nepreverjen)

Dobro je tako, čeprav sem lendavčan se strinjam, da si Lendava ne zasluži postati EPK. To kaj se dogaja zadnja leta je vse skupaj napihnjeno in izkoriščevalsko nič normalno in pošteno narejeno. Vse neki kvazi zgodovinatrji, doktorji, kulturniki, umetniki,ki se pasejo na račun države(ene in druge in tretje) iz državnih jasli. Hodijo po Lendavi kot napihnjene žabe in se imajo za potomce neke arijske nadrase. Od Lendave take, ki je bila nekoč gospodarsko in s pošteno kulturo in nogometnim klubom ponos vseh nas. Nogomet in ostali športi, ki je nekaj pomenili v Sloveniji in Jugoslaviji. Zdaj pa je tudi to vse skupaj zlagano. Imamo evropske prvake z občinskimi priznanji, nogomet v ligi prvakov, badminton otrok pomembnih lendavčanov, domačo tržnico z vakumsko pakiranim korenčkom, polakiranimi bučami, pečenim kostanjem globoko zamrznjeim................vino ki teče v potokih, pa ne moreš dobiti domačega špricerja iz pravega soda.......

Landini

Tudi bograča ne moreš dobiti nikjer. Pa so svetovna prestolnica bograča. Zakaj niso izbrali tortilj???

In reply to by Hunvat (nepreverjen)

tuncika

Indijanci, ki komentirate (razen sramote) ste poden od podna, ki se mu reče Slovenija in Prekmurje. Ko je bila M.Sobota (ki ni nič ponudila...........prav nič) z ostalimi mesti SLO prestolnica kulture EU, ste pozabili. Povem pa vam, da je Lendava zame idilično okolje za turiste, z mednarodnim sodelovanjem (SLO,HR,A in H) pa bi bila top destinacija. Ker blizu stanuje Orban, pa je potrebno Lendavo odpikati. Tako to dela LJ.

Luki Puki (nepreverjen)

Ka si koronavirus fasivo?

In reply to by tuncika

Štiblar Mark (nepreverjen)

Je pa Lendava kulturno bogata vsekakor bole kak Sobota.

kanžor

Tej so se v Lendavi fejst truštali za zmago zaradi tisteka tekmovalca Misjo ,ki ga ni boug ne pozna .

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice