Ta veseli dan kulture veselje prinaša tudi v kulturne ustanove v Pomurju!

Z rojstnim dnem pesnika Franceta Prešerna danes obeležujemo tudi Ta veseli dan kulture. Ob tej priložnosti bodo odprli vrata številnih kulturnih ustanov po Sloveniji in ponudili skupno več kot tristo brezplačnih dogodkov, od predstav, razstav, koncertov, predavanj, vodstev in delavnic.

Dogajanje pa bo letos tudi v znamenju iztekajočega se Evropskega leta kulturne dediščine. Zvrstilo se bo več dogodkov z različnih področij, od zgodovine, sodobne umetnosti, glasbe, znanosti in literature do prireditev za otroke, piše STA. 

Tudi v Pomurju bo pestro, med drugim poteka MIKKovo popoldne poezije, dan odprtih vrat na gradu Grad na Goričkem, poseben, praznični muzejski program pripravljajo tudi v Pomurskem muzeju Murska Sobota, čaka nas pa še kopica drugih dogodkov.

Kot pojasnjujejo v informacijski točki Europe Direct Pomurje, lahko celoten seznam dogodkov najdemo na spletni strani Evropskega leta kulturne dediščine, kjer lahko brskamo tudi izključno le po dogodkih v Pomurju:

V Narodni galeriji pa se bo sicer odvila zaključna slovesnost ob izteku leta kulturne dediščine po Evropi.

Kot slavnostni govornik se bo dogodka udeležil tudi predsednik DZ Dejan Židan. V kulturnem programu pa bodo med drugim nastopili dijaki Konservatorija za glasbo in balet Ljubljana, Trkaj in Igor Saksida ter Anja Štefan, Ivan Mitrevski in Žiga X Gombač, avtorski tandem Mižavingavski. 

Ministrstvo za kulturo želi s pobudo, ki poteka že 19. zapovrstjo, kulturne vsebine približati vsem, ki v kulturne institucije zahajajo redkeje. V minulih dneh se je število obiskovalcev sicer gibalo okoli 30.000.

S spleta

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice