Izvedba osrednjega dela 55. Festivala Borštnikovo srečanje se zaradi poslabšanja epidemioloških razmer zamika v leto 2021.

Zaradi poslabšanja epidemiološke situacije, sprejetih ukrepov in priporočil vlade ter na predlog kolegija direktorjev slovenskih gledališč so organizatorji v soglasju z ministrstvom za kulturo in Mestno občino Maribor sprejeli zahtevno odločitev, da ne izvedejo osrednjega dela 55. festivala Borštnikovo srečanje s tekmovalnim programom. 

Zato letošnjo festivalsko edicijo zaključujejo danes s podelitvijo Borštnikovega prstana Petru Boštjančiču in predstavo Plameneča voda v izvedbi baleta HNK Ivana pl. Zajca z Reke.

»Festival je bil dobro pripravljen na izvedbo v teh zahtevnih okoliščinah, ohranjali smo visoko stopnjo prilagodljivosti in imeli pripravljenih več scenarijev. Zaradi skokovitega porasta okužb, ki so zašle tudi v umetniške ansamble in ekipe, so se začele vrstiti odpovedi predstav v jedrnem delu programa, tudi v tekmovalnem izboru. Pomemben del slovenskih gledališč z današnjim dnevom ustavlja svoje javno delovanje in pričakujemo lahko, da se bo to v prihodnjih dneh zgodilo tudi v Podravski statistični regiji. Nadaljevanje izvajanja programa v takih okoliščinah bi bilo povezano s številnimi tveganji, hkrati pa bi zaradi odpovedi nekaterih predstav porajalo tudi dileme o verodostojnosti letošnjih festivalskih nagrad. Kljub naši zavezanosti in odločnim prizadevanjem za izvedbo festivala v zahtevnih okoliščinah, smo bili primorani sprejeti resnično težko odločitev in izvedbo tekmovalnega dela festivala preložiti na prihodnje leto. Delimo skupno usodo slovenskih gledališč in skupaj bomo počakali, da epidemija izgubi svojo paralitično moč. Želimo si, da bi ta prekinitev trajala le kratko in da bo učinkovita, sedaj je treba poskrbeti za najranljivejše,« je ob tem povedal Aleš Novak, umetniški direktor Festivala Borštnikovo srečanje.

Nocojšnja prireditev ob 20. uri v Veliki dvorani SNG Maribor bo torej zadnji dogodek letošnjega 55. festivala Borštnikovo srečanje, zato bodo na prireditvi slovesno podelili tudi Borštnikov prstan, ki ga letos prejme Peter Boštjančič.

S spleta

Komentarji (2)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
tanja flaškon (nepreverjen)

zanimivo je bilo srečanje z borštnikom
Sem šla vceraj po poštni ulici proti kužnemu znamenji v maribori
in srečam borštnika
Ko bi vi vedeli kakšno srečanje je to bilo
še danes mi je toplo pri srcu
kaj mislite zakaj

Risto Kubura (nepreverjen)

ti je toplo pri srcu
si pa zopet zize imele povešene v goveju juho

In reply to by tanja flaškon (nepreverjen)

Starejše novice