Pri Javnem skladu Republike Slovenije za kulturne dejavnosti je izšel Drseči svet, pesniški prvenec Nine Medved, nagrajenke Festivala mlade literature Urška 2019.

Kot je v spremni besedi zapisal Andrej Makuc, avtoričin mentor pri nastajanju zbirke, je »osredje sporočilo pričujoče pesniške zbirke v spoznanju, kako je v življenju treba opraviti kar nekaj inventur, zakaj po ogledih na posameznih odsekih se je treba na vsako novo pot odpraviti s poravnanimi računi s starim in hkrati na tem istem križpotju skušati vedeti, kako in kam naprej.«

Nina Medved (foto: Gregor Salobir)

Ko je lani oktobra Nina Medved postala uršljanka 2019, je v zahvali ob prejemu nagrade poudarila, da je »ob laskavem naslovu hvaležna za priložnost, da bo lahko izdala pesniško zbirko, kar danes za neuveljavljene avtorje ni tako enostavno.«

Leto kasneje, po dolgem ustvarjalnem procesu, skozi katerega se je napotila skupaj z mentorjem Andrejem Makucem, je pred nami zbirka z naslovom Drseči svet, za katero avtorica priznava, da je zelo intimna.

V pesmih na dogodke in prizore iz vsakdanjega življenja navezuje pomembna življenjska vprašanja, s katerimi se sama in njeni vrstniki srečujejo na začetku odraslosti. Pesnica se sprašuje, kaj je v življenju najbolj pomembno, kako dojemaš svoje telo, svoje življenjske vloge, kot so otrok, starš, partner …, kakšna je tvoja vloga v svetu …

kako po novem gojim

obrvi in gubice.

vrstice srebra

v rjavi krošnji las.

nenavadne uvale

v pokrajini obraza,

odkrušene robove zob,

skrivajoče pripovedi.

nekoliko manj napetosti.

V preizpraševanju bivanjskih tem avtorica vzpostavlja neizprosen ritem nanizanih pesmi, hkrati pa »bralcu ne omogoča prebrati zbirke na dah, ampak ga sili v oddihe, ki so pravzaprav premisleki ob teh izpovedno-pripovednih pesniških enotah,« zapiše Andrej Makuc.

Direktor Javnega sklada Republike Slovenije za kulturne dejavnosti Marko Repnik čestita uršljanki Nini Medved (foto: arhiv JSKD)

O festivalu mlade literature Urška

Festival mlade literature Urška združuje mlade avtorje in avtorice, stare med 15 in 30 let, ki se na natečaju Javnega sklada Republike Slovenije za kulturne dejavnosti potegujejo za naziv uršljan/uršljanka leta.

Vsako leto na natečaju sodeluje blizu sto mladih literatov, ki se s svojimi deli udeležijo regijskih srečanj. Preko selektorskega sistema organizator izbere finaliste, letos jih je pet, izmed katerih državni selektor oziroma selektorica izbere najboljšega, ki s tem pridobi naziv uršljan/uršljanka.

Organizator najboljšemu v naslednjem letu izda knjižni prvenec, ki ga mladi avtor pripravi v sodelovanju z mentorjem.

Festival Urška, letos že devetnajsti, je nasledil državna srečanja pesnikov in pisateljev začetnikov, ki so se začela pred skoraj pol stoletja, v teh letih pa je na srečanjih sodelovalo več kot pet tisoč mladih avtorjev.

Mnogi so postali uveljavljeni književniki, med njimi Nataša Kramberger, Maja Vidmar, Lucija Stupica, Stanka Hrastelj, Veronika Dintinjana, David Bedrač, Sergej Harlamov … Eva Markun je za svojo prvenko Menažerija (JSKD, 2017) prejela dve veliki nagradi: novo mesto short za najboljšo zbirko kratkih zgodb in nagrado za najboljšo prvenko na Slovenskem knjižnem sejmu.

Nina Kremžar, ki je bila uršljanka leta 2018, je bila istega leta tudi zmagovalka literarnih natečajev Rdeča nit in kulturno – gledališkega društva Reciklaža, lani pa je zmagala na Pesniškem turnirju založbe Pivec.

S spleta

Komentarji (1)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
jeveverica (nepreverjen)

Čestitke!

Škoda, da so tiskali na tako tanek papir kjer se vidi besedilo z druge strani :(

Starejše novice