Člani kulturnega društva "Marko" Beltinci so v sklopu projekta 5 zgodb iz Böltinec pripravili predavanje o Jožefu Kleklu, evharističnemu možu in domoljubu, katero je vodil murskosoboški škof Peter Štumpf.

“Ko smo prišli med narod kot dušni pastirji, smo z vso vnemo širili slovenske knjige, zbirali mladino, jo učili peti, jo izobraževali." (Klekl)

Jožef Klekl starejši se je rodil l. 1874 v Krajni pri Tišini. Svoje življenje in delo je posvetil ohranjanju slovenstva in katoliške vere v Slovenski krajini. Poznamo ga kot velikega publicista in urednika takratnih glasil: Marijin list, Kalandarja Srca Jezušovoga in Novin. Škof Štumpf poudarja, da nobena pokrajina v Sloveniji že pred 1. svetovno vojno in vse do leta 1944 ni imela toliko in tako razširjene katoliške periodike, kot je bila Kleklova.

“Moja ljubezen do domovine se nikoli ni kazala v trkanju s kozarci, v trkanju po prsih, v kričanju, marveč v samopozabnem žrtvovanju in delovanju za rast dušnega in telesnega, duhovnega in gmotnega blagra ljudstva.” (Klekl 1919)

S spleta

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice